Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Američané přehráli Bělorusy 6:3 a odčinili porážku s Kanadou, dvakrát se trefil Matthews

Petrohrad - Hráči Spojených států amerických odčinili úvodní porážku proti Kanadě (1:5) a v zápase plném vyloučení a branek nakonec přetlačili Bělorusko 6:3. O první výhru na šampionátu se přičinil i největší talent amerického hokeje Austin Matthews, který se v utkání prosadil dvakrát. Naopak Bělorusové inkasovali podruhé v řadě šest branek a po dvou zápasech mají hrozivé skóre 5:12.

Američan Vincent Hinostroza se raduje z gólu v síti Běloruska
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Alexander Demianchuk

Hokejisté Běloruska se mohli spolehnout na výraznou podporu z hlediště, zato pro hráče USA je dějiště šampionátu motivací navíc. První šance si vypracovali z Američanů Dylan Larkin a na druhé straně obránce Korobov. Američané se poté dostali do zápasu díky přesilové hře, i když si nevypracovali jasnou šanci. Převahu hráčů USA ale brzy uťalo vyloučení Wooda.

Přesto to byl právě člen čtvrté řady Miles Wood, který v desáté minutě otevřel skóre utkání poté, co překonal Lalandea na bližší tyč. Brzy nato měli navíc Američané k dispozici početní výhodu čtyři na tři, kterou USA ještě nevyužily. Klasickou přesilovku však už zužitkoval prudkým nahozením od modré čáry Chris Wideman a Spojené státy tak vedly po první třetině o dvě branky.

Hned na začátku druhé třetiny se nechal běloruský obránce Ilja Shinkevich vyloučit na pět minut a do konce utkání za úder hlavou do protihráče a Američané nabídnutou příležitost využili hned po sedmnácti vteřinách, kdy se nadvakrát prosadil Larkin.

Po dlouhém oslabení si přesilovku zahráli i Bělorusové a na začátku 28. minuty snížil Geoff Platt. Už o minutu později ale přispěchal s odpovědí Noah Hanifin a zvýšil v polovině utkání na 4:1. Američané v tlaku nepolevili a neustále si vytvářeli palebné pozice. Bělorusové měli problémy s aktivním bruslením Američanů a vyústěním byla další početní výhoda pro hokejisty USA.

Přesilovou hru využil v 35. minutě také Austin Mathews, vycházející americká hvězda a nejčastěji skloňující osoba v souvislosti s nadcházejícím draftem NHL, a navýšil skóre už na 5:1. Bělorusům se ještě podařilo do přestávky snížit, když Condona prostřelil Stas, a určil tak skóre po čtyřiceti minutách na 2:5.

Na začátku poslední dvacetiminutovky hráli Bělorusové opět v početní převaze, ale americká defenziva odolala a nepřipustila zdramatizování utkání. Američané poté znovu zrychlili hru a otupili tak běloruskou snahu docílit třetí branku.

Ve snaze vyhodit puk z obranného pásma poslal střelec první branky Wood kotouč do hlediště a na trestnou lavici k němu přisedl Compher za hákování. Bělorusové nabídkou dvojnásobné přesilovky nepohrdli a Korobov upravil na 3:5, když se prosadil z pravého kruhu.

Diváci v hledišti rázem ožili a hnali běloruské hráče za vyrovnáním. Bělorusy však zmrazil podruhé v utkání Matthews, když tentokrát vymetl levý horní roh Lalandeovy branky, a definitivně tak utnul pochyby o americkém vítězství.

Bělorusko - USA 3:6 (0:2, 2:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 28. Platt (Stěpanov, Linglet), 39. Stas, 50. Korobov (S. Kosticyn, Stěpanov) - 10. Wood (Vatrano, Hinostroza), 14. Wideman (Matthews, Larkin), 23. Larkin (Schroeder), 29. Hanifin (Hinostroza, Motte), 35. Matthews (Connor, Hanifin), 55. Matthews (Vatrano, Wideman). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Olenin (Rus.) - Fluri (Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 8:9, navíc Šinkevič (Běl.) do konce utkání (trest ve hře). Využití: 2:3. Diváci: 3762. 
   
Bělorusko: Lalande - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Šinkevič - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Pavlovič - Děmkov. Trenér: Dave Lewis. 
USA: Condon - Wideman, Hanifin, Murphy, Skjei, Warsofsky, Santini - Connor, Larkin, Foligno - Schroeder, Matthews, Vatrano - Motte, Compher, Hendricks - Maroon, Hinostroza, Wood - Fasching. Trenér: John Hynes.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články