Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Finsko: Mix zkušenosti a mládí může opět smíchat medailový koktejl

Helsinky – Finové patří tradičně mezi nejužší okruh favoritů. Před dvěma lety na olympijských hrách v Soči vybojovali bronz, na šampionátu v Minsku stříbro, další tažení jim loni uťal ve čtvrtfinále český tým. Letos se celek Suomi nebude moci opřít o nejlepšího brankáře loňského MS Pekku Rinneho, ale i tak kádr oplývá silou. Kouč Kari Jalonen staví na hráčích, kteří zvítězili na mistrovství před pěti lety, v konečné nominaci je hned devět mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy. Zdravé jádro doplňuje i dravé mládí.

Sport
zdroj: ČT4

Finům se v Rusku (nebo bývalém SSSR) daří. Na šampionátu v roce 1986 se dostali na úkor československého týmu do finálové skupiny a nakonec skončili čtvrtí, v Petrohradu o 14 let později se radovali z bronzu a na zatím tamním posledním světovém klání v roce 2007 podlehli ve finále Kanadě.

Nejvyšší ambice mají pochopitelně i letos a podle bookmakerů jsou zcela oprávněné. Finsku patří podle kurzů třetí místo za největšími favority Ruskem a Kanadou.

Příprava vypadala slibně

Finové mají za sebou nadmíru vydařenou přípravu. V rámci Euro Hockey Challenge a Euro Hockey Tour si připsali výhry doma nad Slovenskem 3:2 a 6:1, v Norsku 3:0 a 5:1, doma s Českem po úvodní prohře 2:3 zvítězili 4:1 a v Rusku uspěli po výsledcích 3:1 a 3:2. V úterní generálce přehráli USA 3:2 v prodloužení.

Rozhodující gól vstřelila jedna ze sedmičky posil z NHL, torontský Leo Komarov. Teemu Pulkkinen z Detroitu se v témže zápase blýskl dvěma trefami. Dále jsou na soupisce trenéra Jalonena Mikko Rantanen, který ale působil převážně na farmě Colorada, a gólman Niklas Bäckström. Ten v tomto ročníku odchytal za Calgary v NHL jen čtyři zápasy. Zkušený osmatřicátník zažil s týmem Suomi mnohé.

Oporami jsou útočníci Aleksander Barkov s Jussim Jokinenem – Jágrovi parťáci z Floridy, a Mikko Koivu s Mikaelem Granlundem z Minnesoty. Trochu překvapivě se v nominaci neobjevil jeho bratr, útočník Markus Granlund z Vancouveru. Třiadvacetiletému hráči nebylo nic platné, že ve čtyřech zápasech Euro Hockey Tour s českou reprezentací a Ruskem nasbíral pět bodů za gól a čtyři přihrávky.

Překvapí někdo z mladíků?

Místo v týmu mají také gólman Juuse Saros z farmy Nashvillu a bek Esa Lindell ze záložního týmu Dallasu. Jalonen nominoval z AHL i beka Villeho Pokku, jenž hrál druhý rok na farmě Chicaga v Rockfordu a premiéry v NHL se ještě nedočkal.

Tajným Jalonenovým trumfem může být osmnáctiletý talent Patrik Laine z mistrovské Tappary Tampere, kterého čeká draft NHL. Letos se podílel na triumfu finské dvacítky na domácím světovém šampionátu v Helsinkách a nyní debutuje na seniorském MS.

Jalonen sází na devět mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy. U druhé zlaté medaile v historii pro Finy byli beci Lasse Kukkonen, Topi Jaakola, Anssi Salmela a útočníci Jani Lajunen, Mika Pyörälä, Antti Pihlström, Granlund, Koivu a Komarov.

Finové hrají ve skupině B v Petrohradu s USA, Kanadou, Slovenskem, Běloruskem, Maďarskem, Francií a Německem.

Nominace Finska na MS:

Brankáři: Niklas Bäckström (Calgary/NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL), Juuse Saros (Milwaukee/AHL).

Obránci: Topi Jaakola, Atte Ohtamaa (oba Jokerit Helsinky/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg/KHL), Esa Lindell (Texas/AHL), Ville Pokka (Rockford/AHL), Anssi Salmela (Brynäs/Švéd.).

Útočníci: Sebastian Aho, Mika Pyörälä (oba Kärpät Oulu), Patrik Laine, Jani Lajunen (oba Tappara Tampere), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Mikael Granlund, Mikko Koivu (oba Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL), Antti Pihlström (CSKA Moskva/KHL), Teemu Pulkkinen (Detroit/NHL), Mikko Rantanen (San Antonio/AHL), Tomi Sallinen (Djurgaarden/Švéd.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články