Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta zlomila černou sérii a pod Výborným slaví první vítězství

Po šesti prohraných zápasech Sparta opět okusila pocit vítězství. V domácím zápase s Olomoucí sice vedla po gólech Vrány a Reichenberga už 2:0, Hanáci však dokázali srovnat po trefách Skladaného a Houdka a dotáhli duel až do samostatných nájezdů. V nich se hosté neprosadili, naopak Jarůška napodobili Říčka i Kudrna. Sparta tak zvítězila 3:2.

Trenér Sparty František Výborný se svými svěřenci
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Ve čtvrté minutě obdržel domácí kapitán Hlinka přihrávku před brankoviště, ale trefil jen brankáře Konráda. Sparta sevřela Olomouc v jejím pásmu a další příležitost si vypracoval obránce Dvořák, jenže slovenský gólman i tuto sparťanskou šanci zastavil. Blízko k otevření skóre měl brzy na druhé straně i olomoucký Vlach, který ale z dobré palebné pozice přestřelil.

Neproměněné šance Olomoučtí záhy litovali, neboť v sedmé minutě se sparťané usadili v útočném pásmu, důrazný Nedomlel vybojoval puk pro Hlinku, jenž před brankou našel volného Vránu a ten mohl s velkou úlevou oslavit první trefu v sezoně, díky níž dostal Spartu do vedení. Zároveň tak přerušil Konrádovu sérii 94 minut a 45 vteřin bez inkasované branky.

"Člověk čeká, kdy to prolomí. Něco takového se mi ještě nestalo. Ale v naší momentální situaci je úplně jedno, kdo ty góly dává. Hlavně, abychom urvali nějaké body pro tým. Mám z toho ale samozřejmě radost. Teď na to zkusit navázat," přál si Vrána, jenž na první extraligovou trefu v sezoně musel čekat až do 21. utkání základní části.

Mírnější převahu měli poté Hanáci, kteří několika střelami zaměstnali Honzíka, ten si ale bez problémů poradil. Náskok domácích mohl v 16. minutě navýšit Jarůšek. Ve středním pásmu našlápl, dostal se do samostatného úniku, Konráda ale nepřekonal.

Sparťané vstoupili aktivně i do druhé části, díky čemuž si v 26. minutě vypracovali dvoubrankové vedení. Reichenberg nabruslil do pásma, zpracoval si rukavicí vysoko letící puk a po obhození Lukáše Galvase prostřelil Konráda. Jenže Olomouc se brzy vrátila do hry, když v 29. minutě potrestal vyloučení zadáka Švrčka přesně s koncem jeho trestu důrazným zakončením zblízka Skladaný.

Vrátit Spartě dvoubrankový náskok mohl hned zkraje třetího dějství Hlinka, jenže minul. Ve 48. minutě ujeli Knotek a Laš v oslabení dva na jednoho, zakončujícího Laše ale vychytal Honzík. Formanovu dorážku po Hlinkově teči zastavil Konrád, jemuž vzápětí pomohla i horní tyč. Ještě stále ve stejné početní výhodě domácích Burian s Mrázem vyškolili defenzivu Pražanů a jen skvělý zákrok Honzíka odvrátil pohromu.

Olomoučtí byli při chuti a zatlačili Spartu. Bohužel pro ni právě Honzík si v 53. minutě srazil Houdkovo nahození zpoza pravé tyče do sítě a kouč Výborný dal na střídačce volný průchod svému vzteku. Vykolejení domácí byli nakonec rádi, že zápas vůbec dospěl do prodloužení. V něm mohl rozhodnout Burian, který našlápl do sóla, ale Honzík ho vychytal. Stejně dobře si pak strážce sparťanského brankoviště vedl i při nájezdech, za Spartu se naopak trefili Jarůšek, Říčka i Kudrna.

Jarůška po jeho debutu chválil. "Měl dobrý pohyb, důraz, co jsme od něho čekali, tak předvedl. A byl pro řadu s Petrem Vránou a Jardou Hlinkou oživením. Sám Ríša tady nebude vyhrávat zápasy, ale je to zase jeden kamínek do mozaiky, co nás může zase někam posunout," věří Nedvěd.

HC Sparta Praha - HC Olomouc 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 7. P. Vrána (J. Hlinka, Nedomlel), 26. Reichenberg (A. Kudrna, Z. Michálek), rozhodující sam. nájezd Jarůšek - 29. Skladaný (Herman), 53. Houdek (B. Mráz, Ostřížek). Rozhodčí: Hodek, Kika - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 9334.

Sparta: Honzík - Z. Michálek, T. Pavelka, Kalina, Mikuš, Tomáš Dvořák, Švrček, Nedomlel - Forman, Pech, Kumstát - Jarůšek, P. Vrána, J. Hlinka - A. Kudrna, Reichenberg, Říčka - Uher, Saponari, Smejkal. Trenéři: F. Výborný a J. Nedvěd.

Olomouc: Konrád - Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Ondrušek, J. Galvas, L. Galvas - Eberle, J. Knotek, Laš - Skladaný, Herman, Burian - Ostřížek, B. Mráz, Staněk - Jergl, Roman Vlach, Macuh. Trenéři: Venera, Tomajko a Moták.

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Každá černá série jednou končí a já věřím, že touto výhrou se nakopne nová série, která bude pro nás úspěšnější. Děkuju mužstvu, i když jsme za stavu 2:0 dostali dva nešťastné góly z brankoviště - jeden na konci přesilovky a druhý nějak odražený - tentokrát nás to nezlomilo a dotáhli jsme zápas do nájezdů, v nichž jsme byli zručnější. Jsem rád, že si kluci mohli konečně zařvat po vítězném utkání."

Jan Tomajko (Olomouc): "Jsme určitě spokojení s výkonem, škoda jen toho bodu, ale myslím, že jsme dnes odehráli dobré utkání. Prohrávali jsme 0:2, ale vyrovnali jsme a ve třetí třetině i v prodloužení jsme měli trošku víc ze hry. Bohužel zápas došel do nájezdů, v kterých jsme lepší nebyli, ale hráče musíme i tak za výkon pochválit."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články