Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Přichází velké finále. V bitvě o titul se Kometa postaví mistrovskému Liberci

Liberec ‒ Na řadě je závěrečná kapitola hokejové extraligy, ve finále proti sobě nastoupí obhájce titulu z Liberce a brněnská Kometa. Bílí Tygři, kteří dokázali opět po roce vyhrát základní část, budou usilovat o to, aby si mohli ponechat i Masarykův pohár. Kometa naopak samostatnou českou extraligu přes dvě finálové účasti (2012 a 2014) nevyhrála, na titul čeká brněnský klub od roku 1966. Přímý přenos prvního finálového utkání Liberec ‒ Kometa Brno vysílá živě ČT sport a web ctsport.cz.

Před Bílými Tygry je poslední krok k úspěšné obhajobě. V pondělí měli volno spojené s dobrovolnou regenerací, aby nabrali sílu po náročném semifinále s Chomutovem. Od úterka už tým najel na přípravný režim pro finále. "Kluci si potřebovali trochu orazit, teď už ale směřujeme vše k sérii s Kometou," řekl trenér Filip Pešán.

Klíčové podle něj budou opět maličkosti. "Myslím, že rozhodnou detaily, spousta malých věcí. Stejně jako tomu bylo v předchozích sériích s Plzní a Chomutovem. Ale o které jde, to vám neřeknu," uvedl Pešán. Velkou zbraní Brňanů je útok s řadou zvučných jmen v čele se zkušeným Martinem Eratem.

"Nevím, s čím na nás Kometa vyrukuje, ale souhlasím s tím, že ofenzivu a jména v týmu mají neskutečná. Ale když jsem viděl zápasy s Hradcem Králové, tak byl vidět spíš defenzivní výkon na obou stranách," připomněl Pešán, že Kometa dokáže přepnout do obranného režimu, jenž bývá v play-off zásadní.

"Soupeř má velice dobré beky, ale myslím, že my je máme ještě o chloupek lepší. Nebral bych to však vůbec jako souboj Radima Šimka s Ondrou Němcem, ale jako souboj Liberce s Kometou," doplnil Pešán. Kometa byla v dosavadním průběhu sezony ve vzájemných zápasech výrazně úspěšnější a připsala si 10 z celkových 12 bodů.

"Minulý rok nás čtyřikrát v základní části porazila Sparta a my jsme vyhráli titul. Možná i toto vědomí by nám mohlo pomoci. Hokej v play-off je ale úplně jiný, opravdu rozhodují detaily a ten, kdo je provádí lépe a dělá méně chyb, vyhraje," prohlásil kapitán Severočechů Branko Radivojevič.

Zlepšené výkony soupeře od doby, kdy začalo jít do tuhého, slovenského útočníka vůbec nepřekvapily. Očekával, že až v play-off ukáže Brno skutečnou sílu a pozvedne svou hru na vyšší úroveň. "Prezentovali to tak, že se snaží dostat do play-off. Mají zkušený mančaft, navíc Marek Čiliak se dostal do výborné formy a my na něho budeme muset něco vymyslet," podotkl Radivojevič.

Kometě zatím vycházely začátky obou sérií na ledě soupeřů: se Spartou vyhrála ve čtvrtfinále oba zápasy v Praze, jedno vítězství si přivezla i v úvodu semifinále z Hradce Králové. "Cíl a ambice jsou pro každý zápas stejné ‒ chceme vyhrát. Sehráli jsme velice dobré série se Spartou i Hradcem, věříme ve své schopnosti," řekl trenér Brna Kamil Pokorný. Zároveň dobře vnímá kvality Liberce.

"Loňský mistr má velkou sílu a dobře organizovanou hru. Na určité partie budeme muset zareagovat. Budeme se ale chtít prezentovat svojí hrou," dodal Pokorný. Kometa se musí ve finále obejít bez zraněného beka Jana Štencla a chybí i útočníci Jan Káňa s Tomášem Vincourem. Citelná bude i absence útočníka Martina Nečase, který odcestoval s reprezentační osmnáctkou na světový šampionát.

"Vypadnutí hráče ze základu je pro nás pochopitelně oslabením. Máme varianty, jak Nečasovu absenci vyřešit. Nebudu je ale komentovat," odmítl Pokorný napovědět Liberci. Otazník visí i nad startem klíčové opory Ondřeje Němce, který kvůli zranění nedohrál poslední semifinále s Hradcem Králové. Kouč se k jeho stavu nevyjádřil.

Kometa postrádá také trenéra Petra Hakena, jenž je s národním týmem do 17 let v Rusku. Útočník Hynek Zohorna, který v prodloužení rozhodl o postupu do finále, označil Liberec za tým s výborně propracovaným herním systémem. "Kvalitně brání, hodně přistupují k soupeři už v útočným pásmu. Bude to hodně těžké, musíme si vypomáhat. Hlavně nesmíme ztrácet puky ve středním pásmu. Liberec vyniká rychlými brejky, kterými trestal v semifinále Chomutov," všiml si Zohorna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články