Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jihlava padla s Energií, Kladno odsunulo Litvínov na poslední místo

Kladno se definitivně vrátilo do hry o extraligu. Po výhře proti Jihlavě si Rytíři vyšlápli také na druhého zástupce z extraligy a Litvínov zaskočili vítězstvím 2:1. O dalších třech bodech rozhodli Tůma s Kubíkem a odsoudili Vervu na průběžnou poslední příčku po polovině odehraných duelů v baráži. Na čele zůstává Jihlava, ale po prohře s Karlovými Vary 1:2 vede o pouhý bod před Energií a Kladnem, Litvínov má manko dvou bodů.

Hokejisté Kladna
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Kladenskou výhru 2:1 v Litvínově zařídili Tůma s Kubíkem

Do utkání vstoupili lépe domácí a již ve druhé minutě měl na hokejce úvodní branku Hübl, ale nedokázal trefit odkrytou branku. V další šanci neuspěl Jurčík, který tečoval těsně vedle tyčky Mikúšovo nahození od modré čáry. Na druhé straně prověřil Petráska bombou z první Kubík, domácí brankář se rychle přemístil a puk vyrazil betonem. V deváté minutě předvedli hezkou kombinaci Hübl s Gerhátem, prvně jmenovaný ovšem v dobré střelecké pozici vůbec netrefil branku.

Nedlouho poté se opět Hübl řítil sám na Cikánka, ovšem ani ve své třetí vyložené šanci nedokázal skórovat. A tak se z ojedinělé akce radovali hostující hráči. V 16. minutě Tůma střelou z levého křídla nedal Petráskovi šanci. Za pouhých 27 vteřin se o vyrovnání postaral Lukeš, který pohotově dorazil kotouč do branky.

"Možná jsme byli chvílemi horší, ale čekali jsme na naše šance, které nakonec přišly. Musíme v dalších zápasech hrát stejně bojovně a týmově," řekl po utkání Kubík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 6. kola baráže Litvínov - Kladno

Druhé dějství jednoznačně patřilo Litvínovu. Na střely na branku vyhráli domácí 19:9, na střely mimo tři tyče dokonce 10:2, ale vedoucí trefu se jim vsítit nepodařilo. Za zmínku stály pouze dvě šance - nejprve střílel v 27. minutě Mikúš z levého křídla, Cikánek výtečně zakročil lapačkou. O pár okamžiků později pálil z pravého křídla Gerhát, hostující brankář vytasil další skvělý zákrok.

"Rozhodlo to, že jsme nedali góly. Měli jsme milion šancí, ale když nedáme nic... Naše koncovka je strašná," řekl po utkání velmi kriticky a naštvaně střelec jediné litvínovské branky Lukeš.

Kladenští se ve třetí třetině probudili a bušili do domácí obrany. Ve 46. minutě Kaut prověřil Petráska ostrou střelou švihem. Vedoucí branku mohl vstřelit Tůma, bývalého parťáka z Ústí nad Labem ale nepřekonal. Trest za litvínovskou pasivitu přišel v 54. minutě: Kubík se natlačil mezi domácí obránce a krásným blafákem překonal Petráska.

"Chtěl jsem si najet podél mantinelu, ale obránci to čekali, tak jsem to strhl na střed, dostal jsem dobrou přihrávku a padlo to tam. Nevěděl jsem hned, co udělám, viděl jsem jen, že brankář je vyjetý, tak jsem si to dal do bekhendu a pak to tam jen doklepl," popsal vítěznou trefu Kubík, nejproduktivnější kladenský hráč dosavadního průběhu baráže. Branku musel ještě potvrdit videorozhodčí. Litvínovští v závěru odvolali brankáře, k vyrovnání jim to však nepomohlo, a tak si hosté odvezli důležité tři body.

"Posledních deset minut přestaneme úplně hrát a ujede nám hráč, já to nechápu. Máme přesilovku, máme pět střel a pětkrát netrefíme branku, to se pak nedá vyhrát. Kladno bylo dneska tragické a my nejsme schopní vyhrát. Strašně mě to štve. Celá tahle situace a naše hra, protože takový zápas musíme vyhrát," prohlásil útočník Lukeš.

6. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. F. Lukeš (V. Hübl, Hunkes) - 16. D. Tůma (Kubík, T. Kaut), 54. Kubík (Svedlund). Rozhodčí: Pešina, Hejduk - Hynek, Zíka. Vyloučení: 6:4, navíc Trávníček (Litvínov) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5846.

Litvínov: Petrásek - Iberer, Baránek, Hunkes, Šesták, Z. Sklenička, Frolo, od 41. navíc L. Doudera - M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý - Gerhát, V. Hübl, F. Lukeš - Matoušek, Řehoř, Trávníček - Jícha, Válek, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.

Kladno: Cikánek - Štich, Zelingr, Repe, Svedlund, Lenďák, Kehar - Kružík, T. Kaut, Redlich - D. Tůma, Kubík, J. Kloz - Bláha, Zikmund, Machač - Pekr, Přikryl, Strnad. Trenéři: M. Hořava st. a Patera.

Hlasy trenérů:

Darek Stránský (Litvínov): "Málo gólů. Příležitostí jsme měli hodně, ale nebyli jsme schopni nějaké proměnit. Bez gólů se vyhrávat nedá. Hráči chtěli, měli snahu. Udělali jsme ve třetí třetině chybu, kterou soupeř dokázal potrestat. Nic nevzdáváme a jedeme dál."

Pavel Patera (Kladno): "U nás stáli všichni svatí. Nápor od Litvínova první dvě třetiny byl obrovský. Náš brankář chytal výborně, podržel nás. Kluci bojovali a makali. Občas enormní snaha, kterou jsme předvedli, vyhraje celý zápas. A nám se to dneska povedlo. I když to bylo hodně šťastné vítězství."

Jihlava znovu prohrála, tentokrát nestačila na Karlovy Vary

Karlovarští sáhli ke změně v brankovišti, kde týmovou jedničku Novotného nahradil Závorka. Ten se ale osvědčil a zahřál se hned v páté minutě, kdy v první šanci Dukly vyrazil střelu Hubáčka z mezikruží.

Jenže to bylo ze strany dosud extraligového týmu na dlouhé minuty všechno. Hosté šli do vedení na konci osmé minuty, kdy Kořenáře propálil Flek. Západočeši působili na Vysočině o poznání živějším dojmem. A mohli přidat i další branky, ale zvýšit náskok se jim povedlo až necelé čtyři minuty před přestávkou, kdy z ostrého úhlu od pravého hrazení prostřelil jihlavského brankáře Plutnar.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 6. kola baráže Jihlava - Karlovy Vary

Dukla se dostala do hry při 70 vteřin dlouhé dvojnásobné přesilovce, kterou využil už po půl minutě Diviš a vstřelil kontaktní trefu. "Nebyl to z naší strany optimální výkon. Tohle je ale baráž. Tlak na výsledky je ohromný. Bylo to znát i na atmosféře. Vážně je to ohromný tlak a není to jednoduché. My jsme se s ním dnes nedokázali srovnat," přiznal Diviš.

V prostřední části Dukla herně srovnala krok, ale největší šanci poslat svůj tým opět do dvoubrankového trháku měl hostující Stloukal, který jel ze strany sám na Kořenáře, ten ale jeho střelu mezi betony kryl.

Na začátku 46. minuty mohl vyrovnat jihlavský zadák Kajínek, jenže jeho střela se odrazila od horní tyčky mimo karlovarskou branku. Hosté ve třetí třetině bránili už od středního pásma a Dukla jen nahazovala puky bez náznaku gólové příležitosti.

Ani v závěru si Jihlavští nedokázali vytvořit tlak, natož brankovou příležitost. Necelou minutu před koncem Jihlava odvolala brankáře, ale ani v šesti vyrovnat nedokázala. Naopak 11 vteřin před koncem základní hrací doby trefili hosté tyč prázdné jihlavské branky.

Zkušený gólman chytá už svou třetí baráž v řadě, takže dobře věděl, co ho na Vysočině čeká. "Když hrajete baráž jako účastník z první ligy, je to trošičku příjemnější, než když musíte extraligovou příslušnost hájit. Už nějakou zkušenost s baráží mám, ale ze začátku to ode mě moc jisté nebylo. Na začátku byly dvě střely, které jsem měl v pohodě zalepit, jenže jedna mi dokonce propadla mezi betony. Naštěstí rozhodčí písknutím přerušil hru," připomněl Závorka.

6. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Diviš (Skořepa) - 8. Flek (T. Rachůnek, Šafář), 17. Plutnar (Kohout, Tuominen). Rozhodčí: Hribik, Lacina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:4, navíc Jiránek (Jihlava) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5189.

Jihlava: Kořenář - De la Rose, Suchánek, Stříteský, D. Kajínek, Šidlík, Váňa, J. Zdráhal - P. Straka, Skořepa, Diviš - Čachotský, A. Zeman, Jiránek - Rabbit, M. Hlinka, Anděl - D. Čermák, R. Hubáček, F. Seman. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Karlovy Vary: Závorka - Šenkeřík, Podlipnik, Plutnar, M. Rohan, Kovačevič, Krejčí, Šafář - Flek, Balán, T. Rachůnek - Kohout, Tuominen, O. Beránek - Gríger, Skuhravý, Vrdlovec - Šik, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.

Hlasy trenérů:

Petr Vlk (Jihlava): "Do zápasu jsme nevstoupili dobře. Soupeř měl lepší pohyb. Laxnostmi a nedisciplinovaností v defenzivní činnosti jsme nechali soupeře dvakrát skórovat. Pak jsme snížili, ale soupeř to poté velmi dobře zatáhl a hrál dobře v defenzivě. Bylo těžké se přes to dostat. Když si vytvoříme příležitosti, jsme buď platoničtí v zakončení, nebo netrefíme branku. To je problém, který nás provází celou sezonou, a dneska se to projevilo v celé nahotě. Bohužel jsme prohráli, ale jsme teprve v půlce a jedeme dál."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Věděli jsme, že po smolné prohře s Litvínovem potřebujeme bodovat venku. Přijeli jsme sem s nějakou taktikou, kterou se nám od první třetiny dařilo poměrně velmi dobře plnit. Dali jsme konečně první gól, což bylo pro dnešní utkání velmi důležité. Zápas byl neskutečně těžký, vyrovnaný, byly šance na obou stranách a štěstí se mohlo přiklonit k nám, ale i na druhou stranu. Dnes byl jednoznačně rozdílovým faktorem náš gólman Závorka, před kterým mohu jen smeknout, co dneska předvedl. Další věcí je neskutečná obětavost a nasazení našich hráčů; nechali na ledě vše. Přišli jsme však o tři hráče, to je jediné, co nás mrzí. Musíme je nahradit týmovým výkonem."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články