Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kometa vyzrála na Třinec i potřetí a sahá po obhajobě titulu

Hokejisté Brna porazili na domácím ledě Třinec 5:2 a ujali se vedení ve finálové sérii 3:1. Do utkání lépe vstoupila Kometa, když se trefil Martin Erat a v celém zápase už domácí tým soupeře nepustil ani jednou do vedení. Brněnští třetí výhrou vybojovali mečbol a k obhajobě titulu jim chybí jediné vítězství. Rozhodnout mohou už v neděli v Třinci. 

Utkání Brno - Třinec
zdroj: ČTK/Šálek Václav

Gólem a asistencí přispěli k třetímu triumfu domácích kromě Erata také Hynek Zohorna, Alexandre Mallet a Tomáš Vincour. Brno má na kontě 12 titulů a v historické tabulce se dělí o první místo s Duklou Jihlava.

Oceláři nastoupili oproti středečnímu třetímu duelu se dvěma změnami v sestavě. Chyběli obránce Milan Doudera a útočník Erik Hrňa. Jejich místa zaujali Bohumil Jank a Jan Rudovský, který působil v prvoligovém Prostějově a oblékl dres Třince poprvé. "Užil jsem si to. Byla výborná atmosféra a finále je takový splněný sen každého hokejisty," uvedl Rudovský. Ve čtvrté minutě otevřela skóre Kometa.

Erat vyřešil přečíslení tří na dva individuálně, mezi kruhy vystřelil přes bránícího Vlacha a trefil se do levého horního rohu třinecké branky. "Určitě jsme chtěli odvézt jeden zápas, ale série je na čtyři vítězné, takže to pro nás ještě nekončí. Oni musí jeden vyhrát. Věřím tomu, že když doma vyhrajeme, tak by se tady zase mohli trošku strachovat o výsledek oni. Chceme teď vyhrát doma. Nevnímáme nějak, že je to 1:3," řekl Vlach. V šesté minutě Oceláři vyrovnali, když Krajíčkovu střelu od modré čáry tečoval Vlach.

Na druhé straně měli možnosti Hruška s Eratem. Po jeho šanci zůstal ležet na ledě Radim Zohorna, jehož zasáhl Roth hokejkou. Brněnský útočník ze zápasu odstoupil, ale sudí Hodek s Pešinou zákrok nepotrestali. Vedení vytěžila Kometa z Jankova faulu a vůbec poprvé ve finálové sérii proměnila přesilovku.

Hynek Zohorna při signalizované výhodě ještě neuspěl, ale při hře pěti proti čtyřem zakončil úspěšně kombinaci Erata a Zaťoviče a se sedmi góly se dotáhl do čela tabulky střelců play-off. Ozdobil tím svůj 400. zápas v extralize.

"Je to velká úleva, že se nám to konečně ve čtvrtém finálovém zápase podařilo. Sehráli jsme přesilovku podle našich představ. Nic jsme v našem vzorci nezměnili. V předcházejících zápasech nám ale soupeř položil na poslední chvíli do přihrávky hokejku a vypíchl puk. Pokud kombinace vyjde, tak to má soupeř těžké," řekl Hynek Zohorna.

Třinec se ubránil při Svačinově trestu a těsně před pauzou ještě po Rothově ráně doráželi Chmielewski a Cienciala, ale Čiliak Kometu podržel. V druhé části se Třinec tlačil za vyrovnáním. Při Malcově vyloučení ale ujeli v oslabení Hynek Zohorna s Malletem, který blafákem do bekhendu zvýšil na 3:1. Za 34 vteřin Oceláři snížili, z pravé strany od mantinelu se trefil přes stínícího Ciencialu obránce Krajíček.

V 36. minutě vrátil Brnu dvoubrankový náskok Vincour, k němuž mezi kruhy nešťastně srazil puk po Malletově protiútoku Roth. Gólmana Hrubce vystřídal Hamerlík, který držel čistý štít, přestože Oceláři hráli po faulech Draveckého a Rotha tři minuty v oslabení. V úvodu závěrečné části minul v dobré pozici Marcinko a po střele Rudovského pomohla Čiliakovi horní tyč. Kometa se pak ubránila při Nečasově vyloučení.

Třinecký kouč Václav Varaďa sáhl již téměř jedenáct a půl minuty před koncem při hře čtyř proti čtyřem k power play, ale branku to nepřineslo. Čtyři minuty před koncem zkoušeli Oceláři power play znovu a v čase 57:33 dovršil výsledek do prázdné branky Dočekal. 

Finále play-off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec 5:2 (2:1, 2:1, 1:0) Branky a nahrávky: 4. M. Erat (R. Zohorna), 14. H. Zohorna (Zaťovič, M. Erat), 30. Mallet (H. Zohorna), 36. Vincour (Mallet, Malec), 58. Dočekal (Vincour, L. Čermák) - 6. Roman Vlach (Krajíček, J. Petružálek), 31. Krajíček (Chmielewski, D. Musil). Rozhodčí: Hodek, Pešina - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 3:1.

Brno: Čiliak - O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Haščák, P. Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vincour, L. Čermák, Horký - Dočekal. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Třinec: Hrubec (36. Hamerlík) - Krajíček, D. Musil, Jank, Roth, Matyáš, Linhart - J. Petružálek, Roman Vlach, Rákos - Rudovský, Marcinko, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, Cienciala, Chmielewski. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Hlasy trenérů po čtvrtém utkání finále play-off hokejové extraligy HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec:

Kamil Pokorný (Brno): "Jsem přesvědčen, že jsme dnes odehráli nejlepší utkání v sérii. Šli jsme brzy do vedení, nezlomilo nás ani soupeřovo vyrovnání. Hodně nám pomohl gól při přesilovce na 2:1 a další branka při našem oslabení. Měli jsme oproti včerejšku lepší pohyb. Řekli jsme si také některé zásadní věci, pokyny kluci plnili do puntíku. Za úspěchem byla obrovská bojovnost, enormní nasazení a vynikající výkon brankáře Čiliaka. Za to bych chtěl hráčům poděkovat. Velký podíl na úspěchu mají i diváci, kteří připravili neskutečnou atmosféru."

Václav Varaďa (Třinec): "Měli jsme velmi dobrý start do zápasu. Rychlý pohyb. Z nasazení a víření nás malinko srazila první branka, kdy jsme propadli v útočném pásmu a soupeř toho využil. Ve druhé třetině jsme hráli velmi dobře. Kometě se ale podařilo dát branku v přesilovce, kterou sehráli parádně. Měli jsme více ze hry. Kluci zápas odmakali, odbojovali. Pokud ale třikrát propadneme na venkovním kluzišti ve finále, tak se z toho pro domácí něco ujme. Dnes to byl jasný příklad. Ve třetí třetině jsme měli ohromně těžké se dostat do útočného pásma a tím k nějakým střelám a šancím. Jsem rád, že kluci nic nevypustili. V hlavách se nachystali třetí třetinou na další zápas, který nás čeká v neděli. Budeme chtít sérii vrátit do Brna."

Hlavní zprávy