Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Střední pásmo bude kratší, změna má pomoct v přesilovkách

Minsk - Mezinárodní hokejová federace dala na kongresu v dějišti světového šampionátu v Minsku zelenou hned několika podstatným úpravám v pravidlech. Nejzásadnější změnou je zkrácení středního pásma, díky němuž budou mít týmy na MS více prostoru na hru v útočném pásmu. Stejná praxe již dlouhodobě funguje v zámořské NHL.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se Slavomírem Lenerem o změnách pravidel

Každá z modrých čar se směrem ke středu hřiště posune o více než jeden a půl metru. Zatímco v současnosti má útočné pásmo 21,33 metru, od příští sezony už to na všech šampionátech pod hlavičkou IIHF bude 22,86 metru. "Bude to znamenat větší prostor pro hráče na přesilovkách, pro hráče, kteří jsou aktivní. Týmy na přesilovkách pak mají větší šanci udržet se v pásmu," uvedl šéftrenér českého svazu Slavomír Lener.

Novinkou je i rozmezí pro rozměry ledové plochy. Místo současných tolerancí 29 až 30 metrů na šířku a 60 až 61 metrů na délku bude možné využít i led výrazně užší. Tolerance šířky bude 26 až 30 metrů při jednotné délce kluziště 60 metrů. "To aby se právě krajní pásma nezkracovala," vysvětlil Lener. Právě 26 metrů mají na šířku ledové plochy v NHL.

Zaveden bude i tzv. hybridní icing, podle jehož výkladu se hraje už v této sezoně slavné zámořské ligy. Zakázané uvolnění bude odpískáno tehdy, pokud bude na úrovni bodu pro vhazování bránící hráč jasně blíže kotouči. Pokud bude postavení hráčů opačné nebo budou bojovat rameno na rameno, sudí pískat nemají. "Pro hru jako takovou to bude podle mého posun, i když zároveň i dřina pro rozhodčí," připustil Lener.

Trestné střílení už nebude možné zakončovat po otočce nebo "lakrosovou koncovkou", kdy hráč nabral puk na čepel hole a pak ho poslal na bránu. "Při otočce to měli rozhodčí těžké na posouzení, zda se puk stále posunuje požadovaným směrem vpřed," uvedl Lener.

Změnou je i postavení na vhazování. "Pokud si mužstvo vybojuje vhazování v útočném pásmu, první se bude stavět bránící hráč, čímž dojde oproti současnosti ke zvýhodnění útočícího týmu, kdy je to naopak," porovnával Lener.

V závislosti na výsledcích jednání s výrobci sportovní výstroje bude výhledově také zvažováno nařízení o zmenšení brankářské lapačky. Změny v pravidlech vstoupí v platnost od nové sezony s tím, že takto nastavené mají platit přinejmenším do roku 2018.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články