Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kontrolujte terminály a internet, doporučuje organizátorka MS

Praha - Organizátoři mistrovství světa v hokeji čelí palbě kritiky fanoušků za potíže, které provázely úterní spuštění předprodeje vstupenek. Systém vydávání lístků zkolaboval, generální sekretářka však pochybení organizátorů odmítá, na vině je podle ní systém společnosti Sazka, která prodej zajišťovala. 

Prodej vstupenek na MS 2015
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Řadoví hokejoví fanoušci jsou rozzlobení ze dvou důvodů - kvůli tomu, že se na mnohé z nich nedostalo - přestože o lístky usilovali brzy po zahájení předprodeje - a také kvůli potížím technického rázu. Ten podle nich otevřel velký prostor překupníkům, kteří dlouho neotáleli a začali nabízet vstupenky na černém trhu.

Otazníky, které zaznívají z řad veřejnosti, se týkají hlavně toho, zda neměli být organizátoři přísnější a například prodávat lístky na jméno. Prakticky jediným omezením byl navíc nákup pouze určitého počtu kusů v rámci jedné objednávky.

"Není to běžným zvykem v hokejovém prostředí, ale spíš ve fotbalu. Takže jsme o tom neuvažovali," uvedla Štěrbová v rozhovoru na serveru idnes.cz. Vzniklých problémů podle svých slov lituje a mrzí ji případ každého nespokojeného fanouška.

"Domníváme se, že kolaps v Česku způsobil obrovský zájem pouze o dva zápasy (ČR - Švédsko a ČR - Kanada)," řekla Štěrbová. Zároveň ale připouští, že zájem ze strany fanoušků předčil očekávání organizátorů. "Předpokládali jsme, že balíčky se zápasy české reprezentace budou rozebrány velmi rychle a to hned první den. Některé zápasy nás přesto překvapily."

Mnozí zpochybňují i okolnosti a průběh předprodeje, když se na ně již pár vteřin po zahájení předprodeje nedostalo v touze ukořistit balíčky vstupenek s utkáním ČR - Kanada na dolní prstenec O2 areny. "Prodej se spustil po celé republice na všech terminálech i přes internet (celosvětově) ve stejný moment. Proto se mohlo stát, že balíčky obsahující nejžádanější utkání Česko vs. Kanada byly rezervovány během několika sekund," prohlásila Štěrbová.

Připomíná v této souvislosti i rozdíl mezi samotnou kapacitou libeňské arény (pro hokej 17.360 diváků) a její prodejní kapacitou. "MS v hokeji se přenáší do celého světa. Přijede mnoho televizních štábů, mnoho set novinářů. Těm všem musíme v aréně poskytnout prostor k práci. Tím se zmenší kapacita na prodejní kapacitu, která je v případě O2 areny 13.621 diváků a v případě ČEZ Arény 6123 diváků," upřesnila Štěrbová.

Během dlouhodobých příprav na MS Sazka nově nasazovaný systém několikrát testovala a ujišťovala, že nenastane problém, ale organizátory do něho nepustila. "Ale tam by nás nepustil nikdo. Pravidelně jsme několikrát denně v závěrečné fázi měli jednání s odpovědnými pracovníky a ptali jsme se na výsledky testů. Kladli jsme konkrétní otázky na problémová místa a vždycky jsme dostali ujištění, že všechno bude fungovat. Stejně tak o tom veřejnost ujistil generální ředitel Sazky 29. října na tiskové konference," připomněla Štěrbová.

Jiný partner na předprodej lístků prý vůbec nepřicházel do úvahy. "Prodej lístků přes společnost Sazka byl v době, kdy jsme jako pořadatel MS museli uzavřít smlouvu, jedinou možností. V O2 areně nikdo jiný prodávat lístky nemohl. My jsme si tedy vybírat také nemohli," vysvětlila Štěrbová.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstupenky jsou, kontrolujte průběžně, doporučuje organizátorka MS

Naději pro ty, na něž se v předprodeji nedostalo, vzbuzuje fakt, že téměř polovina rezervovaných vstupenek nebyla zaplacena v termínu. Jedná se zhruba o čtyřicet tisíc lístků, které byly ve čtvrtek znovu k mání, ovšem vstupenky na česká utkání byly znovu záhy rozebrány.

"Šance získat vstupenky je průběžná, organizátoři budou veřejnost informovat. Úplně poslední možnost však bude až v den zápasu," tvrdí Štěrbová. Další šancí pro hokejové příznivce, jak se dostat ke vstupenkám, je počkat do února, kdy organizační výbor ještě bude nabízet vstupenky na jednotlivé nevyprodané zápasy. Spolu s IIHF pak organizační výbor ještě uvolní vstupenky, které jsou blokovány pro sponzory či novináře.

"V síti operátora se vstupenky určitě objeví, takže fanouškům doporučuji počkat," říká generální sekretářka. "Příznivci si mohou hlídat jak síť terminálu, tak tu internetovou."

Zdroj
ČT sport, ČTK, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články