Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ledový palác a Jubilejnyj – dvě arény pro MS, dva odlišné příběhy

Moskva – Mistrovství světa se v Rusku (nebo dříve v SSSR) koná posedmé, pošesté v Moskvě a podruhé v Petrohradu. Ledový palác je jednou z nejmodernějších hal v celé zemi. Na zápasy KHL i ruské reprezentace může do moskevské arény přijít až dvanáct tisíc diváků. Mimo víceúčelových prostor nabízí i komfortní zázemí pro hráče i diváky. Druhým ruským sportovním stánkem, který hostí hokejový šampionát, je palác Jubilejnyj v Petrohradě. 

Ledový palác v Moskvě
zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

V multifunkčním komplexu Ledového paláce se rozkládájí tři arény, které lze libovolně využít pro hokej, krasobruslení, basketbal, box nebo koncerty. Hala vyrostla v roce 2015 jako součást Parku legend v místě bývalé automobilky ZiL. Historie tohoto strojírenského a automobilového závodu, který se věnoval výrobě automobilů pro ruské vládce, sahá až do roku 1916.

Ledový palác byl postaven právě k příležitosti hokejového šampionátu v Rusku, v rámci kterého hostí 34 utkání včetně bojů o medaile. Stadion je domovským stánkem týmu Dynamo Moskva, mnohonásobného sovětského i ruského mistra, ve kterém nyní působí i český útočník Lukáš Kašpar. Stavba je součástí Parku legend, jsou tu i další dvě haly – malá a tréninková. V malé hale se budou reprezentační týmy připravovat na zápasy, nejmenší hala patří novinářům.

"Vše nutné pro uspořádání mezinárodních sportovních akcí na nejvyšší úrovni je v naší hale připraveno pro všechny týmy bez výjimky," uvedla mluvčí arény Darja Kostinová. Mimořádná pozornost je věnována kvalitě ledu a klimatizaci. "Máme velké zkušenosti s přípravou ledové plochy, pracujeme na tom už více než deset let v různých objektech," vysvětlil ředitel arény Nikita Požanov.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledový palác nejmodernější halou Ruska

V hlavní hale je k dispozici devět šaten. Má 200 čtverečných metrů a své pokoje mají jak maséři, tak trenéři. Je tam sklad či prostor pro broušení bruslí a opravu výstroje. Šatny mají oddělený systém vytápění i ventilace. Komfortní zázemí je v aréně připraveno také pro návštěvníky. Diváci mají k dispozici několik restarurací a barů, stánky se suvenýry a dresy ruských hokejových legend.

Prověrkou reprezentačních utkání prošel Ledový palác v rámci Euro Hockey Tour a zatím české hokejisty mohou z moskevské haly hřát pozitivní vzpomínky. Díky dvěma výhrám nad domácím Ruskem a Švédskem ovládli Češi Channel One Cup, a získali tak první trofej pod vedením kouče Vladimíra Vůjtka. 

Sportovní palác Jubilejnyj v Petrohradě
zdroj: ČT4 autor: Alexander Demianchuk

Druhým sportovním stánkem, který hostí ruský šampionát, je sportovní hala Jubilejnyj v Petrohradě. Aréna byla otevřena už v roce 1967 a rekonstrukce se dočkala až více než po čtyřiceti letech. Ve své historii byla petrohradská hala významná především pro krasobruslaře. Na ledě haly Jubilejnyj vyrostli například Artur Dmitriev, Alexej Urmanov, Oksana Kazakovová nebo Jevgenij Pljuščenko. 

Mimo hokeje jsou prostory haly určeny také pro basketbal. Jubilejnyj může v době hokejového utkání návštívit až 7012 diváků. Vzhledem k tomu, že na petrohradském ledě se ani jednou nepředstaví domácí mužstvo, rozhodli se organizátoři nevyužít největší halu s kapacitou přes dvanáct tisíc diváků. 

Jubilejnyj v Petrohradu hostí hokejový šampionát podruhé v historii. Pro české fanoušky nese Petrohrad především historické vzpomínky z roku 2000, kdy Češi slavili druhý titul ze Zlatého hattricku. 

Stadiony pro MS

Ledový palác (Moskva)

Předchozí MS v Moskvě: pět (1957, 1973, 1979, 1986, 2007)

Kapacita: 12 000 diváků

Rok otevření: 2015

Zápasy: 34 (základní skupina A, dvě čtvrtfinále, dvě semifinále, zápas o třetí místo a finále)

Využití: hokej (domácí hala Dynama Moskva), koncerty, sportovní, kulturní a společenské akce

Jubilejnyj (Petrohrad)

Předchozí MS v Petrohradu: jedno (2000)

Kapacita: 6000 diváků

Rok otevření: 1967 (po rekonstrukci 2016)

Zápasy: 30 (základní skupina B, dvě čtvrtfinále)

Využití: hokej (domácí hala Dynama Petrohrad), koncerty, sportovní, kulturní a společenské akce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články