Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V ocelářském derby se radoval Třinec, střelec Marcinko zazářil hattrickem

Prestižní souboj mezi Třincem a Vítkovicemi vyšel lépe třineckým Ocelářům. Třinečtí zvítězili 3:2 díky povedené první polovině zápasu, ve které se třikrát prosadil střelecký fantom Slezanů Tomáš Marcinko. Slovenský útočník má na svém kontě už sedm branek. Vítkovičtí prohráli poprvé v sezoně v základní hrací době.

Tomáš Marcinko z Třince v souboji s brankářem Vítkovic Patrikem Bartošákem
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

První třetina derby patřila Třinci a Marcinkovi, který opět kraloval předbrankovému prostoru. Slovenský útočník při první trefě dotáhl drzý průnik Růžičky, který nosí při absenci zraněného Krajíčka céčko na hrudi.

Gól byl sice připsaný Marcinkovi, skutečným autorem je však prý Růžička. "Puk se odrazil od jeho bruslí do branky. U videa si toho asi nevšimli. Moje dorážka šla vedle branky, určitě to šlo od něho. Věřím, že to rozhodčí opraví tak, jak je to správné. Je potřeba být čestný a fair play. Když člověk gól nedá, neměl by si ho připisovat," uvedl Marcinko.

Za necelou minutu promarnil trestné střílení Szturc, který ujel v oslabení Rothovi a po faulu třineckého beka dostal druhou šanci. Ostravský útočník ale nedal. "Počítal jsem s tím, že je hračička, že bude trošku vymýšlet a že udělá nějakou kličku. Jak vystřelil, tak to šlo naštěstí do vyrážečky a ven," popisoval třinecký brankář Šimon Hrubec jeden z klíčových momentů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Vítkovice

Jinak Oceláři soupeře v úvodní části k ničemu vážnějšímu nepustili a sami v přesilovce pět na tři zvýšili trefou Marcinka, od jehož chráničů se odrazila střela Hrni do branky. "První třetina nebyla z naší strany úplně dobrá, hráli jsme třikrát v oslabení, dostali dva góly a dostali tím Třinec na koně. Během přestávky jsme si řekli, že nemáme co ztratit a pustíme se do toho," řekl vítkovický útočník Radoslav Tybor.

Po návratu z kabin ale hosté na kontaktní gól dlouho nečekali. Střelu Baranky zblokoval Jank k Tyborovi, který po čtrnácti sekundách druhé části pohotově snížil. Vítkovice v dalším náporu zbrzdil zbytečný faul Szturce a Marcinko opět z dorážky trestal.

I Ostravané dostali minutovou početní výhodu dvou mužů, ale skórovali až ve zkrácené podobě díky individuální akci Květoně. Extřinecký útočník se natlačil po levé straně před Hrubce a puk zavěsil pod horní tyč. Dvougólový náskok mohl Třinci vrátit Dravecký, ale jeho střelu zastavila tyč. V závěrečné části hosté marně dobývali branku soupeře.

Vítkovice si vypracovaly několik šancí, v té největší kryl Hrubec dvě minuty před koncem betonem samostatný únik Tybora. "Chtěl jsem to dát nad beton. Šancí na vyrovnání jsme měli docela dost. Odmakali jsme zápas, i když nám to nakonec není nic platné a odjíždíme bez bodu. Ale když prohrát, tak po takovém výkonu," dodal Tybor.

Hosté promarnili i čtyřicet sekund dlouhou přesilovou hru pět na tři a naprázdno vyzněla i jejich snaha v power play, při které je jednou zachránila tyč po střele Polanského. "První dvě třetiny jsme měli pod kontrolou, ale třetí se nám moc nepovedla. Vítkovice hrály opravdu lépe než my a to bylo ve fázi, kdy jsme vedli jen o jeden gól, docela nebezpečné," reagoval Hrubec, který ocenil, jak jeho spoluhráči bránili zejména oslabení tři proti pěti.

V této herní činnosti hrály Vítkovice v zápase celkem sto sekund a neskórovaly. "Vylehávání, vyklekávání střel, poziční hra, tohle kluky letos zdobí. Je radost za nimi chytat," dodal gólman.

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Marcinko (Martin Růžička, Rákos), 15. Marcinko (Hrňa, Roth), 24. Marcinko (Hrňa, Roth) - 21. Tybor (Baranka), 31. D. Květoň (O. Roman, Hrbas). Rozhodčí: Pražák, Šír - Rampír, Tošenovjan. Vyloučení: 6:5, navíc Klok (Vítkovice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 5143.

Třinec: Hrubec - Adámek, Linhart, Roth, Jank, D. Musil, M. Doudera - Martin Růžička, Marcinko, Rákos - Svačina, Polanský, Adamský - Irgl, Marosz, Dravecký - Hrňa, Cienciala, O. Kovařčík. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Vítkovice: Bartošák - Baranka, Hrbas, Sloboda, Klok, Trška, Výtisk, Puzič - Tybor, O. Roman, D. Květoň - P. Zdráhal, Lev, Olesz - Dej, Kolouch, Kucsera - Szturc, Š. Stránský, Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.

Marek Zadina (Třinec): "V první třetině jsme se dostali do dvoubrankového úniku a do poloviny zápasu jsme drželi, co jsme chtěli. Byli jsme aktivnější, ale nedisciplinovaností jsme se poté dostali pod tlak a Vítkovice hrály třetí třetinu výborně. Těší mě ale, jak jsme se ubránili. Kluci ukázali, že mají srdce a že neumí hrát jen dopředu, ale že je výborná i defenziva. Podpořil nás gólman, který chytal skvěle. Bylo to hrozně těžké utkání a jsme rádi za tři body."

Pavel Trnka (Vítkovice): "Nám se úplně nevyvedl vstup, Třinec se výborně pohyboval, čímž nás předčil. Navíc jim pomohly přesilovky, kterými se dostali do tlaku, a to ovlivnilo první třetinu. Od půlky zápasu jsme si vytvořili tlak, bohužel jsme ho nezúročili góly, a proto odjíždíme bez bodu, i když si myslím, že za výkon jsme si ho zasloužili. Každopádně, má-li se prohrát, tak prohrát takovým způsobem jako dnes není hanba."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články