Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Karlovy Vary jsou po roce zpět v extralize, Kladno po porážce s Jihlavou už nemůže postoupit

Potřebný bod hokejisté Karlových Varů získali v utkání proti Litvínovu, ve kterém v základní hrací době gól nepadl a v prodloužení rozhodl o důležitém bodu pro Vervu navíc Mikúš. Jihlava ve druhém utkání zvítězila v Kladně 2:1 a na černožluté ztrácí ze třetího místa jediný bod. Naopak Rytíři po porážce přišli o šanci na postup. O druhém postupujícím rozhodne poslední 12. kolo v neděli. Litvínovu stačí pro setrvání v nejvyšší soutěži získat z duelu s Kladnem stejně bodů jako Jihlava v souboji s Karlovými Vary.

Hokejisté Karlových Varů
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Karlovy Vary loni sestoupily z nejvyšší soutěže po 20 letech, nyní jsou zpět

Zápas od začátku postrádal atraktivitu a i fanoušci Energie, které stačil k postupu bod, začali v jeho průběhu skandovat 'My chceme hokej'. V úvodní části zahrozili za Litvínov pouze Válek s Trávníčkem a gólman Závorka jejich pokusy bez problémů kryl. Kantora prověřili Beránek a Podlipnik.

Do první větší šance se dostal v 27. minutě Gerhát, ale karlovarský brankář si s jeho střelou poradil. Za čtyři minuty měl Gerhát další možnost, ale Závorku opět nepřekonal. Ve 33. minutě sice domácí překonali Kantora, ale sudí gól neuznali, protože tečující Kohout jej podle nich dal vysokou holí.

"Kdybychom dostali gól, tak bychom to museli víc otevřít. Povedlo se nám dát i gól. Nevím, jestli tam byla vysoká hůl, nebo ne, na kostce se mi to nezdálo. Musel by to otevřít Litvínov a pro nás by to bylo jednodušší. Jsme ale šťastní, jak to dopadlo," prohlásil kapitán Karlových Varů Václav Skuhravý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 11. kola baráže Karlovy Vary - Litvínov

Opatrný hokej z obou stran pokračoval i ve třetí třetině. Domácí nevyužili první přesilovku zápasu při Baránkově pobytu na trestné lavici. V 49. minutě skončil puk po nahození hostů ze středního pásma za Závorkovými zády, ale gól neplatil kvůli ofsajdu.

Zápas bez vyložených šancí dospěl do prodloužení a Karlovarští už s koncem základní hrací doby slavili na střídačce i na ledě postup. Prodloužení patřilo Litvínovu. Nejdříve trefil Lukeš tyč a při Balánově trestu rozhodl po Hüblově přihrávce Mikúš.

"Můj gól pomohl, nebyl bezvýznamný, v neděli nás čeká těžký zápas, který bude o hlavě. Bylo to dneska zvláštní, protože změnili styl hry, bránili celý zápas a s naší produktivitou máme obrovské problémy dát v zápase víc než dva góly. V neděli budeme doufám odvážnější," řekl Mikúš.

11. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Energie Karlovy Vary - HC Verva Litvínov 0:1 v prodl.

Branka a nahrávky: 63. J. Mikúš (V. Hübl, F. Lukeš). Rozhodčí: Hejduk, Hradil - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 5603.

Karlovy Vary: Závorka - Podlipnik, Šafář, Plutnar, M. Rohan, Kovačevič, Krejčí, A. Rulík - Flek, Balán, T. Rachůnek - Kohout, Gríger, O. Beránek - Šik, Skuhravý, Vachovec - Vrdlovec, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.

Litvínov: Kantor - Sörvik, Baránek, Gula, Frolo, Z. Sklenička, Iberer - M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý - Jánský, V. Hübl, F. Lukeš - Řehoř, Gerhát, Trávníček - Jícha, Válek, Matoušek. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.

Hlasy trenérů:

Martin Pešout (Karlovy Vary): "Byli jsme si vědomi toho, že nás dělí jeden bod od extraligy. Doufali jsme, že už postoupíme v úterý, kdy jsme byli v takové euforii po skvělém výkonu s Kladnem, ale bohužel nám ten druhý výsledek nenahrál. Dnes jsme byli trošku zatažení, byl to náš cíl, abychom nepustili soupeře do nějakého přečíslení a nemuseli se tady pod tlakem hnát za vyrovnáním. Mrzí mě samozřejmě chyba v prodloužení, kdy jsme udělali zbytečný faul, ale myslím, že to už bylo odrazem euforie, kterou jsme v sobě měli. Získaný bod nás posunul do extraligy a bylo těžké pro hráče udržet soustředění."

Darek Stránský (Litvínov): "Od začátku zápasu bylo vidět, že Karlovy Vary dnes více zatáhly hru. Nikam se nehrnuly a těžko se nám překonávala zahuštěná obrana. V zápase tak nebylo moc šancí. Těch pár, co tam bylo, tak gólmani pochytali. Utkání skončilo remízou a my jsme samozřejmě rádi, že jsme v přesilovce dali rozdílový gól. Čeká nás zápas s Kladnem, který musíme vyhrát, takže do toho půjdeme s plnou vervou a velkým cílem. Gratuluju Karlovým Varům, že se jim podařilo postoupit."

Utkání Kladno - Jihlava
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

V Kladně rozhodl Diviš v 57. minutě, Rytíři přišli o naději na extraligu

Rytíři se i v posledním domácím utkání v baráži museli obejít bez pomoci hvězdného majitele klubu Jaromíra Jágra. Ten sice ve čtvrtek trénoval s týmem i ve výstroji, proti Dukle se však postavil jen tradičně v civilu na střídačku.

Začátek utkání byl hodně opatrný a do prvního náznaku šance se dostal až v sedmé minutě domácí Strnad. Hosté ale jeho střelu stihli zblokovat ještě před Kořenářem. Kladno následně nevyužilo první přesilovou hru a v 15. minutě se Jihlava dostala do vedení. Anděl obral o puk Repeho a z brejku překonal Cikánka. Při Lenďákově vyloučení byl blízko druhé branky Stříteský, v ideální pozici však nemířil přesně.

Dukla těsný náskok pozorně bránila a snažila se domácí hráče nepouštět do výraznějších příležitostí, Středočeši k vyrovnání nevyužili ani další dvě početní výhody. V 31. minutě však využil Kořenářova zakrytého výhledu obránce Lenďák a připsal si premiérový gól v kladenském dresu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 11. kola baráže Kladno - Jihlava

Oba týmy si uvědomovaly, že k zachování reálných šancí na postup respektive udržení se v extralize potřebují vyhrát, zároveň však nechtěly udělat chybu a nabídnout soupeři šanci skórovat. V 47. minutě se do náznaku příležitosti dostal Kružík, nemířil ale přesně.

Kladno poté nevyužilo další přesilovku, neprosadil se Štindl a v 57. minutě toho domácí litovali. Diviš totiž nadvakrát dorazil Strakovu střelu a zajistil hostům výhru. Středočeši nedokázali vyrovnat ani v power play.

"Bylo to o tom, kdo dá rozhodující gól. Byla to Dukla a my jsme venku," zklamaně uvedl kouč domácích Pavel Patera. "Myslím si, že jsme neudělali ostudu, ale jsme smutní, že se nám to nepovedlo. Hlavní problém byl, že jsme nedávali góly," řekl kapitán Rytířů David Tůma.

11. kolo baráže o hokejovou extraligu:

Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Lenďák (Repe, Tůma) - 15. Anděl, 57. Diviš (P. Straka). Rozhodčí: Hodek, Šír - Frodl, Lhotský. Vyloučení: 2:5, navíc M. Hořava ml. (Kladno) 10 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 4555.

Kladno: Cikánek - Svedlund, Štindl, Kehar, Zelinger, Repe, Lenďák - Kružík, T. Kaut, Redlich - Tůma, Kubík, Kloz - Zikmund, Machač, M. Hořava ml. - Pekr, Přikryl, Strnad. Trenéři: M. Hořava st. a Patera.

Jihlava: Kořenář - De la Rose, Suchánek, Stříteský, D. Kajínek, Šidlík, Váňa, J. Zdráhal - P. Straka, Skořepa, Diviš - Čachotský, A. Zeman, Anděl - D. Čermák, R. Hubáček, Seman - Rabbit, M. Hlinka, Rys. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Hlasy trenérů:

Pavel Patera (Kladno): "Byl to boj, čemuž trošku nahrálo i počasí venku a kvalita ledu byla trošku horší. My i Jihlava jsme si za tím šli, hodnotí se to těžko. Dostali jsme gól tři čtyři minuty před koncem a bylo to o tom, kdo dá rozhodující gól. Byla to Dukla a my jsme venku. Myslím si, že pro kluky je baráž výborná zkušenost. Dostali jsme se do ní a skoro až do posledního dne jsme bojovali o postup, snad si z toho vezmou ponaučení."

František Zeman (Jihlava): "Byli jsme si vědomi důležitosti utkání a tomu jsme podřídili všechno. Jsem rád, že se nám podařilo zápas na Kladně ukopat, i když to nebylo jednoduché a myslím si, že oba mančafty předváděly výborný hokej dopředu i dozadu. Lidi, kteří přišli, museli být i přesto, že domácí prohráli, spokojení."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články