Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

BLOG: Zahájeno. Už byl Dallas. A ještě bude psina

Tak se to hned na startu zašmodrchalo. Pro nás mile, pro pořadatelskou zemi nepříjemně. Místo slávy zklamání. Se strnulými výrazy ve tváři kráčeli hokejisté Ruska z ledu, majíce v nohách porážku od České republiky. Nejen v přísně střežené VIP lóži nad jejich střídačkou se s ní nepočítalo. Utržili ji od týmu plného nováčků, který ale zkušený stratég a odborník na ruský hokej, Vladimír Vůjtek, dokázal připravit na poněkud stereotypní bušení sborné na neprostupná Furchova vrata. Ještě že to na vlastní oči neviděl prezident Putin. Tíha porážky by se násobila. I když – zklamaný předseda vlády? Ani to nepřidalo poraženým na náladě. Jeden z českých fanoušků si v diskuzi pod zpravodajstvím z nejatraktivnějšího duelu prvního hracího dne zažertoval hláškou, že teď budou muset ruští hokejisté za trest přeplavat Volhu. Druhý se sarkasticky optal – na šířku, nebo na délku?

David Soeldner
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

A přitom předzápasový rozjezd byl tradičně v maximalistickém ruském stylu. Necelou hodinku před oficiálním zahájením moskevské části šampionátu zaburácely nad areálem bývalé automobilky ZIL, na jejímž místě vyrostl honosný Park legend i s Ledovým palácem, motory speciální vzdušené letky - tří helikoptér. Jak pro změnu vtipně glosoval kameraman štábu ČT Pavel Křížek ml.: "Někdo na hokej městskou hromadnou dopravou, někdo autem. Ale v Rusku se na MS létá!"

Urostlí, většinou prostovlasí pánové v tmavých oblecích a s naslouchátky v uších naběhli na plochu přistání, aby do černých limuzín s tmavými skly kvapně doprovodili v danou chvíli nejvyšší osobnost Ruské federace. Nikoliv Putina, který se, ač sám velký "hokejista", vypravil do Soči na jednání s japonskou delegací. Jeho post zaujal na slavnostním ceremoniálu hrdě se tvářící Dmitrij Anatoljevič Medvěděv (svůj ryze ruský proslov nechal předseda vlády Ruské federace překládat do angličtiny tlumočníkem). A na vyzvání René Fasela, šéfa Mezinárodní hokejové federace (hovořícího samostatně nejen anglicky, ale i rusky – inu, před rokem si s češtinou tolik práce nedal), prohlásil turnaj za zahájený.

To už měl zaplněný stadion za sebou úvodní show, kterou nastartovala rolba ve stylu Transformers. Podobně jako tyto slavné hračky se dokázala proměnit. Nikoliv v roboty, ale v hokejovou branku, do které se z útrob rolby vysoukal i obří nafukovací brankář. Jistou reminiscencí na pražské zahájení, konkrétně na vystoupení skupiny Kabát, bylo živé představení místní rockové legendy Gorky Park. Kluci z Teplic mohli ale závidět frontmanovi s kytarou, který se vznášel ve vzduchu na malé plošině.

Vzhledem k tomu, že letos je šampionát ve znamení psa, maskota šampionátu slečnu Lajku, dovezlo na led psí čtyřspřežení. Pozor! Ačkoliv maskovaného srandistu, vyvádějícího všelijaké skopičiny máme za postavu rodu mužského, a uvnitř je skutečně ukrytý všestranně pohybově nadaný chlapík, jeho předobraz, čtyřnohý kosmonaut, nebyl pes, ale fenka! Možná proto na ledovou plochu nastoupilo i šestnáct sličných krasobruslařek s dlouhovlasou sólistkou. Byla to pastva pro oči. A důkaz toho, že ruská škola krasobruslení? To byla, je a vždy bude světová extratřída. Proto i poslední číslo programu odfajfkovaly krasobruslařky v lesklých oblečcích. Tentokrát jich bylo na čtyřicet. A to celé podbarvil maping na ledové ploše, v němž nechyběly obvyklé ruské motivy odkazující i na éru Sovětského svazu nebo dominanty města, včetně hodin na kremelské věži. Celá projekce, včetně písemného přehledu předchozích šampionátů, na nichž sborná dokázala zvítězit, byla ale orientována nikoliv na tribunu s kamerami televizního přenosu, ale na opačnou, s VIP osobnostmi…

A pak už se z reproduktorů ozval "Dallas". Ano, ústřední melodie slavné americké mýdlové opery z let 1978 až 1991, vystřídala až doposud znějící klasické ruské melodie. A právě na nezaměnitelnou seriálovou skladbu "made in USA" napochodovaly na červený koberec Fasel s Medvěděvem! Vzhledem k vyhlášené ruské hrdosti je to asi drobná místní úchylka. Vždyť zhruba před rokem, na závěr zimní deaflympiády v sibiřském Chanty-Mansijsku, hráli ruští pořadatelé znělku televizního Dallasu i naší fenomenální neslyšící lyžařce a vítězce pěti zlatých medailí ve sjezdovém lyžování Tereze Kmochové místo české hymny! Inu, ještě bude letos na mistrovství světa pořádná psina. Vždyť ho má pod palcem, pardon, pod tlapkou Lajka. O dalších zvláštnostech MS v Moskvě zase příště.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články