Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Hertl: Užívám si každou minutu na šampionátu

Stockholm - Svou premiéru na mistrovství světa si Tomáš Hertl odbyl proti Bělorusku - v ten samý den, co měl podle původních plánů maturovat. Místo školních zkoušek však je teprve devatenáctiletý útočník stabilní součástí Hadamczikova kádru. Splnil se mu díky účasti ve Švédsku dětský sen? A jak na mužstvo dopadají prozatímní nepříznivé výsledky ve skupině? Nejen na tyto vaše dotazy odpovídal Tomáš Hertl v chatu webu ČT sport.

Tomáš Hertl
zdroj: ISIFA autor: Eduard Erben

Hertl se stal teprve pátým českým hokejistou, který v jednom roce nastoupil jak na šampionátu do dvaceti let, tak na seniorském mistrovství. Jak je vlastně obtížné přizpůsobit se odlišnostem obou hokejových kategorií? "Rozdíl mezi dospělým a juniorským šampionátem je obrovský. Zatímco juniorský je hlavně o bruslení a 'řezání', tak dospělý je více o taktice a přemýšlení na ledě," uvedl slibný útočník.

Zdá se však, že Hertlova adaptace probíhá bez vážnějších problémů – vždyť svými výkony a dravým herním projevem zaujal už diváky tuzemské extraligy. Reprezentační dres je pak již jen logickým krokem pro nadějného středního útočníka. A jeho kvalit si jsou již vědomi i v zámoří, kde Hertla draftovalo San Jose Sharks. Monitoruje vůbec výkony "Žraloků"? "Kouče neznám, viděl jsem se s ním jednou. Ale zahrát si s Thortonem a Marlowem musí být skvělý zážitek. Sleduji jenom sestřihy druhý den ráno," řekl.

Jednou si zahrát v NHL je pochopitelným snem takřka každého hokejisty – a Hertl k tomu, zdá se, nemá daleko. "Určitě bych si chtěl zahrát v San Jose, ale odmalička jsem fandil Pittsburghu," přiznal Hertl. Sám na otázku, zda by eventuální nabídku z nejlepší hokejové soutěže světa bral, odpovídá lakonicky: "NHL se neodmítá."

Hertl je na mistrovství benjamínkem, v kabině se však k němu spoluhráči chovají jako ke každému jinému hráči. Sám odmítá kolující zvěsti o nefungujícím kolektivu a napětí mezi hráči, čemuž nenapomáhají ani zatím nevalné výsledky proti soupeřům ve "stockholmské" skupině. "Všichni se ke mně chovají jako k ostatním a parta je tu skvělá." A jak obtížné vlastně bylo rozhodování mezi maturitní zkouškou a hokejovým šampionátem? "Nominace na mistrovství světa se vám nepoštěstí každý rok. Byla to jasná volba, protože hokej je můj život. Je to splnění dětského snu, užívám si každou minutu tady na šampionátu," dodal.

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články