Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Liberec bude obhajovat titul ve finále. Chomutov vyřadil po výhře 4:0

Chomutov – Složení extraligového finále pro sezonu 2016/2017 je jasné. Proti Kometě Brno se postaví obhájce titulu z Liberce. Bílí Tygři zvládli šestý zápas semifinále v Chomutově, který porazili vysoko 4:0 a sérii ovládli 4:2 na zápasy. Pohádka Růžičkových Pirátů, kteří oproti očekáváním dospěli až mezi čtyři nejlepší, tak skončila.

Utkání Chomutov - Liberec
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Svěřenci kouče Filipa Pešána v rozhodujícím zápase otevřeli skóre již ve třetí minutě, kdy se trefil Petr Jelínek. Další góly přidali až ve třetí třetině Milan Bartovič, Jakub Valský a Jan Stránský. Čisté konto vychytal Roman Will.

Díky nedělnímu výsledku dosáhl na první medaili Hradec Králové, který získal bronz a poprvé v historii okusí Ligu mistrů. Chomutov obsadil konečnou čtvrtou příčku.

Do obrany domácích se vrátil uzdravený Valach, mezi tyčemi liberecké branky dostal znovu důvěru Will. Ten mohl přes celé hřiště sledovat dobrou souhru spoluhráčů, na jejímž konci byl osamocený Jelínek a ranou zblízka otevřel již ve třetí minutě skóre. Na konci páté minuty mohl smazat náskok Bílých Tygrů domácí kapitán Vondrka, jenže Will byl proti.

Zvýšit mohl naopak tečující Stránský, ale puk skončil vedle Lacovy branky. Opora Pirátů si následně poradila i s pokusy Radivojeviče a Jelínka, v polovině 19. minuty mu pak pomohl soupeř sám, když se před ním ocitl osamocený Svačina, ale vysoko přestřelil. Ještě do přestávky stihl domácího gólmana pozlobit Lakatoš, stavem 0:1 ale nepohnul.

Obhájci titulu měli navrch i ve druhé třetině. Bližňákův pokus ale vytěsnil Laco mimo tyče. Odpověď domácích si přichystal Valach, jehož tečovanou ránu od modré čáry vykopl Will na poslední chvíli pravým betonem. Na pozorného libereckého brankáře nevyzrál pak ani Poletín.

Až ve 39. minutě se poprvé vylučovalo, když se držením provinil Lakatoš. Piráti byli v náporu, jenže po Vondrkově ráně to s důrazem před Willem přehnal Poletín, který libereckého gólmana sekl, a síly na ledě se vyrovnaly.

Již při hře v plném počtu vyrazil ve třetím dějství na útočný výpad přes celou délku kluziště Šimek, při zakončení měl mnoho času, ale trefil jen povyjetého Laca, a přestože se kotouč odrazil jeho směrem, nestihl si včas přehodit hůl na bekhend, aby ho uklidil do branky.

Ve 44. minutě však po náporu Pirátů přišel rychlý kontr Bílých Tygrů, kteří skvěle sehráli přečíslení tři na dva, Bartovič těsně před Lacem nadzvedl ostrou Bližňákovu přihrávku a dodal hostům klid. V končící 47. minutě navíc během signalizované početní výhody přidal třetí zásah hostů Valský, jenž si vyjel mezi kruhy a nedal Lacovi šanci.

Oživit chomutovské naděje na zvrat mohl osamocený Kaše, jehož výtečně našel Lauko, ale střela mu nesedla a jeho oblouček zlikvidoval Will dokonce vyrážečkou bez hokejky. Když byl v 53. minutě vyloučen Jelínek, Chomutovští to ještě zkusili a sáhli dokonce ke hře bez gólmana, ale jejich odvahu ztrestal Stránský, který potvrdil postup Liberce.

Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec 0:4 (0:1, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 3. P. Jelínek (Vitásek, Lakatoš), 44. Bartovič (Bližňák, Ordoš), 47. Valský, 54. J. Stránský. Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5250 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.

Chomutov: J. Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Kudělka, Skinner, Dlapa, Valach, J. Mrázek - Vondrka, Huml, Tomica - Račuk, V. Růžička ml., Sklenář - Koblasa, Skokan, Poletín - D. Kaše, Kämpf, Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.
Liberec: Will - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner, od 50. navíc Plutnar - Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevič - Valský, L. Krenželok, Svačina - Bartovič, Bližňák, Ordoš - J. Stránský, Vantuch, A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a Mlejnek. 

Vladimír Růžička starší (Chomutov): "Bohužel jsme brzy dostali gól a pak je to těžké. Ony pak nohy nejdou, když nás nic nenastartovalo. K nám se dneska neodrazil jediný puk. Neměli jsme v dnešním zápase vůbec žádné štěstíčko. Nepodařilo se nám dát gól a pak se hraje hodně těžce. Když nejdou v sedmnáctém zápas play-off nohy, tak se klukům vůbec nedivím. Kdyby nám někdo za stavu 0:2 (na zápasy) s Mladou Boleslaví někdo řekl, že budeme hrát ještě měsíc, tak bychom to brali. Hodně rozhodoval týmový výkon a najednou naskočila výborná forma Jánkovi Lacovi, který nás držel jako blázen. Mužstvo šlapalo a opravdu dokázalo hodně, ze sedmého místa vyřadilo Třinec, který byl velký favorit na titul. Vydrželo neskutečně."
Filip Pešán (Liberec): "Věděli jsme, že nás čeká nesmírně těžká série. Nebylo náhodou, že Chomutov vyřadil Mladou Boleslav a pak Třinec. Série byla opravdu velice těžká. Máme za sebou už dvě takové a jsem hrozně pyšný na kluky, kteří to odmakali nejen dnes, ale v celé sérii. Kromě dvou útočných faulů dnes není týmu co vytknout. Myslím si, že jdeme zaslouženě do finále. A jsem hrozně rád, že si to teď mohou kluci v šatně užít."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články