Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec se musí vyrovnat s odchodem opor z defenzivy, rozhodující budou výkony Willa

Bílí Tygři musí po další úspěšné sezoně opět zareagovat na odchod některých opor, přesto se zdá, že je cesta, na kterou se Liberec před dvěma lety vydal, více než úspěšná. Zisk dvou Prezidentských pohárů za vítězství v základní části a dvojnásobná účast ve finále play-off jsou dostatečnými důkazy. Také v nadcházející sezoně by měli Severočeši patřit k favoritům na nejvyšší příčky, klíčovou postavou bude brankářská jednička Roman Will.

Michal Bulíř v dresu Liberce
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Defenziva počítá citelné ztráty

Úspěchy Liberce jdou ruku v ruce s odchody klíčových hráčů. Nejinak tomu bylo také po uplynulé sezoně. Na severu Čech ukončila kariéru brankářská legenda Ján Lašák, který se přesunul ke slovenské reprezentaci, kde bude mít na starosti gólmany. Mistr světa z roku 2002 a majitel kompletní medailové sbírky ze světových šampionátů se tak rozloučil s bilancí dvou extraligových titulů a čtyř finálových účastí.

Změn doznala také obrana, která se musí vypořádat s odchodem reprezentačního obránce Radima Šimka, který zkusí štěstí v San Jose, a také Ondřeje Vitáska, který se přesunul do Švédska (Örebro). V útoku bude chybět opora a mentor mladších hráčů Branko Radivojevič, který se rozhodl pro návrat do rodného Trenčína. Jakub Valský dal přednost nabídce Mladé Boleslavi, Vladimír Svačina se po rozpačité sezoně vrací do Třince.

Otazník stále visí nad Dominikem Lakatošem, kterého draftoval New York Rangers. Sám hráč chce ještě rok v extralize setrvat, přesto není jeho přesun za moře úplně vyloučený, ve hře je nižší AHL. Pokud by Severočechy opustil, jednalo by se o citelnou ztrátu. V play-off byl nejproduktivnějším Tygrem a také nejlepším střelcem klubu.

Ilustrační foto

Návrat ztraceného syna i střelce zlatého gólu

Do Liberce naopak zamířil dvacetiletý brankář Aleš Stezka, který se rozhodl pro návrat ze zámoří. S Romanem Willem tak vytvoří jednu z nejmladších brankářských dvojic v extralize. Největší posilou však bude Ladislav Šmíd, který vyztuží defenzivu. Bývalý obránce Edmontonu a Calgary se rozhodl pro restart uvadající kariéry, a proto zvolil cestu zpět domů.

Návrat hlásí také útočník Martin Bakoš. Střelec zlatého gólu z rozhodujícího finále proti Spartě v předminulé mistrovské sezoně se výrazněji neprosadil v KHL a po roce v čínském Kunlunu se přesouvá zpátky. Další posilou do útoku je pak třinecký mladíček Lukáš Jašek.

Liberec se bude muset kromě změn v kádru vypořádat také s faktem, že hlavní kouč Filip Pešán nově působí také u reprezentační dvacítky a na přelomu kalendářního roku bude Severočechům během juniorského šampionátu chybět. Tým bude dočasně vést asistent Karel Mlejnek. Kromě extraligy čeká Bílé Tygry také Liga mistrů, ve které vypadli v loňské sezoně v osmifinále, když nestačili na Vítkovice.

Ilustrační foto

Willovy výkony budou pro úspěch Liberce klíčové

Ačkoli se bude Liberci těžko vyrovnávat sezonní bodový zisk v nejvyšší domácí soutěži (103 bodů), dá se očekávat, že mužstvo okolo brankáře Willa bude patřit ke špičce extraligy, jako tomu bylo v posledních dvou ročnících.

Mladý gólman vletěl do poslední sezony jako kometa, pyšnil se nejlepšími statistikami (1,69 a 93,47 %) a postupně vytlačil zkušenějšího Lašáka z brankoviště. Právě na výkonech liberecké jedničky budou stát a padat výsledky severočeské smečky, která touží po třetím finále za sebou.

Vedle týmového počínání bude zajímavé sledovat, jestli se realizačnímu týmu Bílých Tygrů podaří objevit v liberecké organizaci ve spolupráci s prvoligovými Benátkami nové hráčské naděje, jakou se stal například Šimek.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články