Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rybár útočí na čelo historických tabulek, důležitější jsou pro něj ale vítězství

Východočeské derby mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, které skončilo jednoznačným výsledkem 6:0, mělo dvě hvězdy. V hradecké ofenzivě řádil matador Jaroslav Bednář, který si zpříjemnil 700. extraligový zápas dvěma góly a asistencí. V brance se zase činil jeho spoluhráč Patrik Rybár. Slovenský fantom s maskou si připsal třetí čisté konto za sebou a v dalším utkání proti Liberci může pomýšlet na zápis do historických tabulek. Kromě série v neprůstřelnosti ho ale více těší fakt, že se Hradci daří, a spíše než osobní rekord chce natáhnout vítěznou sérii mužstva.

Patrik Rybár
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Hradec Králové se na začátku nového extraligového ročníku hledal. Nejprve prohrál první dva duely s posledními finalisty a pak nestačil ani na Litvínov. Poté sice přetlačil Plzeň v prodloužení, ale první tříbodová výhra přišla až v pátém kole proti Třinci. Těžký los však nebyl jediným problémem Hradce. Východočechům citelně chyběla brankářská jednička, která dotáhla mužstvo až do semifinále jarního play-off.

Za zraněného Rybára musel zaskakovat spolehlivý Jakub Sedláček, ale až s návratem slovenského brankáře začal Hradec pravidelně bodovat. Aktuálně tahá sérii pěti vítězství, tým navíc neinkasoval v posledních třech duelech a neprůstřelnost vydržela i po východočeském derby.

Potvrdilo se tak, že se Pardubicím v regionálním klání nedaří. V poslední sezoně Dynamo prohrálo všechny čtyři duely a tentokrát schytalo debakl 0:6. "S Pardubicemi je to vypjatý zápas, podobný jako v play-off. Všichni se na to poctivě připravili, chtěli jsme samozřejmě vyhrát, porazit je a udělat tak radost našim fanouškům, což se nám podařilo. Mně osobně se chytalo velmi dobře, kluci mi pomáhali, z toho vznikla i ta nula a za to jim děkuji. Nula byla pro ně," uvedl k derby Rybár.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybár: Olympiáda? Je důležité dobře chytat v klubu a pak se ukáže

Díky dalšímu čistému zápisu tak protáhl neprůstřelnost na 190 minut a 16 sekund, což ho řadí na (zatím) šestnácté místo historických tabulek. Pokud však proti Liberci vydrží s nulou první dvě třetiny, poskočí až na třetí příčku před Romana Turka (228:18) a na druhého Jiřího Králíka (238 minut) bude ztrácet jen dalších deset minut. Absolutním rekordmanem je Vladimír Hudáček, který zůstal nepřekonán 262 minut a 51 sekund.

"Kluci hrají výborně dozadu, nemám moc práce, maximálně nějaké šance, které jsem zneškodnil. Hrajeme tak, abych gól nedostal. Doufám, že to bude pokračovat," vyhlíží Rybár historický zápis. "Samozřejmě by to bylo parádní, ale vůbec se na to nedívám. Důležitá jsou vítězství pro Hradec, chceme se posunout v tabulce co nejvýš. To se nám zatím daří a doufám, že tu sérii protáhneme," dodal.

Pro Rybára to však může být i určitá satisfakce. Do startu sezony si přinesl zranění a do rozjetého kolotoče základní části musel naskočit zostra. "Jsem rád, že jsem se do toho dostal, že chytám a jsem zpět v kabině se spoluhráči. Nebylo to jednoduché, měl jsem z toho obavy, ale nakonec mi kluci tak pomohli, že to bylo pro mě lehčí," uvedl Rybár.

Nejde však jen o zmiňovaná tři čistá konta, se kterými je na tom nejlépe společně s Branislavem Konrádem z Olomouce a Michaelem Petráskem z Litvínova. Ze šesti duelů si navíc odnesl i parádní statistiky. V úspěšnosti zásahů vede s 96,67 % a stejně je na tom i co se týče gólového průměru na zápas (0,66). "Je to samozřejmě pěkné, ale nemyslím si, že to je v gólmanovi. Spíš bych řekl, že si tým sedl, lépe to vypadá na ledě i v kabině a jsme za to rádi," doplnil.

V olympijské sezoně i díky absenci hráčů NHL pod pěti kruhy se navíc nabízí potenciální start Rybára na olympijských hrách, případně na mistrovství světa. Mohl by tak napodobit svého otce. Pavol Rybár reprezentoval Slovensko na olympiádě v Naganu a Salt Lake City a na několika světových šampionátech. "Je to otevřené, v širší nominaci je nás víc, co chytají v Česku, a je tam i Július Hudáček z KHL, který k tomu má asi nejblíže. Je důležité dobře chytat v klubech a pak se ukáže, kdo si zaslouží na olympiádu jít," uzavřel Rybár.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články