Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lev vyhrál v prodloužení a vynutil si sedmé finále

Praha - Hokejisté Lva Praha vyhráli šesté utkání finále Kontinentální ligy v O2 areně nad Magnitogorskem 5:4 v prodloužení a vyrovnali stav série na 3:3. O vítězi Gagarinova poháru rozhodne středeční sedmý zápas na ledě Metallurgu. Lev dokázal v 58. minutě vyrovnat díky trefě Fina Mikka Mäenpääho a v čase 63:53 rozhodl Kanaďan Nathan Oystrick. Utkání jste mohli sledovat v textové on-line reportáži.

Radost hráčů Lva
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Byla to skvělá hokejová noc. Zápas číslo sedm o Gagarinův pohár, co si můžeme přát více. Budeme připravení. Jsme pyšní na to, že si ten zápas budeme moct zahrát. A chceme pohár získat," prohlásil trenér domácích Kari Jalonen.

Po opatrném začátku se postupem času dostal Lev do tlaku a Košečkin musel řešit Mataiovu teč, dvakrát pálil Zackrisson a bezbrankový stav nezměnila ani Thörnbergova dorážka. První náznak šance Metallurgu měl po chybě domácích Timkin, pak prověřil Vehanena Lee. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih šestého finále Lev - Magnitogorsk s ohlasy

V polovině úvodní části se Magnitogorsku už prosadil. Mozjakin se dostal po levé straně přes Mäenpääho a bekhendem zamířil k protější tyči. Nejproduktivnější hráč soutěže byl znovu vidět ve 13. minutě, kdy zamířil ránou vedle pravé tyče a ještě stihl dorážet.

Lev ale vývoj v úvodní části otočil díky přesilovkám. Při Mozjakinově trestu se trefil z pozice na modré čáře přes clonu hráčů Azevedo a opět se srovnal se 12 trefami v čele kanonýrů s Mozjakinem. S koncem Kovářova vyloučení se opět radovali Pražané a O2 arena bouřila nadšením. Němec naznačil střelu, přihrál na pravý kruh Ševcovi, který překonal přesouvajícího se Košečkina.

Domácí druhé dějství začali náporem, ale Magnitogorsk brzy otočil stav. Ve 23. minutě zůstal mezi kruhy nehlídaný Juňkov, který proměnil Osalovu nabídku zpoza branky. Po několika nebezpečných pokusech Lva se po 140 vteřinách opět radoval ruský klub. Bomba Kanaďana Leeho z levého kruhu propadla Vehanenovi přes lapačku do branky.

Lev se hnal za vyrovnáním, Ridderwallovu přihrávku ještě zblízka neproměnil Thörnberg, ve 28. minutě už ale tlak zakončil ránou k pravé tyči O'Byrne. Při Thörnbergově trestu zahrozil opět Mozjakin, pak měl šanci po Vránově akci Oystrick a následně dorážel Azevedo.

Neúnavný Mozjakin

V 35. minutě si vytvořila obrovský tlak Kovářova formace a Vehanen čelil hned několika nebezpečným střelám. Následně odolal Lev i při dalším Thörnbergově trestu. Jenže 79 vteřin před koncem druhé části se opět ukázal Mozjakin. Z pravé strany ideálně uvolnil Parého, který zamířil do odkryté branky.

Lev se snažil smazat ztrátu, ale Metallurg také neustále hrozil a největší šanci měl Potěchin. Jediný český zástupce v soutěži ale začal stupňovat svůj nápor a v polovině třetí třetiny pomohla Košečkinovi po Oystrickově ráně levá tyč. Magnitogorsk se soustředil v další průběhu na defenzivu a Lva do velký šancí nepouštěl. V 58. minutě se ale dostal na pravém kruhu puk k Mäenpäämu, který z otočky vyrovnal a vynutil prodloužení.

Mäenpää byl nejdříve v nastavení i blízko rozhodnutí, ale Košečkina neprostřelil. Na druhé straně měl šanci Lee. Ale rozhodl Lev. Zackrissonův pokus Košečkinovi propadl a ještě stačil puk odvrátit hokejkou. V pokračující akci ale z úhlu vystřelil Oystrick a puk propadl u pravé tyče Košečkinovi do branky.

"Bylo to hodně ofenzivní utkání, což mě překvapilo. Čekal jsem, že se bude hrát opatrněji a padne méně gólů. Důležitým momentem zápasu byla dvě špatná rozhodnutí sudích, po nichž jsme dostali dva góly. V takto důležitém utkání by rozhodčí neměli být tak vidět. Šlo přitom o stejného rozhodčího (Bulanov), který minule nevylučoval jedinkrát za celý zápas," uvedl po utkání trenér Metallurgu Mike Keenan.

Finále play-off Kontinentální hokejové ligy - 6. zápas:

Lev Praha - Metallurg Magnitogorsk 5:4 v prodl. (2:1, 1:3, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Azevedo (Ševc, Němec), 20. Ševc (Němec, Azevedo), 28. O'Byrne (Birner, Řepík), 58. Mäenpää, 64. Oystrick (Zackrisson) - 10. Mozjakin (Zaripov, Jan Kovář), 23. Juňkov (Osala, Těreščenko), 25. Lee, 39. Paré (Mozjakin). Rozhodčí: Bulanov, Rönn - Birin, Dědulja. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 16.894. Stav série: 3:3.

Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Jaakola, Nakládal - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Birner - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.

Magnitogorsk: Košečkin - Antipin, Birjukov, Těreščenko, Chabarov, Lee, Ibragimov - Zaripov, Jan Kovář, Mozjakin - Kosov, Kazionov, Potěchin - Paré, Juňkov, Osala - Timkin, Brent, Platonov - Malinovskij. Trenér: Mike Keenan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy