Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Výbornému vyšel se Spartou návrat do Boleslavi, výhru 4:1 řídil tříbodový Jarůšek

Sparta zareagovala na domácí porážku se Zlínem nejlepším možným způsobem a z Mladé Boleslavi si odvezla po vítězství 4:1 všechny body. Pražany nasměroval k výhře povedený začátek, když ve čtvrté minutě vedli už 2:0. Dvěma brankami se na konečném výsledku podílel Kudrna a hned tři body zaznamenal Jarůšek, posila z Hradce Králové. Trenér Sparty František Výborný tak uspěl proti svému bývalému klubu.

Trenér Sparty František Výborný se svými svěřenci
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Výborný se vrátil na místo, kde od sezony 2012/13 až do letoška působil jako hlavní trenér a na startu nového ročníku po příchodu kouče Patrika Augusty zůstal jako konzultant.

"Mně se sem vůbec nechtělo. Bavil jsem se o tom i s vedením Boleslavi a říkal jsem jim: 'Kluci, dneska bych ten zápas nejradši nehrál.' Ale samozřejmě jsem chtěl vyhrát a oni taky, i když jsme kamarádi. Je to těžké. Pět let tady máte kluky, teď jsou proti vám. Máte k většině nějaký vztah, přirostli mi k srdci. Těm svým současným bych za dnešek chtěl poděkovat," řekl Výborný po utkání.

Jeho týmu se vstup do utkání skvěle vydařil. Už v 35. vteřině měl šanci Vrána, který sice ztroskotal na Maxwellovi, ale mladoboleslavský gólman jej fauloval a Sparta přesilovou hru využila. Nejdříve ještě domácí puk poskakující poblíž brankové čáry po Hlinkově sklepnutí odvrátili, ale o chvíli později propálil amerického gólmana Kudrna.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Mladá Boleslav - Sparta

Za 131 sekund vedli Pražané už 2:0, když Kalinovu střelu od modré čáry tečoval před Maxwellem Kumstát. Domácí ale rychle odpověděli, za 39 vteřin snížil Orsava, který trefil přesně pravý horní roh Honzíkovy branky.

"Říkali jsme si, že musíme do zápasu nastoupit aktivně. Ale začne utkání a my prohráváme hned 0:2. To se nám s takovým týmem, jako je Sparta, nesmí stávat. To nás vytrestalo," řekl útočník Jakub Orsava. V 11. minutě mohl vrátit dvoubrankový náskok Spartě Kudrna. Domácí v závěru úvodního dějství po trestech pro Smejkala, Michálka a Vrány hráli celé dvě minuty v pěti proti třem, ale při tlaku jim chyběla přesnější muška.

"Špatně jsme to sehráli a asi se to tam pak už zlomilo. Kdybychom dali hned gól, tak bychom měli ještě pořád pět na tři. Vypadalo by to asi jinak. Nemůžeme ale brát tři body, když nevyužijeme takovou šanci," doplnil Orsava.

Na startu druhé části měl dvě možnosti hostující Forman. Nejdříve ve 23. minutě jeho pokus vyrazil Maxwell a o chvíli později sparťanský útočník ve vlastním oslabení při přečíslení dvou na jednoho po Vránově přihrávce přestřelil. Domácí si následně při pokračujícím Pavelkově trestu vytvořili tlak, ale chyběla jim lepší finální přihrávka.

Po polovině utkání odolala Mladá Boleslav při Klepišově trestu a ubránila se i při vyloučení Pacovského, v kterém nepřekonal Maxwella Vrána. Ve 38. minutě byl blízko vyrovnání Knot, který trefil od modré čáry levou tyč. Hned po sparťanském protiútoku chyboval Maxwell, rozehrál puk za brankou na hůl Kudrny, který zvýšil na 3:1.

Snaha domácích o obrat vývoje byla marná. Na přelomu druhé a třetí třetiny nevyužili další početní výhodu při Pechově pobytu na trestné lavici. V 45. minutě skončila mimo Pabiškova teč a při Dvořákově vyloučení neusměrnil za Honzíka Klepišovu přihrávku Urban.

Sparta ve 49. minutě naopak pojistila náskok. Reichenbergovu ideální přihrávku proměnil zblízka Jarůšek, který si vylepšil bilanci v duelu proti svému někdejšímu klubu po předchozích dvou asistencích na tři body. "Nebudu zastírat, že jsem se sem těšil a dopadlo to tak, jak jsem si přál a tajně doufal. Alexovi (Reichenbergovi) jsem poděkoval. Nádherně to nahrál a já už jsem měl snadnou práci," podotkl útočník Richard Jarůšek.

BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Orsava (P. Holík) - 2. Kudrna (T. Pavelka, Jarůšek), 4. Kumstát (Kalina, Jarůšek), 38. Kudrna, 49. Jarůšek (Reichenberg, J. Hlinka). Rozhodčí: Hribik, M. Sýkora - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 3782.

Mladá Boleslav: Maxwell - J. Říha, Kotvan, Kurka, Jan Hanzlík, Eminger, Němeček, Knot - Pacovský, V. Němec, Klepiš - T. Knotek, P. Holík, Orsava - Lenc, Urban, L. Pabiška - P. Kousal, Najman, M. Procházka. Trenéři: Kýhos, Ujčík a Žabka.

Sparta: Honzík - Z. Michálek, T. Pavelka, Kalina, J. Mikuš, Tomáš Dvořák, Švrček - Kudrna, P. Vrána, Říčka - Jarůšek, J. Hlinka, Reichenberg - Forman, Pech, Kumstát - Smejkal, Černoch, Uher. Trenéři: F. Výborný a J. Nedvěd.

Boris Žabka (Mladá Boleslav): "Je potřeba soupeři pogratulovat k zasloužené výhře. Měli jsme problém s přechodem středního pásma, Sparta nás předčila hlavně v jednoduchosti. Nám trvalo dlouho, než jsme se k ní dopracovali. Když jsme se konečně nadechovali k nějakému tlaku, tak jsme udělali fauly, což nás zase vrátilo zpátky. Bohužel jsme naše šance neproměnili."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Jsme na tom bodově podobně jako Boleslav, oni byli teď po dvou výhrách asi trošku psychicky na koni a byl to vyrovnaný zápas. My jsme dnes měli větší důraz v předbrankovém prostoru na obou stranách. Jak před Maxwellem, tak i před naším brankářem (Honzíkem). Parádně jsme ubránili dvouminutové oslabení tří proti pěti. Myslím si, že tam se lámal chleba. Pak byl další okamžik, když dala Boleslav tyčku a my jsme následně zvýšili na 3:1. Musím poděkovat všem hráčům, měli jsme tam dvacet bojovníků včetně gólmana. Celá kabina od rána žila takovými vibracemi, že jsme cítili, že sem jedeme pro body."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články