Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň ustála tlak Třince, souboj kanonýrů skončil nerozhodně

V atraktivním souboji prvního s pátým se nakonec radovala vedoucí Plzeň. Západočeši ale museli o výhru 2:1 bojovat až do konce. V obou týmech se jednou prosadili elitní střelci klubů, na vedoucí trefu Martina Růžičky odpověděl Tomáš Mertl 25. gólem v sezoně a znovu se osamostatnil na čele kanonýrů extraligy. Výhru Plzně vystřelil Jakub Pour.

Tomáš Marcinko v utkání s Plzní
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

"Bylo to  těžké. Třinec je silný mančaft a zachytal jsem si dost. Ty kluky znám, ale soustředil jsem se na svůj výkon. Zvládli jsme to a to je důležité. Každá výhra nad takovým soupeřem nám hodně pomůže," prohlásil brankář Miroslav Svoboda, který do Plzně přišel před sezonou právě z Třince.

Do utkání vstoupili lépe hosté, kteří díky přesným kombinacím a dobrému pohybu přehrávali svého soupeře. Navíc ve třetí minutě našel Roth dlouhou přihrávkou rozjetého Růžičku, který svůj únik zakončil přesnou střelou nad lapačku Svobody.

Plzeňský gólman si musel poté během třinecké přesilovky poradit i se zakončením před brankou nekrytého Krajíčka. Domácím pomohlo až vyloučení Doudery v 10. minutě. Nejprve přežili se štěstím přečíslení Ocelářů a z protiakce tři na jednoho připravil Kracík ideální asistencí Mertlovi vyrovnání na 1:1.

Odpovědět mohl vzápětí Vlach, ale jeho průnik z pravé strany stačil Svoboda zastavit svým pravým betonem. Na druhé straně si gólman Hrubec lapačkou poradil s táhlým pokusem Poura. Aktivnější Oceláři ještě do pauzy zahrozili šancí Hrni.

Na začátku prostřední části převaha hostů opadla a ve 27. minutě po závaru kolem třinecké branky minul po Gulašově přiťuknutí Mertl puk v gólové pozici. Následně díky průchozí defenzivě Indiánů opět převzali iniciativu Oceláři a během početní výhody jen díky bloku Jonese netrefil Cienciala odkrytou branku. O chvíli později přečkali domácí i nebezpečný individuální průnik Vlacha.

"V té druhé třetině měl Vlach dvě střely, tam jsme se uklidnil. Dostal jsem se do toho a už mi to začalo jít," komentoval svůj výkon plzeňský brankář. "Zbytečně jsme si tam drželi puky vzadu. Chybí nám teď tři obránci základní sestavy a neměli bychom vymýšlet nic velkého. Hlavně to odehrát jednoduše. Jsem rád, že jsme to v téhle situaci takhle zvládli," připomněl Svoboda absenci beků Petra Kadlece, Petera Čerešňáka a Lukáše Pulpána.

Naopak ve 35. minutě udeřilo nečekaně na druhé straně, když Schleiss našel přihrávkou mezi kruhy zapomenutého Poura a mladý útočník zakončil přesně pod břevno.

"Snažil jsem se to tam uklidnit a naštěstí to tam padlo. Druhý gól v extralize byl pro mě speciální. Před domácími fanoušky to mělo něco do sebe. Konečně se to povedlo tady a je to super. Kvůli tomu jsem pořád makal a naštěstí se to podařilo," radoval se po vítězné trefě odchovanec Škody Pour.

Hosté ve snaze srovnat skóre otevřeli ve třetí třetině hru a Hrubec musel záhy zasahovat proti pokusu Gulaše a Mertlova teč skončila těsně vedle. Oceláři si dlouho nemohli vypracovat gólovou příležitost, až v 54. minutě se neprosadil dorážkou za ležícího Svobodu Cienciala.

Neujala se ani střela Adamského z prostoru mezi kruhy. Více než dvě minuty před koncem byl vyloučen Kindl, ale třineckou přesilovku zesílenou o power play pokazil faulem Dravecký. Přesto ještě 30 vteřin před sirénou musel zastavit teč Hrni.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Mertl (Kracík, Gulaš), 35. Pour (Schleiss, Moravčík) - 3. Martin Růžička (Roth, Linhart). Rozhodčí: Hradil, Souček - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 6886.

Plzeň: M. Svoboda - Jones, J. Kindl, Holý, D. Sklenička, Kaňák, Moravčík - Gulaš, Mertl, Kantner - Pour, Kratěna, Schleiss - P. Straka, Stach, D. Kindl - Hollweg, Kracík, Rubner. Trenéři: Martin Straka, Čihák, Jiří Hanzlík a Vlasák.

Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, Roth, Linhart, D. Musil, L. Kovář - Martin Růžička, Marcinko, Rákos - Chmielewski, Roman Vlach, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - Hrňa, Cienciala, O. Kovařčík. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Hlasy trenérů:

Ladislav Čihák (Plzeň): "Pro nás se to nevyvíjelo moc dobře, když na začátku rozjetý Růžička potrestal naši chybu. Nebylo to nic jednoduchého, ale v přesilovce jsme to pak dobře sehráli a vyrovnali na 1:1. Upřímně řečeno byl ale Třinec lepší na puku, lépe se pohyboval a byl celkově hladovější a svižnější. Našim klukům na druhou stranu nechyběla bojovnost. Někdy je soupeř lepší a musíte se tomu přizpůsobit a začít bránit. Třetí třetinu jsme v tomto směru zvládli dobře. Stojíme nohama na zemi, Třinec má velice kvalitní mužstvo a tří bodů si moc vážíme."

Václav Varaďa (Třinec): "Chtěl bych poděkovat klukům za to, jak dnešní zápas odehráli. Že jsme nakonec nebodovali, je pro nás hodně nešťastné. Kluci hráli na maximum svých sil po tom náročném programu a přes vypadnutí z Ligy mistrů k tomu přistoupili zodpovědně. Je hezké, že se dostáváme do šancí, potřebujeme je však využívat. To se nestalo, a proto body zůstaly tady a my jedeme s prázdnou domů."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy