Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Vedoucí Plzeň hostí pátý Třinec, Liberec s Litvínovem potřebují zabrat

Unikátní situaci nabídne 41. extraligové kolo. Zástupci z první šestky tabulky se utkají ve vzájemných zápasech. Třetí Kometa přivítá druhý Hradec Králové a čtvrté Vítkovice hostí šestou Olomouc. Vedoucí Plzeň se představí na domácím ledě proti třineckým Ocelářům. Týmy ze spodních pater tabulky zase potřebují s blížícím se závěrem základní části bodovat, aby dohnaly ztrátu na play-off. Přímý přenos utkání Plzeň – Třinec sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 18 hodin.

Tomáš Marcinko v utkání s Plzní
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Plzeň má v čele soutěže desetibodový náskok. "Zápasy už začínají být jako v play-off, takže musíme jít do všeho s tím, že chceme vyhrát a připravit se dobře na konec sezony. Navíc proti Třinci to je vždycky vyhecované utkání. Pro naše sebevědomí je super, že jsme v neděli vyhráli venku (v Litvínově), protože se nám u soupeřů moc nedařilo," uvedl útočník Milan Gulaš, člen nominace na olympijský turnaj.

Třinec vstřebává hořkost úterního vyřazení z Ligy mistrů, když měl na dosah finálový zápas na domácím ledě. Oceláři musejí kromě zklamání rychle zahnat také únavu; v pátek v Plzni je čeká už osmý lednový zápas. "Leden je skutečně náročný. Zápasy teď jdou rychle za sebou, ale my se s tím vypořádáme. Proti Plzni se chceme prezentovat ve stylu, jakým jsme odehráli zápas s Jyväskylä a snad budeme i více produktivní," řekl trenér Václav Varaďa, který bude postrádat pouze zraněného Petružálka.

Brno je v laufu a nechce slevit. "Není potřeba myslet na naši vítěznou sérii. Chceme se po dlouhé době předvést před domácími diváky a jít do zápasu s tím, že vyhrajeme. Čeká nás duel o druhé místo. Možná to bude zápas kola, ale nepovažuji to za podstatné. Naším cílem je dosáhnout před play-off co nejlepší umístění v tabulce," uvedl trenér Komety Kamil Pokorný.

Do sestavy Komety se vrátí útočníci Vojtěch Němec a Vondráček, kteří nemohli hrát v úterní dohrávce ve Zlíně, protože ve 30. kole už hráli za jiné týmy. Nejistý je start zraněného Nahodila.

Mezi tyče Mountfieldu se vrací týmová jednička Rybár. "Na Spartě to z naší strany bylo těžkopádné a upracované, bez energie. Možná se projevil i program, který máme v nohách, i různé nemoci a virózy. Ale to samozřejmě není žádná omluva. Musíme se zlepšit," uvedl trenér Václav Sýkora.

"Brno je výborný tým, který je ještě silnější na domácím ledě. Pojedeme tam s pokorou a budeme chtít utlouct nějaké body," vyhlíží atraktivní, ale těžký souboj obránce Filip Pavlík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Hradec Králové

Vítkovice na domácím ledě z minulých osmi utkání sedmkrát naplno zabodovaly a stejným způsobem chtějí odčinit porážku ze Zlína, kde jim zápas utekl v závěru. Po dlouhých letech domácích triumfů však s Olomoucí poslední dva zápasy v Ostravě prohrály. "Proti nám bude stát houževnatý a silný soupeř, jež má výkony podpořené faktem, že je v šestce a ohrožuje první pětici týmů. Všechny zápasy v této i v minulých sezonách s námi byly hodně vyrovnané, což čekáme i teď," řekl kouč Jakub Petr. Nadále schází obránce Výtisk.

Olomouc dlouhodobě moří potíže se zraněními a situace se příliš nelepší. Kouč Zdeněk Venera má mimo hru obránce Ondruška, Škůrka, Dujsíka a Staňka, v týdnu navíc skončilo hostování Čápovi, a snad jen v případě Lukáše Galvase se rýsuje brzký návrat na led. Poprvé se v olomouckém dresu proti mateřskému klubu představí útočník Irgl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Olomouc - Chomutov

Poslední Jihlava si dovezla z posledních dvou kol dva body z Olomouce a bod z Mladé Boleslavi. "Cením si toho, že jsme v obou zápasech prokázali bojovnost. Psychicky nám pomohlo, že jsme se přiblížili předposlednímu Litvínovu na tříbodový rozdíl. Naším cílem je v domácím prostředí bodovat i se Spartou, která bojuje o play-off," poznamenal asistent trenéra František Zeman. Dukla z posledních dvou vzájemných duelů se Spartou vytěžila čtyři body.

Sparta výhrou 2:1 v prodloužení nad Hradcem Králové přerušila v úterní dohrávce sérii tří zápasů bez bodového zisku. "Pro nás šlo o parádní nakopnutí. Jako trenéři jsme mohli vidět, čeho jsou hráči schopní. Nemůžeme uhýbat. A nebudeme akceptovat nic míň než takovéhle výkony i pro zbytek sezony, protože jsme zase další její kousek prospali a musíme zabrat," prohlásil důrazně kouč Jaroslav Nedvěd.

Od úterního utkání přibyly v klubu dvě staronové tváře. Realizační tým se rozrostl o kouče Radima Rulíka, který nedávno skončil v Litvínově, v sestavě už by měl být útočník Jan Buchtele, posila ze Slovanu Bratislava.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Hradec Králové

Pardubice bodovaly pětkrát po sobě a body během této série ztratily jen při porážce v nájezdech s Třincem. Nyní stojí v cestě Zlín. "Berani mají v posledních utkáních výbornou formu, zdobí je smrtící přesilovky. Hodně vsází na jednu pětku, která je produktivní. Zlínskou oporou je také brankář Libor Kašík. Hrajeme o šest bodů, nastoupíme doma, takže musíme potvrdit pravidlo 'můj dům - můj hrad'," prohlásil trenér Miloš Holaň.

Berani v posledních třech zápasech, které odehráli na domácím ledě, získali šest bodů. Naprázdno vyšli jen z posledního duelu s Kometou (2:4). "Máme před sebou dva důležité zápasy v Pardubicích a Liberci, které napoví více o složení play-off. Rádi bychom v přímém souboji o sedmé místo v Pardubicích zvítězili a nechali soupeře v tabulce za sebou. Budeme spoléhat na defenzivu, dobrý výkon brankáře Kašíka a brejky," řekl trenér Zlína Robert Svoboda, který bude mít k dispozici kompletní tým.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Zlín - Brno

Liberec třikrát za sebou v extralize nebodoval, navíc musel vstřebat semifinálové vyřazení v Lize mistrů. "Domácí soutěž je nyní na prvním místě, i když jsme chtěli přes Växjö postoupit. Nyní už přemýšlíme nad pátečním zápasem a v poslední čtvrtině základní části se pokusíme dostat do desítky," uvedl útočník Petr Jelínek.

Litvínov prohrál šestkrát v řadě, v pěti posledních utkáních nebodoval a za tři předchozí utkání inkasoval 15 branek. "V tréninku jsme se hodně věnovali defenzivní činnosti. Do Liberce pojedeme vyhrát a zlomit konečně tu bídnou bilanci posledních zápasů. Kluci si postupně zvykají na systém, který po nich chceme, tak snad se to už ukáže," přál si Jiří Šlégr, který v pozici šéfa nově složeného realizačního týmu Vervy stále čeká na první bodový zisk. Nyní je před ním třetí pokus.

Důležité body budou ve hře i v Chomutově, kde desátí Piráti změří síly s jedenáctou Mladou Boleslaví. Středočeši mají na domácí čtyřbodové manko. "Chceme být do desátého místa a v tomto boji potřebujeme každý bod," řekl obránce Vladimír Eminger.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články