Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sparta zlomila litvínovské prokletí, mizérie Vervy po porážce 1:4 nekončí

Desátou porážku za sebou si ve 43. kole extraligy připsali hokejisté Litvínova. Na domácím ledě podlehli Spartě 1:4 a setrvali na posledním místě tabulky. Přerušit sérii neúspěchů nepomohly Vervě ani tři nové posily - obránce Jakub Čutta a útočníci Juraj Mikúš s Markem Růžičkou. Pražané uspěli v Litvínově poprvé od listopadu 2013 po osmi prohrách v řadě a poskočili na sedmé místo.

Na lavičce Sparty slavil výhru i bývalý kouč Litvínova Radim Rulík, který v pražském klubu doplnil trenéra Františka Výborného. Nový šéf domácí střídačky Jiří Šlégr s týmem nedosáhl na bodový zisk ani v šestém utkání po změně v realizačním týmu.

"Lidi mě přijali perfektně, takže mi to usnadnili. Taky se nám podařilo vyhrát, takže mi to usnadnili i hráči. Dozvěděl jsem se až v kabině po zápase, že Sparta vyhrála v Litvínově po čtyřech letech. Jsem rád, že jsme zápas zvládli," řekl Rulík, jehož jméno litvínovští fanoušci skandovali před zápasem i po něm.

Trápící se Litvínov se dostal v úvodní minutě do šance po kombinaci první formace, ale Iberer minul i kvůli Pechově faulu. Přesilovka se však Vervě vůbec nevydařila. Iberer ve středním pásmu rozehrál nepřesně na Hübla a Uher zakončil únik přesnou střelou k pravé tyči - 0:1. V oslabení ujel i bek Ďaloga, jenže ztroskotal na Kantorovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Litvínov - Sparta

Další možnost měli hosté v páté minutě, kdy zakončil bekhendem Pech. Do dvoubrankového vedení se ale dostali ve 13. minutě, kdy Hlinka získal puk za brankou a přihrál Kumstátovi, který bekhendovým pokusem překonal Kantora. Šanci snížit měl Hübl, jenže neuspěl. Domácí pak odolali v oslabení.

"Bylo pro nás důležité, že jsme v zápase vedli. Zahráli jsme dobře brejkovou situaci v oslabení a dali jsme první gól. Odehráli jsme dobrou první třetinu, kterou jsme vyhráli 2:0. To pro nás bylo klíčové," uvedl Rulík.

Po 75 vteřinách druhého dějství získala Sparta tříbrankový náskok. Po Vránově přihrávce se zblízka prosadil Buchtele a sudí si jeho gól ještě nechali prověřit u videorozhodčího. Ve 24. minutě na druhé straně ujel po Lukešově přihrávce Gerhát, ale na Aittokallia nevyzrál. 

Moc jsem toho nenaspal, zpozdilo se nám letadlo, přiznal Mikuš

Před polovinou utkání přerušil při vyloučení Buchteleho přesilovku faulem Gerhát a Severočeši se pak neprosadili ani během Černochova trestu. Kantor následně odolal Jarůškově šanci a ani při Baránkově pobytu na trestné lavici Litvínov neinkasoval. S koncem druhé části byl vyloučen Jarůšek a po 79 vteřinách závěrečného dějství využil početní výhodu Mikúš, který zužitkoval Hanzlovu ideální přihrávku.

"Bylo to těžké, protože jsme hráli proti Spartě, která se zvedá a má skvělé hráče. Já jsem toho moc nenaspal, protože jsme včera hráli v Minsku a zpozdilo se nám o pár hodin letadlo. Není to sranda ještě přes celou republiku cestovat. Skočil jsem do toho rovnýma nohama. Sparta v první třetině dominovala a my jsme to od té druhé trošku zvedli," řekl Mikuš, posila ze Slovanu Bratislava z KHL.

Sparta si ovšem náskok hlídala. Domácí se neprosadili při trestech Formana a Pecha, při kterém mohl snížit Hanzl. V 59. minutě naopak dovršil výsledek při Jurčíkově vyloučení Forman.

43. kolo hokejové extraligy:

HC Verva Litvínov - HC Sparta Praha 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 42. J. Mikúš (M. Hanzl) - 2. Uher, 13. Kumstát (J. Hlinka), 22. Buchtele (P. Vrána, Jarůšek), 59. Forman (Z. Michálek, Ďaloga). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Pražák - L. Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4748.

Litvínov: Kantor - Iberer, Šesták, Gula, L. Doudera, Čutta, Baránek - Gerhát, V. Hübl, F. Lukeš - Kůs, J. Mikúš, Marek Růžička - Jurčík, Válek (21. M. Hanzl), Trávníček - Šimeček, Řehoř, Stříbrný. Trenéři: Šlégr, D. Stránský, Skuhrovec a Weissmann.

Sparta: Aittokallio - Z. Michálek, Ďaloga, Kalina, J. Mikuš, Švrček, T. Pavelka - Forman, Pech, Klimek - Jarůšek, P. Vrána, Buchtele - Kudrna, Černoch, Říčka - Kumstát, J. Hlinka, Uher. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.

Darek Stránský (Litvínov): "Měli jsme špatný vstup do první třetiny. Při naší přesilovce jsme dostali gól. Tím jsme si na sebe vytvořili psychický tlak. První třetina nebyla bůhvíjaká. Bylo to také tím, že dneska nastoupila spousta nových hráčů a postupně si to sedalo. V druhé třetině jsme zase hned dostali z prvního protiútoku na 0:3. Potom jsme snížili na 1:3 a třetí třetina už byla taková klidnější. Už se tam objevovaly situace, kdy jsme jednodušeji přecházeli do protiútoku a vytvořili si tlak. Doufejme, že to tak bude pokračovat dál."

Radim Rulík (Sparta): "Bylo pro nás důležité, že jsme v zápase vedli. Zahráli jsme dobře brejkovou situaci v oslabení a dali první gól. Odehráli jsme dobrou první třetinu, kterou jsme vyhráli 2:0. To pro nás bylo klíčové. Potom Litvínov přidal, když snížil na 1:3, tak byl zlomový moment, že jsme ubránili oslabení. Kdyby dali na 2:3, tak by se zápas mohl pro nás hodně zdramatizovat. Ubránili jsme to a dali jsme z přesilovky čtvrtý gól, který byl rozhodující. Bylo to bojovné utkání a jsem samozřejmě rád, že jsme ho zvládli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články