Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hadamczikova mise v zámoří: Čtyři až pět zápasů a maraton pohovorů

Kravaře (Opavsko) – Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik plánuje na přelomu března a dubna cestu do zámoří, kde absolvuje čtyři až pět zápasů NHL a maraton pohovorů s českými hráči. Stavitel národního mužstva si chce za Atlantikem udělat z větší části jasno o podobě kádru pro světový šampionát ve Švédsku a Finsku.

Hadamczik, který ve Skandinávii bude s českým výběrem obhajovat loňský bronz, se do zámoří vydá v sobotu 30. března a na 8. dubna má zamluvenou zpáteční letenku. Už teď ví, že zavítá na zápasy Philadelphia (Voráček) - Washington (Neuvirt, Kundrátek), New Jersey (Eliáš, Židlický) - New York Islanders (Martínek) a New York Islanders - Winnipeg (Pavelec).

"Pak se budeme přesouvat na Floridu, protože chci mluvit s Filipem Kubou a Tomášem Fleischmannem. Během osmi dnů bych měl vidět čtyři až pět zápasů," řekl Hadamczik, kterého však tlačí čas. "Rád bych jel třeba ještě do Calgary, kde máme Hudlera a Červenku, ale to je už hrozně daleko a já bych to nestíhal. Musím se věnovat národnímu týmu. Ale zase Červenkovy kvality známe a víme, že v nároďáku byl vždy platný. My zájem o něj mít budeme," uvedl Hadamczik na reprezentačním kempu v Kravařích.

O koho z dalších hráčů NHL by stál, zatím tají, i když z výčtu zápasů je zřejmé, kam míří svoji pozornost. "Je tam více hráčů, kteří mají svou kvalitu. Nebudu jmenovat žádného, mají před sebou ještě osmnáct dvacet zápasů. Když se někdo dozví už teď v půli sezony, že ho chceme, tak já myslím, že bychom mohli udělat nepříjemnost hráčům," řekl Hadamczik.

Potřeba jasného slova

Zkrácená sezona NHL mu letos zasáhla do přípravy. Její základní část skončí až 28. dubna a hráči ze zámoří tudíž nemohou startovat na závěrečné prověrce Českých hokejových hrách v Brně. "Potřebuju proto od hráčů osobně slyšet, jestli v případě, že jejich kluby nepostoupí do play-off, přijedou a chtějí hrát. Budovat tým s tím, že počítáte, že nějaký hráč přijede, a pak nepřijede, je hrozně těžké. Zvlášť teď, když na posledním turnaji v Brně hráči NHL nebudou," vysvětlil Hadamczik.

Od některých hokejistů čeká zvýšený zájem o účast na letošním šampionátu. Hadamczik upozornil, že je to poslední velký podnik před olympijským turnajem v Soči. "Pro některé hráče, kteří s námi na mistrovství světa v poslední době nebyli, je to určitě šance, protože potřebujeme vidět jejich výkonnost na velkém hřišti," řekl Hadamczik.

Je mu ale jasné, že letošní ročník je pro hráče ze zámoří atypický. Vzhledem k výluce NHL začínali v Evropě a mistrovství světa je pro ně už třetím vrcholem v sezoně. "Za sto dnů odehrají v NHL 52 utkání, pak začíná třetí vrchol, a to je samotné mistrovství. To chce odolnost hráče a vůli, aby po takové sezoně jel reprezentovat. Já budu velice rád, když tu vůli budou mít, ale chci to slyšet od každého z nich," dodal Hadamczik.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články