Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Rusko si ve vlažném tempu poradilo s Francií a je v semifinále

Minsk – Druhým semifinalistou na šampionátu v Minsku je Rusko, které porazilo Francii 3:0. Sborná předvedla drtivý nástup hlavně v první pětiminutovce, kdy skóroval Anisimov. Další branky přidali Malkin a Kutuzov. Brankář Sergej Bobrovskij udržel podruhé na šampionátu čisté konto. Rusové si zahrají v semifinále s lepším z dvojice Švédsko–Bělorusko.

Radost hokejistů Ruska
zdroj: ČTK autor: Darko Bandic

"Cítil jsem se mnohem lépe než v prvním zápase. Už jsem měl čas se aklimatizovat," pochvaloval si po utkání Malkin, který do Běloruska přiletěl v pondělí a dnes hrál podruhé. "S Kuljominem jsem hrál už dříve, takže vím, co od něj čekat. V útoku s Tichonovem to bylo dobré," pochvalovala si hvězda Pittsburghu.

Ovečkin hrál s ortézou

V sestavě Rusů nechyběl podle očekávání hvězdný střelec Ovečkin, jenž odstoupil ze zápasu s Němci a následně kvůli poraněnému kolenu preventivně vynechal souboj s Běloruskem. Ve čtvrtfinále hrál s ochrannou ortézou. "Nechtěl jsem nic riskovat. V případě kolize by mě ochránila. Hned v první třetině jsem ale poznal, že je to dobré. Byl jsem připravený na 90 procent, ani jsem si nebral prášky na bolest. V příštím zápase už budu hrát bez ortézy," uvedl Ovečkin.

V první šanci se po skvělé žabičce od Tichonova objevil Kuljomin, který jen těsně nedokázal zpracovat kotouč od nejproduktivnějšího hráče šampionátu. V útoku s touto dvojicí nastupuje Jevgenij Malkin. Rusové na ledě v prvních pěti minutách panovali a přišla i první branka. Puk do rohu kluziště dostal Arťom Anisimov, který s ním vybruslil až před bránu. Tam mátl francouzskou obranu tak, až se dostal ke střele, která pronikla pod Huetovým betonem.

Ve zbytku první třetiny Francouzi hru vyrovnali a byli i aktivnějším týmem ve střelbě. Při přesilovce po faulu Šipačjova pálil od modré Stefan da Costa a Bobrovskij měl s pukem problémy. Rusové tlak ustáli a početní výhodu měli na začátku druhého dějství i oni. Na trestnou totiž musel Meunier.

V přesilovce se měnilo skóre po zaváhání francouzského brankáře, který se přesouval k tyči a přitom příliš povyjel. Jevgenij Malkin toho využil, zamíchal rameny i hokejkou a zasunul puk za brankovou čáru. Asistenci si připsal neúnavný Tichonov.

Sborná mohla další gól přidat při přesilovce pět na tři. Jenomže hra v útočné třetině byla příliš statická a Huet byl při všech pokusech pozorný. Pak se vylučovalo i na ruské straně. Při něm ve vlastním oslabení ujel výborný bruslař Jevgenij Dadonov, který nejdříve objel jednoho obránce a nakonec vymíchal proti sobě stojícího Hueta, ten ale stačil vytrčit beton a předvedl neskutečný zákrok.

Ofenzivní choutky Ruska pokračovali i ve třetí třetině, přestože jejich převaha nebyla nijak znatelná. Hvězdný Alexander Ovečkin se stále nemohl prosadit. Byl to až jeho jmenovec, obránce Alexander Kutuzov, který si skvěle najel před branku a střelou nad Huetovo rameno zaznamenal svou první branku na seniorském mistrovství. Ve zbytku utkání měli Rusové další přesilovky po zbytečných francouzských faulech, žádnou z nich však nevyužili. Rusko se tak po českém týmu stalo druhým semifinalistou.

"Byl to těžký zápas, přesně jak jsme čekali. Francie se za poslední roky hodně zlepšila," řekl trenér Oleg Znarok. "Výhra je dobrá, ale mohli jsme hrát lépe a být efektivnější v koncovce," dodal Malkin. Francouzi byli i přes porážku s turnajem spokojeni, ve čtvrtfinále hráli poprvé od roku 1995. "Výsledek pro nás není zklamání. Odehráli jsme to nejlepší, čeho jsme byli schopni. Bojovali jsme ve všech zápasech a máme za sebou dobrý turnaj," řekl útočník Stéphane da Costa. "Podařilo se nám skvěle zviditelnit francouzský hokej," doplnil Pierre-Edouard Bellemare.

Rusko–Francie 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Anisimov (Jakovlev), 21. Malkin (Kuljomin, Tichonov), 48. Kutuzov (Kuljomin, Malkin). Rozhodčí: Kaval (USA), Jeřábek – Lederer (oba ČR), Carlson (Kan.). Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. Diváci: 14 011.

Rusko: Bobrovskij – Denisov, Čudinov, Medvěděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev –Plotnikov, Šipačov, Ovečkin – Tichonov, Malkin, Kuljomin – Anisimov, Širokov, Zaripov –Kalinin, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.

Francie: Huet – Besch, Auvitu, Amar, Manavian, Janil, Dieude Fauvel – Bellemare, S. da Costa, Roussel – Y. Treille, Meunier, Desrosiers – Fleury, T. da Costa, Ritz – Tardif, B. Henderson, Raux – Guttig. Trenér: Dave Henderson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy