Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Kometa zaskočila na úvod finále mistra z Liberce, Mallet rozhodl v oslabení

Liberec - Finálovou sérii mezi Bílými Tygry z Liberce a Kometou Brno lépe odstartovali Moravané, když úvodní zápas na severu Čech ovládli po obratu 4:3. Liberec sice brzy vedl 2:0, jenže Brno otočilo duel ještě do první přestávky a po dílčím srovnání Bulíře rozhodl po samostatné akci v oslabení brněnský útočník Mallet. Kometa se tak ujala vedení v sérii 1:0 na zápasy.

Slavící hokejisté Komety Brno proti Liberci
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Nikdy se nevzdáváme, v tom je naše síla. Snažíme se pořád makat po celý zápas," prohlásil obránce Komety Jakub Krejčík k obratu v první třetině z 0:2 na 3:2.

Liberec nastoupil s uzdraveným útočníkem Bulířem, ale bez beka Vitáska. V sestavě Komety chyběl zraněný bek Ondřej Němec a útočník Nečas, který odjel na mistrovství světa hráčů do 18 let na Slovensko.

"Dnešní zápas rozhodly situace, kdy jsme vstřelili gól a okamžitě jsme sami inkasovali. Tohle by se nám nemělo stávat, měli bychom se udržet déle ve vedení. Bohužel jsme to nedokázali. A góly, které jsme dostali, byly hodně smolné," hledal příčiny porážky Michal Bulíř.

První nebezpečnou střelu vyslal domácí obránce Plutnar, vzápětí zahrozila i Kometa, ale ve čtvrté minutě se radovali Bílí Tygři. Střelu obránce Plutnara tečoval za Čiliaka Svačina. Liberec následně po vyloučeních Vantucha a Ševce přečkal 109 vteřin trvající oslabení tří proti pěti.

Domácí sice po faulech Čermáka a Malce také neskórovali při 79 sekund trvající převaze dvou hráčů v poli, ale hned tři vteřiny po návratu prvního potrestaného hráče zvýšil tvrdou ránou z mezikruží Ševc. Kometa ale bleskově odpověděla, když Čermákovo nahození tečoval před Willem Dočekal.

Za dalších 39 sekund už bylo vyrovnáno, když po rychlém brejku Komety překonal Willa z levého kruhu střelou na lapačku Zaťovič. Dvě sekundy před koncem úvodního dějství Brňané otočili skóre. Malcův pokus, zblokovaný Jelínkem, prolétl Willovi nad ramenem pod horní tyč. Sudí si ještě u videa prověřili, zda brněnský hráč před brankou netečoval puk vysokou holí.

"Věděl jsem, že je do konce pět šest sekund, tak jsem to zkusil vzít a nastřelil to," řekl Malec ke šťastné brance, díky které ukončil čekání na gól trvající dlouhých 117 zápasů.

Liberec se ve druhém dějství tlačil za vyrovnáním a dočkal se v 26. minutě. Svačinovu teč Mojžíšovy střely ještě Čiliak vyrazil, ale do odkryté branky zamířil Bulíř. V polovině utkání při Čermákově trestu udeřila Kometa ve vlastním oslabení. Svačinu, který se dostal na obranné modré čáře do kontaktu s čárovým rozhodčím, obral o puk Mallet a z pravého kruhu překonal Willa, jehož následně vystřídal Lašák.

Kometa pak svou přesilovku při Vantuchově trestu nevyužila a v závěru sama odolala při Vondráčkově čtyřminutovém trestu. V největší šanci přestřelil Valský. V úvodu třetí třetiny zahrozil hostující Hruška. Vzápětí po souboji s Mojžíšem upadl nepříjemně na mantinel Vojtěch Němec a odstoupil ze hry. Liberecký bek šel pykat za podražení, ale stav se v přesilovce nezměnil. Bílí Tygři se snažili odpovědět, ale hrozila i Kometa a Lašák si musel poradit s Eratovým pokusem.

Kometa úřadujícího šampiona a vítěze základní části do šancí nepouštěla a naopak osamocený Zaťovič mohl pojistit náskok hostů, ale Lašák svůj tým podržel. Na druhé straně neuspěl s průnikem Svačina a změnu stavu nepřinesla ani závěrečná power play.

Finále play-off hokejové extraligy - 1. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 3:4 (2:3, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Svačina (Plutnar), 11. Ševc (Ordoš, Lakatoš), 26. Bulíř (Svačina, Mojžíš) - 11. Dočekal (L. Čermák), 12. Zaťovič (Haščák), 20. Malec (M. Kvapil, Kováčik), 30. Mallet. Rozhodčí: Hodek, Pešina - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 0:1.

Liberec: Will (30. - 59. Lašák) - R. Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Jánošík, Plutnar, ŕőźšš- Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevič - Valský, Bulíř, Svačina - Bartovič, Bližňák, L. Krenželok - J. Stránský, Vantuch, Ordoš. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Brno: Čiliak - Trška, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Haščák, V. Němec, Zaťovič - Mallet, H. Zohorna, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Filip Pešán (Liberec): "Do utkání jsme vstoupili aktivně a po několika šancích jsme vedli 2:0. Zápas se podle mě rozhodoval už v té první třetině, protože jsme dostali velmi laciné tři branky. I když se nám podařilo potom ve druhé třetině vyrovnat, dostali jsme opět velmi lacinou branku na 3:4, což trošku srazilo naše sebevědomí. Z toho potom pramenilo, že jsme byli ve třetí třetině velmi bezzubí v útoku a Kometa výsledek bez problémů ubránila."

Kamil Pokorný (Brno): "Utkání začalo divoce. Ten scénář jsme si představovali trošku jinak. Ale i když jsme nevyužili přesilovku pět na tři a soupeři se to naopak podařilo ve chvíli, kdy se náš hráč ještě nedostal do hry, ve druhé desetiminutovce se nám povedl obrat, byli jsme tam produktivní. Dostali jsme se tím zpátky do hry nejen herně, ale i gólově. I když soupeř ve druhé třetině vyrovnal a trošku nás tam zatlačil díky přesilovkám, tak se podařilo Alexovi Malletovi stejně jako na Spartě odjet a dal rozdílový vítězný gól. Třetí třetinu jsme sehráli velice dobře takticky, soupeř se nedostával do nějakých vyložených šancí."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články