Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kapitán Plekanec: Nemáme tady žádné velké hvězdy, musíme makat

Moskva - Lídr českého týmu na letošním hokejovém mistrovství světa Tomáš Plekanec si pochvaluje hráče, které pod svým céčkem vede. I přes absenci velkých jmen tým díky tvrdé práci šlape. Rozhodující je disciplína a odhodlání, která výrazně ulehčuje jeho kapitánskou pozici. Pokud si tým udrží tohoto ducha, může pomýšlet na vysoké příčky. Plekanec sám však nehledí dále než na první třetinu dalšího zápasu.

Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Roman Voundrouš

Podařený start do mistrovství světa v Rusku s osmi body ze tří zápasů těší kapitána českých hokejistů Tomáše Plekance, ale i přes výhry nad silnými soky Ruskem a Švédskem krotí euforii. Útočník Montrealu, který nosil kapitánské 'céčko' už na olympijských hrách v Soči před dvěma lety, považuje každý duel na šampionátu za těžký. Nemyslí dál než na první třetinu příštího zápasu.

Čeští fanoušci sice začínají nejdříve spíše podceňovanému týmu čím dál více věřit, ale Plekanec zůstává při zemi. "Slovo medaile v kabině určitě neproběhlo, to nemá cenu řešit. Jsou tři zápasy ze sedmi ve skupině, my jsme ještě nic nedokázali," řekl novinářům český kapitán.

Začátek turnaje si pochvaluje, ale je podle něj brzy dělat nějaké závěry. "Jsme rádi, ale musíme se soustředit na první třetinu dalšího zápasu. Vůbec nic dalšího nás nemusí zajímat. Samozřejmě máme zprávy z domova, že lidem se líbí, jak hrajeme, proto musíme takhle pokračovat," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Plekanec: Máme tu profesionální tým

Nervozita nováčků není nijak znát

V Soči byl kapitánem týmu se všemi hvězdami z NHL v čele s Jaromírem Jágrem, teď vede výběr bojovníků, z nichž více než polovina poprvé poznává atmosféru velkého turnaje. "Já jsem tam od toho, abych si podal ruku s rozhodčíma a předal vlaječku. Tam jsou jiní kluci v kabině, jako Červus (Roman Červenka) a další zkušení kluci. Ti z Liberce jsou zase na vítězné vlně. Kluci jsou všichni hodně soustředění, není potřeba nic moc," popsal skromně svou roli.

Vůbec mezi třinácti debutanty na šampionátu nezaznamenal nějakou nervozitu. "Spíš já jsem se v prvním zápase cítil nejvíc nervózní ze všech. Ti kluci jsou všichni profíci. Dlouho jsem neviděl hráče, kteří se o sebe tak starají, makají a soustředí se na zápas, každé střídání a každou třetinu," ocenil Plekanec.

I díky přístupu všech hráčů k hokeji je podle něj mužstvo schopné soupeře předčít v pohybu a přehrát je. "Přesvědčili jsme se o tom ve všech zápasech od Znojma, že když jsme bruslili, napadali a hráli aktivně, tak ty týmy s námi měly problémy," řekl Plekanec. "Všichni kluci to vidí a cítí, že když tak budeme hrát pořád, můžeme vyhrávat. Musíme to ale předvádět celý zápas, se silnými týmy už se to nemusí povést jako naposledy se Švédskem," připomněl pondělní obrat z 0:2 na 4:2.

Pokora je podle něj dalším důvodem, proč se mužstvu zatím daří. "Všichni víme, co stojí za úspěchem. Je to o tvrdé práci. Hráli jsme pro tým a dělali to, co jsme si řekli. Všichni v kabině cítí, že tady nemáme žádné velké hvězdy, a všechny čtyři lajny tak musí makat," podotkl Plekanec.

Spolupráce s Pastrňákem a Červenkou klape

Kladenského odchovance těší, že v jeho útoku s Davidem Pastrňákem a Romanem Červenkou zatím klape spolupráce. "Už ve druhém přípravném zápase se Švédskem bylo cítit, že by to fungovat mohlo. Jsou tam samozřejmě nějaké mouchy, ale to je normální. Věřím, že budeme pokračovat dál," přál si centr elitní formace.

Devatenáctiletý Pastrňák se podle něj stará i o dobrou náladu v kabině. "Stačí, když promluví tou svou polsko-anglickou češtinou. Cokoliv řekne, tak kabina jede. Všichni kluci fungují perfektně. Ale nemá cenu říkat po třech zápasech, že je všechno super. Musíme se soustředit, jít pořád dál a pak uvidíme," upozornil Plekanec.

Vrátil se na místo, kde v roce 2001 získal titul mistra světa v kategorii hráčů do 20 let. Účastník dvou olympiád je na MS mezi dospělými podeváté a ve sbírce mu vedle stříbra z roku 2006 a dvou bronzů z let 2011 a 2012 zatím nejcennější kov chybí. Moskva mu ale může opět přinést štěstí. "Na dvacítky jsem si vzpomněl, ale je to už hrozně dávno a nemá cenu to srovnávat. Já moc dozadu nekoukám," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články