Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Reprezentace? Pokud jsem zdravý, není důvod nejezdit, řekl Plekanec

Znojmo – Opět potvrdil, že pokud je zdravý, reprezentační akci neodmítne. Tomáš Plekanec nad pozvánkou trenéra Vladimíra Vůjtka vůbec neváhal a s národním týmem se už připravuje na blížící se mistrovství. "Hrát za nároďák byl vždycky můj sen a pokud zdraví drží, tak není důvod nejezdit," řekl čerstvě zvolený kapitán českého výběru, jenž doufá, že si ze svého devátého světového šampionátu přiveze medaili.

Tomáš Plekanec na tréninku reprezentace
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Mám to postavené tak, že když trenér zavolal, že mě chce na mistrovství světa a já byl zdravý, tak nebyl důvod nepřijet. Vždycky se na nároďák těším, je tady dobrá parta. Navíc reprezentace je takové osvěžení," řekl Plekanec na srazu národního týmu ve Znojmě, kde se k mužstvu připojil.

Jeho rozhodnutí neovlivnila ani nevydařená klubová sezona. Canadiens sice výborně začali, ale poté se zranila brankářská jednička Carey Price, slavný kanadský klub se dostal do krize a nakonec do play-off nepostoupil.

"Sezona byla těžká psychicky, jedna z těch těžších v Montrealu určitě. Teď jsem si týden odpočinul, domluvil jsem se na takovém volnu a už mám zase chuť do hokeje. Když člověk prohrává, tak radost z hokeje zrovna nemá. Někdy od ledna už byla základní část hodně náročná," přiznal třiatřicetiletý kladenský odchovanec.

Z NHL v minulosti přijel na šampionát i po vyřazení klubu v play-off, před třemi lety například jen na dva zápasy - poslední duel ve skupině a čtvrtfinále.

"Že jedu už na deváté mistrovství? Já jsem to nikdy nepočítal. Pro mě je to automatické. Podepsal bych, co říkal David Výborný. Hrát za nároďák byl vždycky můj sen a pokud zdraví drží, tak není důvod nejezdit," řekl Plekanec a poukázal na nedávný rozhovor pětinásobného světového šampiona pro deník Sport, v němž Výborný uvedl, že současní hráči na národní tým už pohlížejí trochu jinak.

Někteří kluci byli moc rozmlácení

"Všechno se odvíjí od zdraví a bohužel někteří kluci byli rozmlácení, takže pak nemá cenu, aby jezdili. Je lepší, když se vyléčí a budou připraveni na Světový pohár a sezonu," řekl Plekanec, který bude hrát podruhé na MS s "céčkem" na dresu. "Je to jen písmeno na dresu. Už jsem to měl, takže nic nového. Všichni kluci, kteří tady jsou, tak patří k lídrům svých klubů. Musíme hrát jako mančaft. Pak není důležité, kdo je kapitán," podotkl Plekanec.

Juniorský mistr světa z roku 2001 věří, že Češi v Rusku uspějí. "Pořád má český hokej na to, aby jezdil pro medaile. Uděláme vše pro to, abychom po delší době po nějaké sáhli. Říkat, že jedeme vyhrát mistrovství, asi nebudeme, ale všichni to někde v sobě máme," uvedl.

Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Podle prvních plánů by měl nastupovat s Davidem Pastrňákem a Romanem Červenkou. "Může to fungovat, protože s Červusem jsem hrál a Pasta hrál výborně v NHL. Uvidíme, jak to bude fungovat, ale většinou ty lajny nevydrží celou dobu. Pokud ano, tak to bude fajn," pousmál se Plekanec.

Účastník olympijských her v letech 2010 a 2014 přiletěl do Česka sám, bez manželky Lucie Vondráčkové a dětí. "Zůstali v Kanadě," řekl Plekanec. Ani rodina prý s jeho odjezdem neměla problém. "Hokej nebudu hrát věčně a jsem rád, že si tady můžu zahrát," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články