Hokejisté místo cyklistů. Brněnský primátor slíbil nový zimní stadion na výstavišti do roku 2022

Hokejová hala má vzniknout na výstavišti v místě cyklistického velodromu (zdroj: ČT24)

Brno chce od státu získat finanční podporu na stavbu nového hokejového stadionu v areálu cyklistického velodromu. Vyde na 1,5 miliardy a hotový by měl být už v roce 2022. Na obojím se shodl primátor Brna Petr Vokřál (ANO) s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) během vládního výjezdu do kraje. Stát by měl přispět taky na nový velodrom, který musí město postavit, než zbourá ten starý.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) představil projekt na stavbu hokejové haly vládě v demisi, která je v kraji na dvoudenní návštěvě. Zdůraznil, že nejprve je potřeba vybudovat za zhruba 600 tisíc korun nový velodrom v Komárově, aby pak na místě starého mohla být hala. „Co se velodromu týče, bavíme se o přípravě celostátního programu, kde by stát kofinancoval třetinu a ze dvou třetin by to financovaly regiony,“ uvedl Vokřál.

Nové zázemí pro dráhové cyklisty by mělo vyrůst v okolí Hněvkovského ulice. „Věřím tomu, že když se velodrom rozestaví, tak že se také dokončí,“ řekl Pavel Havránek, předseda TJ Favorit Brno, které starý ovál patří. Cyklisté se podle něj ze svého dosavadního působiště nehnou, dokud z nové haly neuvidí alespoň obrysy.

Mapa umístění stávajících a nových sportovišť v Brně
Zdroj: ČT24

Zatímco na nový velodrom by tedy mohla vláda uvolnit 200 milionů, o podpoře hokejové haly chce ještě primátor s premiérem jednat. „Musíme najít způsob financování nejen investiční, ale také provozní,“ řekl Vokřál. Halu pro Kometu chce postavit kvůli tomu, že se o tom dlouho jen mluví, ale také proto, že klub loni získal po 51 letech extraligový titul a letos ho obhájil.

„Všechny tyhle projekty v Brně jsou super a lidi se na to můžou těšit,“ uvedl Babiš s tím, že je potřeba investovat. „Prioritně chceme investovat z evropských peněz. Druhým zdrojem jsou příjmy státu, rozpočet je v přebytku.“ Podporu novému stadionu ale Babiš sliboval už loni. 

Původní lokalita za Lužánkami padla

Zástupci města i kraje dlouhodobě usilovali o vrácení hokeje do původní lokality za Lužánkami. Před padesáti lety se do tamního sportovního stánku vešlo dvakrát víc fanoušků než do stávající DRFG arény. Hrát se zde přestalo v roce 2000 a o osm let později šel stadion k zemi. Loni by oslavil 70 let, zůstala po něm ale jen díra v zemi.

Stavbám hokejového, ale i fotbalového stadionu v oblasti Ponavy brání nemovitosti podnikatele Libora Procházky, se kterým město dlouho marně hledá dohodu. Primátor Vokřál teď přiznal, že se to nepodařilo, a proto je potřeba hledat jinou variantu.

Nikdo nás nemůže vinit z toho, že blokujeme jednání o směně majetku za Lužánkami. Projevili jsme dostatek vstřícnosti, když jsme 1,5 roku jednali s městem o směně našich nemovitostí a opuštění zájmového území za Lužánkami. Naopak politici zablokovali svým rozhodnutím další jednání. Pokud se představitelé města rozhodli, že chtějí stadion stavět na Velodromu, je to jejich rozhodnutí.Věříme, že to bylo správné rozhodnutí, a přejeme všem hokejovým fanouškům, aby se co nejdříve dočkali nového hokejového stadionu, ať už je kdekoliv.
Libor Procházka
majitel nemovitostí za Lužánkami