Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hradec odvrátil mečbol Liberce, v poslední minutě rozhodl Smoleňák

Hokejisté Hradce Králové v šestém čtvrtfinále play-off extraligy porazili domácí Liberec 2:1. Jednatřicet sekund před koncem rozhodl o třetí výhře Východočechů při přesilovce Radek Smoleňák. Hradec prolomil nepříznivou sérii jedenácti proher na ledě Tygrů a vyrovnal stav čtvrtfinálové série na 3:3. 

Utkání Liberec - Hradec Králové
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

"Jsme zklamaní, měli jsme mečbol a bohužel jsme ho nedokázali využít. Musíme se sebrat a jít do sedmého zápasu s hlavami nahoře. Je to hodně nepříjemné prohrát gólem z přesilovky půl minuty před koncem. Dostali jsme z přesilovky oba góly, musíme se s chladnou hlavou podívat na video a rozebrat si to," prohlásil domácí útočník Tomáš Filippi.

Netradiční začátek duelu už v 11 hodin se nijak nepodepsal na návštěvnosti a domácí hráče hnala za dovršením postupu vyprodaná aréna. Jenže hosté, do jejichž branky se po Pavelkově jednozápasovém intermezzu vrátil Rybár, dávali velmi koncentrovaným výkonem od začátku najevo, že na dovolenou se jim ještě nechce.

Z oboustranně opatrného průběhu úvodního dějství vybočily prakticky jen tři okamžiky. V první přesilovce zápasu po Dragounově faulu pozlobila Rybára v šesté minutě Pyrochtova tečovaná rána. Ve 13. minutě nabil Bakoš mezi kruhy Redenbachovi, kterého ale Rybár vychytal. A v posledních vteřinách před přestávkou se neujala ani Cibulskisova bomba.

Dění ve druhé třetině rozproudila už po 75 vteřinách od návratu hokejistů na led úvodní trefa Mountfieldu, o kterou se postaral Červený. V početní výhodě při vyloučení Filippiho míchal pukem při hledání spoluhráče, jemuž by adresoval nahrávku, tak dlouho, až zkusil sám vypálit a trefil se parádně pod horní tyč.

Východočeši tak na šestý pokus skórovali v sérii jako první a záhy mohli vedení zvýraznit, Šmídův faul kolenem ale nepotrestali. A iniciativu začali přebírat domácí. Bakoš však na Rybára nevyzrál, sílící tlak Severočechů pak přibrzdil hostující kouč Sýkora oddechovým časem a proti Rybárovi neuspěl ani Ordoš.

Ve 33. minutě vystřelil při kontru hostů Bednář, Will puk vyrazil betonem a měl velké štěstí, že dojíždějící Džerinš ho už přejel. Vzápětí Vydarený napálil hned po buly tyč a od Willova těla zamířil kotouč mimo branku. Na začátku třetího dějství odčinil Filippi svůj podíl na inkasovaném gólu. Na kruhu pro vhazování se opřel do puku a ten po lehké teči clonícího Bulíře skončil za Rybárem.

V 50. minutě přimáčkli domácí Mountfield před Rybára po Kukumbergově faulu a měli dvě obrovské příležitosti. Filippi se už chystal z úhlu zakončit do prázdné branky, jenže v klíčové chvíli mu puk sklouzl z čepele, vzápětí pálil zblízka Bulíř, ale Rybár stihl zakročit. Když už se zdálo, že zápas přes několik dalších příležitostí spěje do prodloužení, v čase 59:13 byl vyloučen za hákování domácí kapitán Ševc.

V přesilovce Bednář nabil Koukalovi a jeho ránu z první usměrnil 32 vteřin před koncem za Willova záda Smoleňák. Liberec to ještě zkusil bez brankáře a měl dvě šance na vyrovnání, hosté však už odolali.

"První, co mi bohužel běželo hlavou, když jsme inkasovali, bylo, že není možné, aby se minutu před koncem šlo do jakéhokoliv vyloučení. Nečekal jsem ho ani na jednu stranu, očekával jsem, že to bude bitva pět na pět až do konce. Věděl jsem, že když se takové vyloučení krátce před koncem stane, může fatálně ovlivnit zápas," uvedl zklamaný Pešán.

Hosté byli přirozeně ve zcela jiném rozpoložení. "Hokej je tak rychlá hra, v níž se vše tak rychle mění, že musíte počítat s tím, že v pár vteřinách může být vše jinak. Je dobře, že se to změnilo využitou přesilovkou v poslední minutě, kdy jsme rozhodli zápas, byť vše vypadalo, že už půjde do prodloužení. Dostali jsme tam šanci přesilovky a využili ji," uvedl trenér Václav Sýkora.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 6. zápas:

Bílí Tygři Liberec - Mountfield Hradec Králové 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 44. Bulíř (Filippi, Pyrochta) - 22. Červený (Zámorský, Bednář), 60. Smoleňák (Bednář). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 7500 (vyprodáno).

Liberec: Will - Pyrochta, Ševc, Jánošík, Šmíd, Maier, Derner - Jašek, P. Jelínek, Ordoš - Bakoš, Redenbach, L. Krenželok - Bulíř, Filippi, M. Kvapil - J. Stránský, Lakatoš, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Hradec Králové: Rybár - Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Cibulskis, Vydarený - Smoleňák, Koukal, Červený - Bednář, Džerinš, Cingel - Köhler, Dragoun, Berger - Vopelka, Kukumberg, Zigo. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Hlasy trenérů po 6. utkání čtvrtfinále play-off hokejové extraligy Bílí Tygři Liberec - Mountfield Hradec Králové:

Filip Pešán (Liberec): "Byl to velmi vyrovnaný a trošku nervózní zápas. Na obou stranách nebylo moc šancí a převládala defenziva. Hradec ho rozhodl v přesilových hrách. Při prvním gólu to Ruda Červený dobře trefil ze strany na první víko, ve druhém případě tam byl trefený kotouč mimo bránu, podobně jako jsme dali gól v přesilovce i my. Hradec si dnes pro to štěstí šel víc."

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Utkání bylo hodně vyrovnané, možná nejvyrovnanější v celé sérii. My jsme se samozřejmě připravovali na začátek, aby se neopakovala ta historie s tím jedním gólem, který jsme dosud v každém utkání tlačili před sebou. Podařilo se nám to a důležité bylo, že jsme dnes proměnili dvě přesilovky, které rozhodly. Trošku jsme změnili přesilové hry a vyplatilo se nám to."

Hlavní zprávy