Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nová pravidla? Nejedná se o to, že by z hokeje měly vymizet tvrdé bodyčeky, říká Šindler

Po čtyřech letech přišla znovu obměna pravidel hokejové extraligy. Novinky vychází z nově ustanovených regulí Mezinárodní hokejové federace IIHF, podle kterých se bude rozhodovat také v utkáních na mistrovství světa. Co nejvíce ovlivní hru a co novinky znamenají pro rozhodčí? Pojďme si některá z nových ustanovení projít s největším odborníkem na slovo vzatým – Vladimírem Šindlerem, předsedou komise rozhodčích.

Rozhodčí Vladimír Šindler
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Jedno z nových usnesení, které vyvolalo debaty jak mezi širokou veřejností, tak mezi samotnými hráči, se týká dresů. Ty musí být nově zcela přetaženy přes kalhoty a upevněny. Hokejisté byli v přípravných utkáních překvapeni přísností, s jakou k případným nedostatkům rozhodčí přistupovali.

Jeden z prvních, kdo na nový předpis doplatil na vlastní kůži, byl brněnský Radim Zohorna. V přípravném utkání se Znojmem hned po buly směřoval na trestnou lavici. A důvod?

"Měl jsem trošku vyhrnutý dres z boku u kalhot," vysvětlil překvapený Zohorna. Komise rozhodčích ale v přípravných duelech chtěla hráče na nové pravidlo připravit, jak vysvětlil Vladimír Šindler.

Vladimír Šindler: "Na rozdíl od veřejnosti a od hráčů my to nevidíme jako stavební pilíř pravidel, ale jako technickou náležitost, kterou by hráči měli úplně samozřejmě dodržovat. Od přísně nastaveného trendu očekáváme to, že v sezoně se budou za tyto přestupky ukládat tresty zcela výjimečně. Z toho důvodu byl v přípravných utkáních nastaven velmi přísný metr, aby si hráči zvykli a aby to během sezony nebylo vůbec žádné téma. My jenom chceme, aby se to tady dodržovalo tak, jako se to dodržuje na celém světě."

Další novinka, která může promluvit do vývoje utkání, je změna u trestného střílení. Zatímco dosud se k nájezdu vždy postavil faulovaný hráč, nyní podle pravidla bude mít trenér možnost vybrat kohokoliv z týmu.

Vladimír Šindler: "Jedná se o to, že trestné střílení může provést kdokoliv z toho týmu, v jehož prospěch bylo nařízeno, vyjma trestaných hráčů. Má to dva úhly pohledu. Pro rozhodčí dojde k velkému zjednodušení situace, protože nemusí kontrolovat, kteří hráči byli na ledě v době daného přestupku. Nám se ta změna z pohledu rozhodčích líbí. Docházelo k situacím, kdy hráči předstírali zranění, aby trestné střílení mohl jet jejich kolega, který to trestné střílení z té pětky umí daleko lépe. To znamená, že pro nás tato komplikace odpadá."

Dvě zásadní změny se dotknou také brankářů. První z nich je změna velikosti brankoviště po vzoru NHL i KHL. Podle Šindlera se tak hráčům otevře více možností v blízkosti brankoviště.

Vladimír Šindler: "Myslím, že na pohyb brankáře to nebude mít zásadní vliv. Pro útočící hráče to přináší možnost více se zapojit do hry na hranici brankoviště a v okolí branky. Jedná se o úplně stejné brankoviště jako v NHL, takže to bude mít i stejný dopad jako v NHL. Nic specifického v tom v našich podmínkách nevidím."

zdroj: ČT4

Druhá už ale pohyb i zákroky gólmana ovlivní. Jedná se o to, že brankář nebude moci padnout na puk ani ho nijak zakrýt a tím přerušit hru v případě, že nebude mít žádnou část těla v brankovišti. To by sice mělo zefektivnit plynulost hry, gólmani ale budou nuceni podstatně častěji pracovat s hokejkou.

Vladimír Šindler: "Směřuje to ke zvýšení plynulosti hry. Při zjednodušeném výkladu – když brankář vyjede mimo brankoviště, nemá jinou možnost než hrát holí. V jiném případě se vystavuje riziku, že bude potrestán menším trestem. Jednoznačným benefitem tohoto pravidla by mělo být, že se konečně i brankáři v naší soutěži naučí hrát holí, jako to umí gólmani v zámořských soutěžích. Myslím si, že trenéři brankářů zvýší tréninky této dovednosti, a to by se mělo pozitivně odrazit na tom, že naši brankáři budou šikovnější. Někteří to umí, někteří méně. Já si myslím, že se brankáři s tímto pravidlem popasují."

Inovací je ustanovení zákroku, který bude nově trestán dvěma minutami. Jedná se o tzv. pozdní dohrání – tedy nedovolený bodyček v situaci, kdy už hráč nemá puk pod kontrolou ani v držení. Pro tento faul vznikl také nový signál rozhodčího, který před hrudí srazí ruce v pěst.

Vladimír Šindler: "Není dovoleno dohrávat hráče v okamžiku, kdy už nemá puk nebo ho již prokazatelně odehrál. Pravidlo vzniklo především z toho důvodu, že se IIHF rozhodla zvýšit bezpečnost hráčů. Jde také o to, aby hráči k sobě měli větší respekt. Účelem bodyčeku by mělo být odehrání puku, a ne ztrestání nebo zastrašení protihráče. V žádném případě se nejedná o to, že by časté a tvrdé bodyčeky měly z hokeje vymizet."

Dojde i ke zpřísnění podmínek, za kterých mohou hráči střídat. V praxi jde o to, že po vhazování v obranném pásmu nesmí za střídajícího hokejistu naskočit do hry útočící hráč druhými vrátky ze střídačky. Na vzniku pravidla má podíl i český hokej.

Vladimír Šindler: "Podle nového výkladu není možné uplatňovat například ty situace, kdy jeden útočník ujíždí na hráčskou lavici a z druhé strany hráčské lavice vyskakuje druhý útočník a dostává přihrávku za obránce. Ten střídající hráč nesmí tímto svým jednáním získat územní výhodu ani přečíslení. Toto pravidlo v podstatě navazuje na některé naše úspěšné pokusy na mezinárodní scéně s nacvičenými signály a musím říci, že na tomto pravidle máme nepřímý podíl my jako český hokej. Jedna věc je herní chytrost, kterou podporujeme, ale toto bylo už na hranicích fair play, a proto k tomu bylo přikročeno."

Určité změny v pravidlech ustanovené IIHF ale v extralize zavedeny zatím nebudou. U některých případů rozhodl výkonný výbor, že i nadále budou platit regule z let 2014–2018. Jedná se o uznávání gólu bruslí a trestání hráčů při šarvátkách na ledě.

Dosud platilo, že branka nebyla uznána pouze v případě viditelného kopnutí puku útočícím hráčem, podle IIHF by ale nově neměl platit žádný gól, při kterém hráč jakýmkoliv způsobem nasměruje puk do branky bruslí.

Stejně tak se rozhodl výkonný výbor v případě trestání "bitkařů". Zatímco podle IIHF by měli být potrestáni všichni hráči, kteří se do šarvátky zapojili, v tuzemské soutěži budou nadále trestáni hráči, kteří konflikt vyvolali.

Jen pár dní před startem extraligy také výkonný výbor Českého hokeje rozhodl, že pravidlo coach challenge uvede v platnost až ve chvíli, kdy budou mít všechny extraligové stadiony zajištěny technické náležitosti a bude ho tedy možno využívat bez výjimek.

V pátek 14. září můžete na ČT sport od 21:05 sledovat poprvé pořad Buly v novém formátu. V neděli 16. září od 17:00 vysíláme utkání Kometa - Plzeň na ČT sport i webu ctsport.cz.

Zdroj
ceskyhokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články