Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Karlovy Vary jsou jednou nohou v extralize, Litvínov otočil duel s Jihlavou

Karlovarská Energie je blízko návratu do elitní soutěže. Západočechy přiblížila k extralize výhra nad Kladnem 3:0 a zároveň vítězství Litvínova nad Jihlavou 3:2. K definitivě chybí Karlovým Varům bod nebo zaváhání Jihlavy v příštím kole. Druhá je nyní litvínovská Verva, která má dvě kola před koncem náskok dvou bodů před Duklou a kladenskými Rytíři.

Utkání Karlovy Vary - Kladno
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Kladenští Rytíři nepřekonali karlovarského Závorku a padli 0:3

Energie začala ve velkém stylu a do první velké šance se dostal již po dvanácti sekundách Flek, Cikánka v kladenské brance ale nepřekonal. Skóre nedokázal otevřít ani v další gólové příležitosti Gríger ve třetí minutě.

Hosté se v KV aréně připomněli až v osmé minutě, Závorka si však s dorážkou Kloze poradil. Machačovi poté v zakončení zabránil jeden z domácích hráčů. V 11. minutě se domácí již dostali do vedení, Skuhravého přihrávku proměnil v první gól Vachovec. Karlovarský kapitán byl následně vyloučen, Rytíři však úvodní přesilovou hru nevyužili a nepotrestali ani pozdější trest Balána.

Vstup do druhé třetiny poznamenala série kladenských vyloučení, Západočeši se ale nedokázali prosadit ani při 61 sekund dlouhé výhodě pět na tři. V polovině utkání se však domácí přece jen gólu dočkali poté, co Cikánka prostřelil Kohout.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 10. kola baráže Karlovy Vary - Kladno

"Věděli jsme, že potřebujeme dát první gól. Že když se nám to povede, bude se nám hrát lépe. Jak jsme ho dali, spadlo z nás napětí. Pak přišel druhý a už jsme si dostatečně věřili," řekl útočník Stanislav Balán. Další branku mohly Karlovy Vary přidat po přečíslení tři na jednoho, Stloukal ale z dorážky nemířil přesně.

Kladno ale nerezignovalo a snažilo se odvrátit třetí prohru v řadě. Závorka si však poradil se střelou Lenďáka a ustál i závary v závěru prostřední dvacetiminutovky, kdy byli blízko gólu Redlich a Kružík.

Zvýšenou aktivitu hostů nezastavila ani přestávka, Rytíři ale dokazovali, že není náhoda, že jsou nejméně produktivním týmem v baráži. Místo snížení tak z rychlého protiútoku sami inkasovali, akci Fleka dokončil Balán.

V 50. minutě navíc dostal pětiminutový trest za faul na Grígera hostující Štich a šance Kladna na bodový zisk ještě více klesla. Domácí dlouhou výhodu nevyužili, ale zápas bez problémů dovedli do vítězného konce.

Kladno sice kleslo na čtvrté místo baráže, ale stále může postoupit do extraligy, na druhý Litvínov ztrácí dva body. "Pořád (baráž) hodnotíme celkově dobře. Kdo by čekal, že to bude do posledních dvou zápasů takhle vyrovnané. A furt jsme ve hře. Fakt nemá cenu lámat hůl, jsme pořád pozitivní. Nějak to dopadne. Doufám, že dobře," řekl kapitán Rytířů Jakub Strnad.

10. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Vachovec (Skuhravý), 30. Kohout (Gríger, O. Beránek), 47. Balán (Flek). Rozhodčí: Hradil, Kikka - Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 2:4, navíc Štich (Kladno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5502 (vyprodáno).

Karlovy Vary: Závorka - Podlipnik, Šafář, Plutnar, M. Rohan, Kovačevič, Krejčí, A. Rulík - Flek, Balán, T. Rachůnek - Kohout, Gríger, Beránek - Šik, Skuhravý, Vachovec - Vrdlovec, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.

Kladno: Cikánek - Štich, Zelinger, Svedlund, Repe, Lenďák, Kehar, od 37. Matula - Kružík, T. Kaut, Redlich - Tůma, Kubík, Kloz - Zikmund, Machač, M. Hořava ml. - Pekr, Přikryl, Strnad. Trenéři: M. Hořava st. a Patera.

Hlasy trenérů:

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Od prvního střídání jsme si šli za tím, co jsme chtěli. Chtěli jsme urvat tři body a udělat další důležitý krok za naším cílem, což se nám podařilo. Až na osm deset minut ve třetí třetině, kdy nás soupeř zatlačil a zkusil závěrečný tlak, jsme byli lepším týmem. Byl to obětavý, týmový výkon, navíc podpořený fantastickým Tomášem Závorkou vzadu. Musíme ale teď dobře zregenerovat a připravit se na páteční utkání, do kterého musíme jít stejně jako do posledních zápasů. Ještě není nic definitivně hotového a my musíme pracovat dále."

Pavel Patera (Kladno): "Dnes jsme od začátku zápasu tahali za kratší konec. Už v první třetině jsme mohli prohrávat 3:0 nebo 4:0. Vary si šly za výhrou a my jsme byli přešlí. Nemohli jsme se dostat do zápasu. Těžko se mi to hodnotí."

Utkání Litvínov - Jihlava
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Chemici" vyhráli nad Jihlavou díky obratu v závěru

"S Jihlavou jsme v baráži ještě nevyhráli, takže jsme doufali, že se to dnes zlomí. Oni hrají dobře; mají šikovné obránce, moc nevyhazují puky, takže to bylo opět těžké utkání. Naštěstí se šťastným koncem pro nás," řekl Mikúš, střelec důležité vyrovnávací trefy na 2:2.

Litvínov nastoupil do utkání s obráncem Douderou na levém křídle čtvrté formace, přestože byl na soupisce napsaný útočník Doležal. První šanci si vytvořili hosté: Čachotský našel křížným pasem Zemana, ten trefil pouze boční síť. V páté minutě se ukázala dvojice Lukeš – Hübl, gólman Kořenář byl ale pozorný. O chvíli později Baránek vypálil od modré, Kořenář jeho střelu vyrazil, stejně si sice počínal i při druhé střele, tentokrát ovšem puk vyrazil pouze k Černému a ten z dorážky otevřel skóre.

Domácí byli v tlaku, Gula vybídl střílenou přihrávkou opět Černého, tentokrát puk těsně minul levou tyčku. V další šanci se ocitl Jánský a po něm i Hübl, Kořenář svůj tým podržel. Na druhé straně ve 12. minutě mohl z rychlého protiútoku vyrovnat Zeman, trefil ale jen pravou tyč. V závěru třetiny si hosté vypracovali několik slibných příležitostí a jedna z nich se také ujala, když v 19. minutě vyrovnal v přesilové hře Skořepa.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 10. kola baráže Litvínov - Jihlava

Vyrovnávací branka jihlavský tým nakopla a ve druhé části bylo hostů plné hřiště. V 28. minutě vystřelil Seman přes obránce, kotouč propadl Kantorovi mezi betony a hosté rázem otočili vývoj utkání. Domácí byli jako opaření. Další šanci měl Rys, po něm i Suchánek, jenže Kantor tentokrát předvedl dva výtečné zákroky. Litvínov se oklepal až po polovině utkání, Gerhát ve vyložené šanci nedokázal z mezikruží trefit přesně. A když vyrovnání nepřišlo ani z obrovského závaru, šlo se do kabin za stavu 1:2.

Domácí vlétli do třetí části s cílem zvrátit nepříznivý stav, ale proti byl výtečný Kořenář, který zlikvidoval jak šanci Jánského, tak obránců Sörvika i Skleničky. Domácí svůj tlak stupňovali a nakonec se dočkali v 53. minutě vyrovnání, když Mikúš z otočky napálil puk na branku a ten po šťastném odrazu doklouzal za brankovou čáru.

V 56. minutě přišla vítězná trefa v podání Gerháta, který pohotově dorazil kotouč do branky a diváci byli u vytržení. "Jsou to strašné nervy, po utkání jsem to v kabině tři minuty vydýchával, ale jsme za to nesmírně rádi, že jsme zápas otočili," prohlásil spokojený střelec Gerhát. Hostům v závěru nepomohlo ani odvolání brankáře, ani hra v šesti proti čtyřem, při níž stáli při domácích všichni svatí a se štěstím tři body uhájili.

"Závěry neumíme, nejdou nám třetí třetiny, když vedeme. Neumíme si to pohlídat a ustoupíme od naší hry, což se nám vždy vymstí. Dnes se nám to jen potvrdilo. Už to nemáme ve svých rukách, musíme vyhrát na Kladně a uvidíme, jak to dopadne," řekl po utkání zklamaný jihlavský útočník Adam Zeman.

10. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. J. Černý (Baránek, Gula), 53. J. Mikúš (Sörvik, M. Hanzl), 56. Gerhát (Sörvik, Iberer) - 19. Skořepa (P. Straka, Suchánek), 28. F. Seman (D. Čermák, Kořenář). Rozhodčí: Pešina, Šír - Brejcha, Pešek. Vyloučení: 4:3, navíc Frolo (Litvínov) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4642.

Litvínov: Kantor - Sörvik, Baránek, Gula, Frolo, Z. Sklenička, Iberer - M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý - Jánský, V. Hübl, F. Lukeš - Řehoř, Gerhát, Trávníček - Matoušek, Válek, L. Doudera. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.

Jihlava: Kořenář - De la Rose, Suchánek, Stříteský, J. Zdráhal, Šidlík, Váňa, Půža - P. Straka, Skořepa, Diviš - Čachotský, A. Zeman, Anděl - D. Čermák, R. Hubáček, Seman - Rys, M. Hlinka, Půža. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Hlasy trenérů:

Radim Skuhrovec (Litvínov): "Měli jsme dobrý vstup do utkání. Dali jsme branku a vedli jsme. Poté byla Jihlava lepší a skóre se překlopilo na její stranu. Jsme šťastní, že jsme urvali tři body, ale v podstatě se nám to povedlo až sedm minut před koncem. Vstali jsme jako Fénix z popela. Hnali nás diváci a také se k nám otočilo štěstíčko."

Petr Vlk (Jihlava): "Není moc co hodnotit. Utkání jsme nezvládli. Jsme zklamaní. I když jsme inkasovali první, tak jsme se zvedli a šli do vedení. Rozhodlo pár individuálních chyb, což nás stálo vedení. Domácí vyhráli, možná zaslouženě za závěrečný tlak. Ale kdybychom byli trošičku chytřejší v určitých fázích, tak by k tomu ani nedošlo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články