Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta otočila bitvu s Vítkovicemi, v desáté sérii nájezdů rozhodl Černoch

Třetí triumf za sebou oslavili ve 42. kole extraligy hokejisté Sparty. Pražané sice po celou základní hrací dobu doháněli náskok Vítkovic, ale brankou Zbyňka Michálka v čase 59:31 vyrovnali na 3:3 a poté uspěli v nájezdech. Hrdinou duelu, který sledovala druhá nejvyšší návštěva sezony 15 115 díváků, se stal jednadvacetiletý útočník Jiří Černoch. V rozstřelu totiž navázal na svou trefu z druhé třetiny a určil vítěze.

Utkání Sparta Praha - Vítkovice
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Navázali jsme na předchozí dva zápasy, kdy se mužstvo semklo. Hráči dodržují daleko lépe taktické věci, které po nich chceme. Jenom nás trošku mrzí, že vždycky, když jsme vyrovnali, tak jsme na dvě tři minutky polevili a dovolili soupeři odskočit. To byly drobné nepozornosti, které nás stály mnoho sil na to, abychom znova vyrovnali," řekl asistent trenéra Sparty Jaroslav Nedvěd.

Pražané v rámci devátého ročníku projektu Sparta vzdává hold, který podporuje složky integrovaného záchranného sboru, nastoupili ve speciálních maskáčových dresech. Domácímu celku chyběl potřetí v řadě Jaroslav Hlinka, jehož na postu kapitána zastoupil Petr Vrána. Ve sparťanských barvách se v O2 areně poprvé představili útočník Jan Buchtele, staronová posila ze Slovanu Bratislava, a trenér Radim Rulík.

Sparta si ve čtvrté minutě zahrála první přesilovou hru a vítkovický gólman Bartošák v ní musel několikrát zasahovat. Ve 12. minutě si Pech po Formanově pasu najel mezi dva vítkovické hráče a dostal se až před Bartošáka, ale nezakončil optimálně. Na konci úvodního dějství hrála Sparta osm vteřin v pěti proti třem, skórovat však nedokázala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha - Vítkovice

Přestože sparťané v první části přestříleli hosty 20:7, zůstal stav bezbrankový. Domácí v ostřelování Bartošákovy branky pokračovali i ve druhé třetině, ale z gólu se jako první radovaly ve 27. minutě Vítkovice. Ty sice nevyužily 73 vteřin trvající přesilovku pět na tři, ale čtyři sekundy před koncem druhého sparťanského trestu se prosadil z levého kruhu nikým neobsazený Hrbas, jemuž od pravého mantinelu přesně nahrál Stránský.

Vzápětí mohl na rozdíl dvou branek zvýšit Dej, ale finský gólman Aittokallio jeho bekhendový pokus betonem zastavil. Pražanům se podařilo srovnat v 31. minutě díky důraznému napadání, které narušilo vítkovickou rozehrávku. Volného puku se ujal Černoch, který pokořil Bartošáka. Vítkovice se vrátily do vedení v čase 39:11. Zakončení beka Urbance Aittokallio vyrazil před sebe, ale nepohodl se s vracejícím se Vránou a Lev za to Spartu potrestal gólem.

Kvůli poškozené ledové ploše začala třetí třetina s více než půlhodinovým zpožděním. V 46. minutě ujeli v přečíslení dvou na jednoho hostující útočníci Stránský se Szturcem, který zamířil vedle. O pět minut později sparťané vyrovnali. Jarůšek se protlačil mezi hostujícími hráči a nahrál na Švrčkovi, jenž se z první nemýlil. Nerozhodný stav trval 77 vteřin.

Špatnou rozehrávku domácích na obranné modré vystihl Szturc, který ze samostatného úniku napodruhé dostal puk za Aittokalliova záda. Sparta se ale nevzdala a Michálek dělovkou v přesilové hře zařídil prodloužení. V nastaveném čase k rozuzlení nedošlo, a tak na řadu přišly samostatné nájezdy, v nichž o bodu navíc pro Spartu rozhodl Černoch.

"Když začaly nájezdy, tak jsem si říkal, že bych jel, protože jsem si věřil. Odjelo pět hráčů a pokukoval jsem po trenérovi, jestli už je můj čas. Lukáš Pech pak zařval, ať mě tam dají, tak jsem skočil a naštěstí to tam padlo," prohlásil autor vítězného nájezdu.

"Trápí mě, že se dostáváme do přečíslení a to neumíme využívat. To je rozdíl mezi námi a kluby, jako je Sparta. Když počítáte tabulku, má pro nás ten bod obrovskou cenu. Ve finále musím říct, že jsme spokojení," uvedl vítkovický trenér Jakub Petr.

Pražané těží z výborné Aittokallovy formy, v sestavě s ním zvítězili pošesté v řadě. "Tyhle zápasy mi sice přinesly sebevědomí, ale příště mi budou k ničemu. Nic mi to neusnadní, naopak to spíše bude těžší, protože se mužstva na nás soustředí ještě více," řekl Aittokallio. 

42. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Vítkovice Ridera 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Černoch, 51. Švrček (Jarůšek, Říčka), 60. Z. Michálek (Pech, Forman), rozhodující sam. nájezd Černoch - 27. Hrbas (Š. Stránský, Trška), 40. Lev, 52. Szturc. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Kika - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 15.115.

Sparta: Aittokallio - Ďaloga, Z. Michálek, J. Mikuš, Kalina, T. Pavelka, Švrček, Nedomlel - Forman, Pech, Klimek - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Jarůšek, Černoch, Říčka - Uher, Rousek, Kumstát. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.

Vítkovice: Bartošák - Sloboda, Klok, Baranka, Hrbas, Trška, Urbanec - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, Pytlík - P. Zdráhal, Kolouch, Kucsera - Szturc, Š. Stránský, Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Navázali jsme na předchozí dva zápasy, kdy se mužstvo semklo. Hráči dodržují daleko lépe taktické věci, které po nich chceme. Jenom nás trošku mrzí, že vždycky, když jsme vyrovnali, tak jsme na dvě tři minutky polevili a dovolili soupeři odskočit. To byly drobné nepozornosti, které nás stály mnoho sil na to, abychom znova vyrovnali. Myslím si, že si diváci, když už tu čekali tři čtvrtě hodiny, než se vyřeší problém s ledem, takový závěr zasloužili. Ti, kteří si počkali, viděli krásné vyvrcholení. Velké poděkování patří i našemu gólmanovi. Sami (Aittokallio) se dostává do velké formy a chytá fantasticky."

Jakub Petr (Vítkovice): "Zápas musíme brát s pokorou, vzhledem k tomu, v jakém složení jsme hráli. Trochu jsme odstoupili od naší hry, což byl plán, ale ve finále jsme nebyli tak agresivní. Sparta nás sice přestřílela, ten poměr je výrazný, ale byly to střely mimo nebezpečný prostor. Z našeho systému, který jsme dnes zvolili, jsme měli hodně přečíslení dva na jednoho. Ale trápí nás, že to neumíme využívat. To je rozdíl mezi námi a kluby, jako je Sparta. Když počítáte tabulku, má pro nás ten bod obrovskou cenu. Ve finále musím říct, že jsme spokojení."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy