Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Silnou zbraní byli Sedinové, shodli se mistři světa

Stockholm – Na začátku to nebylo ono. Švédský tým hledal vůdčí osobnost. Vše zlomil příjezd bratrského ofenzivního dua Henrika a Daniela Sedinových. Švédové i trochu se štěstím překonali na rozdíl od loňského roku čtvrtfinálovou past, přehráli spolupořadatele Finy a ve finále deklasovali i překvapení turnaje Švýcary. Zpočátku s nimi nikdo příliš nepočítal, teď Švédové slaví deváté zlato na mistrovství světa v historii.

Švédové se radují z titulu mistrů světa
zdroj: Getty Images

"Je to naprosto úžasný a nepopsatelný pocit, když se vám z role kapitána podaří dovést tým k titulu v domácím prostředí," prohlásil kapitán vítězů Staffan Kronwall. "Řadím to určitě nejvýše ve své kariéře. Hodně nám ke zlatu pomohlo trio bratří Sedinových a brankář Jhonas Enroth," ocenil Kronwall.

"Je skvělé, že jsme dokázali vyhrát v domácím prostředí, kde se zlaté medaile nevyhrávají. Ten pocit je fantastický," užíval si opojné pocity Henrik Sedin. "Myslím, že jsme postupně rostli v průběhu turnaje. Byl to každopádně parádní týmový výkon, všichni jsme dobře spolupracovali a pomáhali jsme si," ocenil Henrik Sedin.

"Vyhrát mistrovství světa ve Stockholmu... Nevím, čím bych to mohl překonat. Možná snad jen triumfem na olympijských hrách doma. Je to velké vítězství," radoval se útočník Niklas Persson.

Stejně jako ostatní vítězové měl už na hlavě zlatou přilbu, která symbolizovala jejich triumf. "Je to švédská tradice ve všech sportech. Když někdo vyhraje. Tohle je moje první," přiznal útočník, který na klubové i reprezentační úrovni zatím získal maximálně stříbrnou medaili. "Teď budeme slavit a slavit. Budeme si to užívat. Čekají nás oslavy s fanoušky, s rodinou, s přáteli," popisoval plány na další dny.

Útočník Joel Lundqvist:

"Vyhrát poslední zápas sezony a získat díky tomu zlato na světovém šampionátu, to je parádní. Švýcaři byli skvělí v průběhu celého turnaje a my jsme dnes nezačali podle našich představ, jenže máme Sediny... Hráli skvěle."

Letošní úspěch tak definitivně překryl loňské zklamání, které i Persson osobně zažil. "Tentokrát to bylo úplně něco jiného. Loni jsme hráli dobře v základní části, ale pak nám nevyšlo čtvrtfinále proti českému týmu. Letos jsme nezačali tak dobře, ale pak nás posílili bratři Sedinové, což nám pomohlo. Zvýšilo to naši sílu a vyhráli jsme," dodal.

Rozdíl byl v produktivitě

Švýcaři podtrhli své sympatické vystoupení na celém turnaji skvělým nástupem do finále, v němž dali soupeři najevo, že sami se neporazí. "Ten start byl vážně dobrý. Věřili jsme si, ale pak oni najednou vyrovnali, pak jsme tam měli nějaké tresty a na chvilku byli zcela ztraceni. Bylo pak těžké se vracet zase zpátky," zhodnotil duel brankář Martin Gerber.

Nejužitečnější hráč turnaje Roman Josi:

"Myslím, že jsme odehráli parádní turnaj; devět utkání za sebou jsme vyhráli, až to poslední jsme prohráli. Myslím však, že za pár týdnů se ohlédneme zpátky a dokážeme to docenit jako velký úspěch."

"Zvládli jsme se jim na začátku vyrovnat a měli jsme tam i hodně šancí, ale nedokázali jsme jich moc proměnit v góly, zatímco oni ze svých příležitostí skórovali," porovnával produktivitu obou soupeřů obránce Philippe Furrer.

S Furrerem se shodl i Roman Josi, střelec jediné finálové branky Švýcarů. "Je to těžké, byli jsme blízko... Začali jsem velmi dobře a odehráli dobrou první třetinu, ale dostali jsme tam dva rychlé góly. Byl to pak velmi těsný zápas, ale na zvrat už jsme nedosáhli," podotkl Josi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články