Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Litvínov slaví záchranu v extralize, Jihlava se po roce vrací do první ligy

Hokejisté Litvínova porazili v závěrečném kole baráže o účast v extralize Kladno 5:2 a udrželi se v nejvyšší soutěži. Díky třetí výhře za sebou zůstali o bod před Jihlavou, které nestačilo k záchraně ani vítězství 3:2 nad Karlovými Vary a po ročním působení se vracejí do první ligy. Energie měla návrat mezi elitu jistý od minulého kola.

Utkání Litvínov - Kladno
zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Severočeši nakonec obsadili v baráži první místo. Získali stejně jako Karlovy Vary 20 bodů, ale mají lepší bilanci vzájemných zápasů. Poslední skončilo Kladno s pouhými čtyřmi výhrami z 12 zápasů.

"Hlavně je potřeba poděkovat fanouškům, že naplnili stadion a věřili, že to kluci zvládnou. A poděkovat hráčům a všem, kteří se podíleli na tom, že se to povedlo, i když to bylo hektické. Udrželi jsme extraligu, což všichni víme, že je pro Litvínov zásadní záležitost," řekl hlavní trenér a šéf klubu Jiří Šlégr, který v příští sezoně již na střídačce stát nebude.

Litvínov vykročil do boje na dálku s Jihlavou rázně. Již po 24 sekundách hry překvapil Cikánka vyjetím zpoza branky Černý a posunul Vervu do vedení. Další trefu mohl přidat ve 4. minutě Jánský, ale na gól si musel počkat o dvě minuty déle, než zakončil do odkryté branky Rytířů. Hosté se poprvé vážněji v útočném pásmu předvedli v 9. minutě, Kloz ale trefil jen tyč Kantorovy branky.

"Bylo důležité dát rychlý gól dva. Když hrajeme proti soupeři, kterému prakticky o nic nejde, tak mu dáte sílu jen tím, když ho necháte hrát. Góly nás uklidnily," řekl litvínovský kapitán Michal Trávníček.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 12. kola baráže Litvínov - Kladno

Hned na začátku druhé třetiny se do další šance dostal Černý, Cikánek se tentokrát překvapit nenechal. Severočeši dlouho nebezpeční v útoku nebyli, ve 27. minutě ale obrana hostů nechala zcela volného Jíchu, který při dorážce nezaváhal. O 48 sekund později přidal čtvrtý gól Lukeš a vyprodaný Zimní stadion Ivana Hlinky mohl slavit záchranu v extralize.

Kladno sice předchozí barážový zápas v Litvínově vyhrálo 2:1, dnes bylo ale bez šance na solidní výsledek. Ve 43. minutě navíc přidal pátou branku obránce Baránek, jenž Cikánka překonal střelou od modré čáry krátce po buly. "Zápas se nám nepovedl a je to trochu kaňka na baráži. Jinak jsme ji odehráli dobře. Rozhodovaly kousky, pro nás je to ale další zkušenost," řekl útočník hostů Tomáš Kaut.

Kantora, usilujícího o druhou nulu za sebou, prověřil v 50. minutě Machač, snížit ze slibné šance se mu ale nepodařilo. Nakonec se hosté branek dočkali. V 54. minutě se prosadil Patyk a o 40 sekund později Kaut. Na radosti domácích to ale neubralo. Stále tak platí, že od roku 1959, kdy Litvínov postoupil do nejvyšší soutěže, ji nikdy neopustil. "Na konci jsme začali trochu zmatkovat, dolehla na nás tíha okamžiku, protože jsme cítili, že se to blíží. Ale dotáhli jsme to," oddechl si Trávníček.

Jihlavě ani výhra nepomohla k udržení

Dukla nejvyšší soutěž po ročním působení opouští, v baráži získala o bod méně než Litvínov, který si pojistil setrvání mezi elitou vítězstvím nad Kladnem. Karlovarská Energie měla návrat do extraligy jistý už před závěrečným kolem. "Dnes jsme už situaci nezachránili. O našem sestupu rozhodlo několik předchozích zápasů. Chleba se lámal hlavně při našich domácích prohrách v baráži. Pokud by se nám tato utkání vydařila, tak jsme mohli být před dnešním posledním utkáním v jiné situaci," uvedl trenér Jihlavy Petr Vlk.

Jihlavané rozhodli o výhře třemi brankami v úvodní třetině. Skóre otevřel už ve 2. minutě Hubáček po Andělově úniku po pravém křídle. Druhý gól přidal o pět minut později Zeman.

Výkonu Karlových Varů chybělo po pátečním nabytí extraligové jistoty nasazení. Svěřenci trenéra Martina Pešouta spoléhali na rychlé protiútoky, které většinou nedotáhli do koncovky. V obraně jim scházel větší důraz, soupeři nechávali hodně prostoru ke střelbě. Ve 20. minutě toho využil ke vstřelení třetího gólu kanadský útočník Rabbit.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 12. kola baráže Jihlava - Karlovy Vary

"Bylo těžké na dnešní zápas hledat motivaci, protože jsme už v pátek slavili postup. Dnes už bylo jedno, jak to odehrajeme. Chtěli jsme se ale rozloučit se sezonou se ctí," řekl útočník Karlových Varů Petr Stloukal.

Od druhé třetiny nastoupil v brance Karlových Varů Kuchař, jenž nahradil Závorku. I když si Dukla vytvořila několik slibnějších střeleckých příležitostí, gólově se už neprosadila. V závěrečné třetině se domácí dostali do útlumu a dopouštěli se chyb v defenzivě. Hosté naopak herně ožili a brankami Vrdlovce a Stloukala zkorigovali výsledek.

V závěru ještě mohl zvýšit náskok Dukly Jiránek, ale neproměnil v oslabení sólový nájezd. Po něm Rys nedoklepl z bezprostřední blízkosti puk do sítě. V poslední minutě se soupeř odhodlal k power play, ale vyrovnání se nedočkal.

"Měli jsme pomalý pohyb. Během celé sezony náš hokej nefunguje, pokud nebruslíme," uvedl asistent trenéra Karlových Varů Tomáš Mariška. "Po první třetině jsme si řekli, že musíme k poslednímu zápasu přistoupit jinak. Nechtěli jsme to dát soupeři zadarmo. Od druhé třetiny jsme hru minimálně vyrovnali. Ve třetí třetině jsme si vytvořili několik šancí, sahali jsme po vyrovnání a bodech. Hráči k závěru utkání přistoupili dobře. Výborný výkon podal brankář Ondra Kuchař, který nás podržel," řekl Mariška.

Po zápase se fanoušci Dukly se svými hráči rozloučili navzdory sestupu děkovným aplausem. "Zklamání, že jsme neudrželi extraligu, nedokážu popsat slovy. Můžeme odejít se vztyčenou hlavou, sezonu jsme odmakali. Bohužel v baráži nám to o bod uteklo," řekl kapitán Jihlavy Tomáš Čachotský,

Závěrečné 12. kolo baráže o hokejovou Tipsport extraligu:

HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno 5:2 (2:0, 2:0, 1:2) Branky a nahrávky: 1. J. Černý (Sörvik), 6. Jánský (F. Lukeš), 27. Jícha (Válek, Matoušek), 28. F. Lukeš (J. Mikúš), 43. Baránek (Válek) - 54. Patyk (Kehar), 55. T. Kaut (Lenďák, Pekr). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Brejcha, Frodl. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 6011 (vyprodáno).

HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary 3:2 (3:0, 0:0, 0:2) Branky a nahrávky: 2. R. Hubáček (Anděl, Šidlík), 7. A. Zeman (Čachotský, Jiránek), 20. Rabbit (M. Hlinka, D. Kajínek) - 42. Vrdlovec (Šik, Vachovec), 47. Stloukal (Flek, Kverka). Rozhodčí: Hradil, Kika - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 2684.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články