Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česká stopa na MS v Rusku: Zlatý Petrohrad a nejhorší umístění v historii

Praha - Českou hokejovou reprezentaci čeká mistrovství světa v Rusku, kde se postaví soupeřům poprvé pod vedením trenéra Vladimíra Vůjtka. Národní tým se pokusí dosáhnout na medaili, která jim už tři roky uniká. Na poslední ruské šampionáty z let 2000 a 2007 mají Češi diametrálně rozdílné vzpomínky. Zatímco v roce 2000 vybojovali čeští hokejisté v Petrohradě druhý titul ze Zlatého hattricku, návrat do Ruska po sedmi letech byl pro národní tým trpký.

Čeští hokejisté slaví titul z MS v roce 2000
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Doležal Michal

Rusko hostilo v novodobé historii hokejový šampionát dvakrát, Češi ale z turnajů odjeli s podstatně rozdílnými výsledky. V roce 2000 získali nečekaně zlato a obhájili tak titul z Norska. O sedm let později odjížděl národní tým do Ruska jako vicemistr světa z Rigy, na další medili ale nedosáhl. Turnaj se z českého pohledu vůbec nevydařil, Češi vypadli ve čtvrtfinále s domácími Rusy, nakonec obsadili 7. místo a vyrovnali svoje nejhorší dosavadní umístění v historii z roku 1994.

I přesto, že v roce 2000 přijela do Ruska česká reprezentace jako úřadující mistr světa, nepatřila mezi horké favority na medaile. Mezi hlavní adepty na zlato se řadila především domácí sborná. Pro šampionát byl postaven zbrusu nový stadion a Rusové věřili, že právě v Petrohradě zvedne nad hlavu mistrovský pohár domácí reprezentace.

Čeští trenéři se před šampionátem v Rusku v roce 2000 potýkali s problémy ohledně nominace - hromadily se jim omluvenky z NHL i tuzemské soutěže. Na mistrovství proto dostalo prostor dvanáct reprezentačních nováčků. Český tým nakonec posílili i čtyři hokejisté z NHL – Buzek, František Kaberle, Prospal, Varaďa – a ti se stali nepostradatelnou součástí kádru. Mezi hlavní tahouny týmu z extraligy patřily Dopita, Reichel, Kučera nebo Výborný. 

Sport
zdroj: ČT4

Češi na turnaji překvapivě zářili, ovládli základní skupinu a kralovali i v osmifinále. Na celém turnaji klopýtli pouze jednou s Finy. Drobné zaváhání přišlo ještě ve čtvrtfinále s Lotyšskem, ve kterém měl zpočátku soupeř navrch. Češi ale dokázali ve druhé třetině vstřelit tři góly a vývoj utkání otočit. V semifinále přišla chvíle pro Roberta Reichela, kterému se do té doby na šampionátu střelecky vůbec nedařilo. Ta nejdůležitější rána ale přišla v pravou chvíli a čeští hokejisté v semifinále udolali Kanadu 2:1. 

Ve finálové bitvě čekal české hokejisty bratrský souboj se Slovenskem, které nakonec Češi dokázali zdolat 5:3 a obhájili světový titul. Reprezentace tak úspěšně nakročila ke Zlatému hattriku, kterým se může pyšnit jako jediný tým v historii. Do All Stars týmu turnaje v Rusku se dostala čtveřice českých hráčů -  Roman Čechmánek, Michal Sýkora, Jiří Dopita a Tomáš Vlasák.

Sestava české reprezentace na MS v roce 2000:

Brankáři: Roman Čechmánek, Dušan Salfický, Vladimír Hudáček

Obránci: Petr Buzek, František Kučera, Michal Sýkora, Martin Štěpánek, Ladislav Benýšek, František Kaberle, Radek Martínek

Útočníci: Jiří Dopita, Robert Reichel, Jan Tomajko, David Výborný, Tomáš Vlasák, Václav Prospal, Pavel Patera, Martin Procházka, Martin Havlát, Václav Varaďa, Michal Broš, Petr Čajánek, Martin Špaňhel

Zklamaní čeští hokejisté po vyřazení na MS v roce 2007
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/IVAN SEKRETAREV

Před dalším ruským šampionátem roce 2007 nemusel reprezentační kouč Alois Hadamczik při sestavování nominace řešit zásadní komplikace tak, jako tomu bylo před sedmi lety. Trenéru Hadamczikovi se omluvili pouze čtyři hráči (následující rok už mu ale přišlo 20 omluvenek). Součástí českého kádru bylo také trio mistrů světa z předchozího ruského šampionátu - Čechmánek, Čajánek a Výborný. Národní tým nakonec posílilo i devět hráčů z NHL. Navíc Češi do Ruska přijížděli jako vicemistři světa z Rigy.

Skupinu B, kterou hostila Aréna Mytišči, Češi s devíti body ovládli, nemuseli ale čelit favorizovaným celkům. Ze silnějších soupeřů nakonec čeští hokejisté dokázali na šampionátu porazit pouze Spojené státy. Zádrhel se objevil už při postupu do čtvrtfinále, který byl pro český tým nejtěsnější, jaký vůbec mohl být. Svěřenci Aloise Hadamczika v závěrečném utkání osmifinálové skupiny prohráli s kanadským výběrem 3:4 v prodloužení a do čtvrtfinále se jim podařilo jen těsně proklouznout díky získanému bodu.

Před čtvrtfinále musel reprezentační kouč řešit nenadálou ztrátu v sestavě. Kvůli zdravotním problémům ze sestavy vypadl centr Jan Marek, kterého nakonec nahradil Jiří Novotný. Ve čtvrtfinále ale čeští hokejisté nestačili na domácí ruský tým a po debaklu 0:4 vypadli z turnaje.

Trofej pro mistry světa v roce 2007 získala Kanada. Sedmou příčkou český národní tým vyrovnal svůj nejhorší výsledek v historii z mistrovství světa 1994 v Itálii. Sedmé místo si poté Češi později odvezli ještě ze šampionátu v roce 2013, které uspořádalo Švédsko a Finsko. 

Sestava české reprezentace na MS v roce 2007:

Brankáři: Roman Čechmánek, Adam Svoboda, Marek Pinc

Obránci: Rostislav Klesla, Radek Hamr, Jan Platil, Ladislav Šmíd, Zbyněk Michálek, Michal Barinka, Petr Čáslava, Marek Židlický

Útočníci: Petr Sýkora, Tomáš Rolinek, Petr Hubáček, Zbyněk Irgl, Jaroslav Hlinka, Jaroslav Bednář, Jiří Novotný, Jaroslav Balaštík, Petr Tenkrát, Jan Marek, David Výborný, Rostislav Olesz, Tomáš Plekanec, Petr Čajánek

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články