Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hradec Králové zdolal Olomouc 3:0 a snížil náskok Plzně

Olomouc nedokázala navázat na dvě předchozí výhry ve vzájemných zápasech a tentokrát podlehla Hradci Králové 0:3. Východočeši vstřelili v každé z třetin po jedné brance a po výhře snížili náskok vedoucí Plzně na rozdíl deseti bodů. Šesté Hanáky už bodově dotáhl Zlín, druhý Hradec si udržuje tříbodový náskok před Třincem.

Hokejisté Hradce Králové se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Do zápasu poslali oba trenéři brankářské dvojky. Hradecká jednička Rybár je nemocná, olomoucký Konrád zraněný. Mimochodem, oba jsou ve slovenské nominaci na olympijské hry, nyní jsou však mimo hru. V domácí bráně nastoupil Pavelka, v hostující Falter.

"Sám sobě jsem si dokázal, že můžu chytat extraligu. To je pro mě nejdůležitější," radoval se Pavelka, který za sebou neměl nejlepší zážitek z posledního zápasu. V pátek byl v sestavě Mountfieldu na ledě Plzně, ale byl střídán při porážce 2:3 ve 26. minutě po třech inkasovaných gólech. "Ukázali jsme si s trenérem chyby na videu, ale pak už to člověk musí hodit za hlavu. Jedeme dál."

Oba museli čelit v úvodních minutách přesilovkám. Jako první dostali tuto výhodu hosté, ale právě Pavelka byl hlavním důvodem, proč ji neproměnili. Dvě velké šance měl sice útočník Holec, hradecký gólman pokaždé velmi dobře zasáhl. Naopak Mountfield využil hned svou úvodní početní výhodu. V první příležitosti sice ještě kapitán Bednář nedotáhl blafák, ale v páté minutě proměnil skvělou Cingelovu přihrávku střelou z voleje Kukumberg.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Hradec Králové - Olomouc

Hradec byl v první třetině i dál nebezpečnější, ale další gól nepřidal. Přitom možnosti měl, například Graňák trefil ze skvělé pozice jen Faltrovu lapačku. Olomoucký brankář byl úspěšný i ve 12. minutě, kdy ho při samostatném nájezdu nepřelstil Bednář.

Druhá třetina byla mnohem méně rušná. Hrál se urputný hokej, větší šance neměl ani jeden tým. Až v polovině druhé části ujel po levé straně domácí rychlík Látal, jenže při nájezdu se dostal do nevýhodného úhlu a Falter zasáhl. Olomouc mohla vyrovnat ve 36. minutě. Burian střílel bekhendem velmi nepříjemně, Pavelka však vykopl puk pravým betonem.

Hradec se přesto dostal ještě ve druhé části do dvougólového vedení. Ve 40. minutě vystřelil po ledě Kukumberg, Falter vyrazil puk přímo před Šimánka a domácí matador trefil odkrytou bránu.

Třetí třetina začala střídáním rozhodčích. Zraněného čárového sudího Jindru nahradil hradecký arbitr Lučan. Předčasně skončil duel také pro olomouckého Jergla. Útočník upadl a bruslí ho nechtěně kopl do obličeje hradecký Vopelka. Po několikaminutové pauze se hosté snažili snížit, ale Mountfield se soustředil na defenzivu, a tak se do šancí nedostávali.

Domácí vedení mohl navýšit dorážející Zigo, ale Falter zasáhl. Skórovat se povedlo až v 55. minutě Bergrovi, který trefil ze strany perfektně pod horní tyč. Domácí pak už hosty k ničemu nepustili a gólman Pavelka se tak radoval z druhé nuly z posledních tří vystoupení v brance Mountfieldu.

Mountfield Hradec Králové - HC Olomouc 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Kukumberg (Cingel, Graňák), 40. Šimánek (Kukumberg, M. Látal), 55. Berger (Zigo, Gregorc). Rozhodčí: Bejček, Hodek - Jindra (41. Lučan), Zíka. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 3883.

Hlasy trenérů:

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Do zápasu jsme vstoupili dobře, drželi jsme se na puku a měli jsme mírnou herní převahu, ale vyjádřili jsme ji jen jednou brankou. Je nutno říct, že i Olomouc dobře bránila, a proto jsme neměli moc vyložených šancí. Druhá třetina byla z našeho pohledu nejhorší z celého zápasu, hráli jsme rozháraný hokej, byla tam spousta nepřesností. Olomouc zvýšila aktivitu a věděli jsme, že se to ve třetí třetině ještě zintenzivní. Velkým povzbuzením proto byla druhá branka do šatny. Třetí třetinu jsme odehráli dobře takticky, nekomplikovali jsme si rozehrávku v našem pásmu. Chtěl bych vyzdvihnout brankáře Pavelku za čisté konto. Za tři body jsme rádi, protože bilance s Olomoucí nebyla v této sezoně příznivá."

Zdeněk Moták (Olomouc): "Myslím si, že domácí velice dobře bránili, těžko jsme se dostávali ke střelám a dorážkám. Přesto jsme si pár šancí vytvořili, ale neproměnili jsme je. Druhá třetina byla z našeho pohledu poměrně kvalitní, dostali jsme domácí pod tlak, přestříleli jsme je, ale žádná branka z toho nevykrystalizovala. Domácí vyhráli každou třetinu 1:0, proto zaslouženě zvítězili."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články