Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Startuje předkolo play-off. Sparta si připomene finále s Libercem, Olomouc vyzve Zlín

Začíná předkolo play-off, které si po vyrovnaném průběhu základní části extraligy proti sobě zahrají Olomouc se Zlínem a Sparta s Libercem. Bílým Tygrům těsně unikl přímý postup do čtvrtfinále play-off a nyní se o něj poperou právě se Spartou, jejíž výkony jsou patrně největším zklamáním od začátku sezony. Stejně tak Zlín přišel o přímý postup na poslední chvíli a v předkole vyzve Olomouc. Ve výrazně odlišných pozicích vstoupí týmy do bojů ve skupině o umístění na 11. až 14. příčce. Přímý přenos utkání Olomouc–Zlín vysílá živě od 17.00 ČT sport a web ctsport.cz

Utkání Zlín - Olomouc
zdroj: facebook Aukro Berani Zlín

Liberec bojoval o čtvrtfinále až do posledních vteřin nedělního zápasu posledního kola základní části na ledě Vítkovic. Myšlenky na to, jak blízko k němu byli, ale musejí nyní Bílí Tygři vyhnat z hlavy.

"Pokud jde o Spartu, při současné formě týmů kolem nás si nemůžeme vybírat. Všechny týmy hrají výborně," poznamenal liberecký kouč Filip Pešán. Oba soupeři si zopakují sérii po finálové bitvě z roku 2016, kdy Liberec prohrával 1:2 na zápasy, ale nakonec zvítězil 4:2 a slavil první titul ve své historii. Od té doby má navrch Sparta, která vyhrála pět zápasů, Liberec se radoval třikrát.

V této sezoně vyhrál vždy domácí tým, oba duely pod Ještědem ale skončily smírně po skončení základní hrací doby. "Se Spartou jsme předloni hráli finále. Je to vyhecované a hraje se dobrý hokej, žádné defenzivní vyčkávání. Musíme se na to připravit a pokusit se dostat mezi nejlepší osmičku," prohlásil odhodlaně útočník Michal Bulíř.

Sparta zůstala v základní části hodně za očekáváním. "Je tu soupeř, který na tom byl podobně jako my, je kvalitní a šel nahoru. Očekávám kvalitní a vyrovnané zápasy. Za nás jsem rád, že jsme se dostali do desítky. Upřímně říkám, že mi spadl kámen ze srdce. Ale z kluků cítím pozitivní atmosféru. A to, že moc chtějí, což je dobře vidět i na tréninku," uvedl trenér František Výborný.

Právě čtyřiašedesátiletý kouč dovedl v minulosti Pražany ke třem triumfům v letech 2000, 2006 a 2007. A přitom ne vždy v těchto případech šel se svými svěřenci do boje o titul v roli přesvědčivě hrajícího favorita. Dobře ví, že rozhodnout může drobnost, kterou jeden z týmů přidá do své hry navíc.

"Oba soupeři se velmi dobře znají, myslím si, že na sebe budeme nachystaní. Co se týče fyzického a mentálního nasazení, bude to na obou stranách připravené velmi dobře. Může rozhodnout domácí prostředí a může se naopak projevit i negativně. Liberec má kvalitní kádr, navíc se jim vrátil Filippi," připomněl Výborný.

Olomouc vyzve v moravské bitvě Zlín

Olomouci přímý postup do čtvrtfinále unikl na poslední chvilku, ale už i předkolo play-off je pro podceňované kohouty solidním počinem v sezoně, před kterou se Hanákům příliš nevěřilo. Do vyřazovacích bojů už může jít Olomouc zcela bez nervů. "Začíná vrchol sezony, my si chceme užít play-off a co nejdéle prodloužit sezonu.

Celou sezonu předvádíme bojovný hokej, což je dobrý předpoklad pro play-off, kde je to hlavně o těchto atributech. Ale víme, že nás čeká náročná série s kvalitním soupeřem," řekl asistent olomouckého trenéra Zdeněk Moták. Olomouci se na Zlín doma dlouhodobě daří – od 12. prosince 2014 s ním v sedmi zápasech po sobě neprohrála v normální době. Do branky kohoutů by se měl vrátit uzdravený Konrád.

Hokejisté Zlína nedělní prohrou v Plzni přišli o šanci na přímý postup, spokojeni jsou ale i s účastí v předkole. "Soupeře jsme si nevybírali. Jsme ale rádi, že nás čeká derby. Bude to blízko. Uvidíme, vše je otevřené a věříme, že se porveme o postup a nebude to krátká série," řekl trenér Robert Svoboda. "Předpokládám, že to bude souboj brankářů. Oba jsou výborní a myslím si, že moc gólů nepadne," dodal Svoboda směrem k olomouckému Branislavu Konrádovi a zlínskému Liboru Kašíkovi.

Ve skupině o umístění začne boj o zachování extraligové jistoty

Při šestikolovém programu, kdy bude možné posbírat maximálně 18 bodů, by se čirému zázraku rovnala definitiva záchrany Litvínova ještě před baráží proti nejlepším dvěma týmům první ligy. Mistr ze sezony 2014/15 ztrácí na dvanáctou Mladou Boleslav propastných 15 bodů. O něco větší naději má s osmibodovým mankem na Středočechy třináctá Jihlava, lídr této skupiny Chomutov má oproti Dukle naopak 11 bodů k dobru.

Na úvod se utkají v derby Chomutov s Litvínovem a Mladá Boleslav s Jihlavou. Zatímco před rokem trápili Piráti Liberec na cestě do finále a skončili čtvrtí, tentokrát pro ně sezona skončí zklamáním. "Boje o udržení rozhodně nesmíme podcenit, určitě je pořád o co hrát. A my nemáme až takový náskok, aby se to jen nějak dohrávalo. Baráž je velkým strašákem. A my se jí musíme vyhnout," prohlásil zkušený útočník Ivan Huml. 

Litvínov sice po sérii 13 porážek naznačil zlepšení, když následně vyhrál tři duely z pěti, přesto je v nezáviděníhodné pozici. "Musíme si vyčistit hlavy, protože psychika dělá v této fázi asi nejvíc, semknout se a všichni táhnout za jeden provaz. Máme před sebou nejdůležitější období této sezony a musíme ji zvládnout," uvedl pro klubový web předseda představenstva a šéf realizačního týmu Jiří Šlégr.

Mladá Boleslav výhrou v posledním kole proti Třinci ukončila sérii pěti porážek, ale předsezonní ambice tím již nezachránila. "Sezona se nám nepovedla, nesplnili jsme nastavený cíl, ale teď už se s tím nedá nic dělat. Musíme sklopit uši, jít pokorně do play-out a zvládnout to, abychom se nestrachovali do posledních chvil," řekl brankář Jan Růžička.

Jihlavané se chtějí vyhnout baráži, takže musejí pod sebe v tabulce dostat alespoň jednoho z dvojice Mladá Boleslav, Chomutov. "Pro nás nyní každý získaný bod hraje velkou roli. Důležité je, že se nám podařilo v posledním kole základní části získat tři body s Olomoucí. Věřím našemu týmu a jsem přesvědčen, že máme naději to dokázat. Pokusíme se výkonnostně navázat na naše poslední dva zápasy v Hradci Králové a s Olomoucí, v nichž jsme neztratili ani bod," uvedl trenér Jihlavy Petr Vlk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články