Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zoufale nudné ugrofinské derby nakonec ovládli Finové

Petrohrad - Maďarsko neprožívá po návratu mezi hokejovou elitu šampionát z nejlepších a nadále zůstává v petrohradské skupině bez bodu. Naopak Finsko po výhře 3:0 ještě ani bod neztratilo, nutno však dodat, že v zápase s Maďary předvedli naprosto bezkrevný výkon nehodný týmu ze světové špičky. Maďarské šance dlouho držel skvělý Vay, ale v útoku na jeho výkon nikdo nenavázal.

Radující se Finové
zdroj: ČTK

Finové začali velmi zaskočeně, snad se ani nedá říci zodpovědně, a kvalita jejich hry stoupala pouze pozvolně. Maďaři však šanci zkraje zápasu zaskočit soupeře nevyužili, přestože je do útoku hnala početná a tradičně velmi hlasitá skupina maďarských fanoušků, kteří se hlasitě radovali z každé střely svých hráčů.

Finsko mělo problém hlavně s rozehrávkou, jejich kotouče mnohdy končily leckde, jen ne na holích adresátů, což činilo velký problém zejména při přechodu do útočného pásma. Maďarsko díky tomu mohlo koncentrovaně bránit, posílat kotouče z pásma a doufat, že třeba někdy přijde šance k brejku.

Do ojedinělé příležitosti se dostal ve 14. minutě Koskiranta, ale puk pouze projel brankovištěm Vaye. Maďaři své šance mohli podtrhnout nedisciplinovaností. Dvě rychlá vyloučení pět minut před koncem první třetiny daly Finsku šanci ve více než minutové dvojnásobné přesilovce, v jednu chvíli ještě obránce před Vayem zlomil hůl, ale Finové si ani v tomto případě vážnou šanci nevytvořili.

Jak první třetina skončila, tak dlouho pokračovala druhá. Herní letargii jako by nemělo nic rozrušit. Finové přihrávali tam, kde by se slušelo střílet, jiné akce naopak řešili zbytečně individualisticky. A tak Maďaři ze všech sil bránili, Vay vyrážel jednu nepřesnou střelu za druhou, Finové čekali, až jejich soupeřům dojdou síly a povšechně se na ledě vlastně nic moc nedělo.

Ospalý petrohradský večer alespoň trochu nakopl až ve 37. minutě zápasu Ohtamaa, který si sjel z levé strany na kruh a střelou ke vzdálenější tyči překonal jinak výborně chytajícího Vaye. Finové po gólu zlehka zvýšili aktivitu, ovšem postupem času se kvalita hry opět začala vracet na úroveň horšího utkání některé z českých krajských amatérských lig zkraje sezony.

Až v desáté minutě třetí třetiny se diváci, kteří u utkání z nějakého důvodu vydrželi, dočkali dalšího vzruchu. Odčinit marný dojem z finské koncovky se rozhodla dvojice Granlund–Koivu, která se dostala do přečíslení, a po skvělé nahrávce druhý jmenovaný zvýšil na 2:0. Před koncem zápasu ještě využil v přesilovce nahrávku mezi kruhy Barkov a výsledek stanovil na konečných 3:0. Nejlepší výkon v zápase přesto jednoznačně předvedli maďarští fanoušci, kteří porazili v minisouboji kvalitu hry na lopatky.

Finsko - Maďarsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 37. Ohtamaa (Komarov), 50. M. Koivu (Mikael Granlund), 57. Barkov (Laine, J. Jokinen). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Piechaczek (Něm.) - Fluri (Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 1:7. Využití: 1:0. Diváci: 3794.

Finsko: Saros - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Kivostö, Salmela, Ohtamaa - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.

Maďarsko: Vay - Wehrs, Szirányi, Dudás, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Garát, Mestyán - Kóger, Sarauer, Galló - Benk, J. Vas, K. Nagy - Sofron, Bartalis, G. Nagy - Magosi, Sebök, Erdély. Trenér: Rich Chernomaz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články