Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plzeň vyučila Spartu v přesilovkách, Západočeši vyhráli proti Pražanům i počtvrté

Plzeň potvrdila, že se jí proti Spartě daří. V této sezoně vyhráli Západočeši všechny čtyři duely proti sparťanům, v posledním vzájemném souboji základní části tentokrát 4:2. Plzni se povedly přesilovky v polovině zápasu, kdy se v rozmezí 44 vteřin prosadili Mertl s Kracíkem. Nejlepší střelec extraligy Mertl nakonec přidal pojistku do prázdné branky a zlepšil se už na 29 tref.

Utkání Sparta - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Sparta stejně jako před týdnem v duelu s Vítkovicemi nastoupila v 'maskáčových' dresech a poprvé s posilou Michalem Řepíkem, který se zařadil do druhého útoku s Petrem Vránou a Janem Buchtelem, který se nedávno rovněž vrátil do pražského klubu ze Slovanu Bratislava.

"Bylo to těžké. Plzeň je dobrý tým a hokej měl spád. Bylo to vyrovnané, my jsme si to pokazili přesilovkou pět na tři. My jsme ji nedali. Oni pak naopak v pět na tři dali gól a pak i z pět na čtyři. Tam se zápas lámal," prohlásil Řepík k obratu Plzně na 2:1.

Hned po 23 vteřinách hráli domácí po Kantnerově faulu přesilovku, ale hosté odolali. Za Západočechy měl největší šanci v šesté minutě kapitán Kratěna, jeho ránu ale Aittokallio kryl. Po náznacích šancí na obou stranách se radovala jako první v 15. minutě Sparta. Michálkovu ránu od modré čáry před Svobodou tečoval úspěšně Pech.

"Bylo poznat, že Sparta bojuje o každý bod. Začátek od nás nebyl dobrý, vlítli na nás, byli motivovaní. Dostali jsme naštěstí jen jeden gól," řekl Mertl.

Ještě v závěru první třetiny při Formanově trestu propadl Aittokalliovi puk po Moravčíkově nahození, ale sparťané jej stihli dostat z brankoviště. Plzeň zase po trestech Moravčíka a Jakuba Kindla na startu druhého dějství odolala 82 vteřin v oslabení tří proti pěti.

"Muselo to s nimi zamávat. Oslabení jsme sehráli výborně, moc šancí neměli. Dalo nám to křídla a pozvedlo nás to," ohlédl se Mertl za klíčovým momentem zápasu.

Potom zahrozili sparťané Kudrna a Hlinka. Po nedovolených zákrocích Mikuše a Vrány se naskytla Plzni na 34 vteřin výhoda pěti proti třem, kterou využila. Nejdříve nabil Gulaš mezi kruhy Mertlovi, který nekompromisní ranou vyrovnal. V pokračující klasické výhodě Mertl předložil puk před prázdnou branku Kracíkovi a Plzeň hned po 44 vteřinách vedla.

Ve 33. minutě Sparta odpověděla. Po Formanově průniku po pravém křídle zakončil do odkryté branky Klimek. Plzeň se následně ubránila při Schleissově trestu, kdy měl možnost Buchtele.

Ještě před druhou pauzou mohl z úniku vrátit lídrovi tabulky vedení Indrák, ale Aittokallio včas zasáhl. Přesně po třech minutách třetí třetiny se ale už Indiáni dočkali. Jones přes stínícího Denise Kindla prostřelil Aittokallia z úhlu z pravého kruhu.

"Bylo to trošku smolné, možná trošku tečované. My jsme bohužel naše šance nedali. Oni jo a bohužel vyhráli. Podali jsme docela dobrý výkon, ale je na nich vidět ten lauf. Dnes byla super atmosféra. Tyto zápasy si užíváme, škoda, že nedopadl líp," litoval sparťanský útočník Miroslav Forman, že Pražané na body proti rozjetému soupeři nedosáhli.

V 52. minutě při Kubalíkově vyloučení se dral do šance Řepík, ale upadl po Hollwegově zákroku, který podle sudích Hejduka s Pešinou nebyl nedovolený. V závěru při power play domácích dovršil výsledek do prázdné svou 29. trefou v sezoně Mertl.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Pech (Z. Michálek, J. Mikuš), 33. Klimek (Forman, Kalina) - 30. Mertl (D. Kindl, Gulaš), 30. Kracík (Mertl, Kratěna), 43. Jones (Rubner, D. Kindl), 60. Mertl (Kantner). Rozhodčí: Hejduk, Pešina - D. Klouček, Pešek. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:2. Diváci: 16 083.

Sparta: Aittokallio - Z. Michálek, Ďaloga, J. Mikuš, Kalina, Švrček, T. Pavelka, Nedomlel - Forman, Pech, Klimek - Řepík, P. Vrána, Buchtele - Kudrna, Černoch, Kumstát - Uher, J. Hlinka, Rousek. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.

Plzeň: M. Svoboda - Jones, Moravčík, Čerešňák, J. Kindl, Kaňák, D. Sklenička - Gulaš, Mertl, Kantner - Pour, Kratěna, Schleiss - T. Kubalík, Kracík, Indrák - Hollweg, Kodýtek, D. Kindl - od 41. navíc Rubner. Trenéři: Martin Straka, Čihák, Jiří Hanzlík a Vlasák.

Hlasy trenérů:

Radim Rulík (Sparta): "Bylo to z obou stran bojovné utkání. My jsme si neměli nechat dát dva góly rychle za sebou v oslabení. Tam se vlastně dostala Plzeň rychle zpátky do hry. Měli jsme také využít naši přesilovku pět na tři, kterou jsme sehráli špatně. O zápase pak rozhodl takový náhodný gól. Z naší strany byla velká snaha, ale bohužel situace v nerovnovážném stavu dneska rozhodly."

Ladislav Čihák (Plzeň): "Nezačali jsme dobře. V první třetině byla Sparta aktivnější, taková hladovější a připravenější. Nicméně jsme tu první třetinu přestáli, i když jsme prohrávali. Řekli jsme si v kabině, že spoustu věcí musíme zlepšit - pohyb, osobní souboje i hru pět na pět. Podařilo se nám pak vytvořit si tlak. Využili jsme přesilovku pět na tři i pět na čtyři, to hodně ovlivnilo utkání. Potom jsme se sice dostali po chybě na 2:2, přesto byla druhá třetina v našem podání daleko lepší. Třetí třetina byla o tom, kdo dá gól. My jsem byli šťastnější. Chtěli jsme hrát náš hokej a hodně se tlačit do brány. Jsem rád, že nám to vyšlo a vezeme si domů tři body."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články