Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kometa vyřadila Spartu a je v semifinále, výhru 4:1 zařídil hattrickem Němec

Brno - Kometa ukončila Spartě sezonu v nejkratším možném čase. Ve čtvrtém utkání Brno stvrdilo svůj postup do semifinále po vítězství 4:1. Hlavní hvězdou utkání se stal brněnský útočník Vojtěch Němec, který mezi 17. a 27. minutou hry zkompletoval čistý hattrick. Spartě nepomohlo ani promíchání sestavy, už v průběhu první třetiny navíc odstoupil ze zápasu Vrána po zásahu pukem do obličeje. Sparta prohrála sérii 0:4 na zápasy teprve podruhé v historii.

Vojtěch Němec z Komety Brno se raduje z gólu proti Spartě
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Dal jsem dnes góly, na které jsem čekal strašně dlouho. Na druhé straně mě mrzela moje hrozná hloupost na konci druhé třetiny, kdy jsem byl vyloučen a trnul, aby náhodou Sparta nedala druhý gól, kterým by se vrátila do zápasu," řekl Vojtěch Němec, který svůj první hattrick zaznamenal před třemi lety také v domácím duelu proti Litvínovu.

Pražané neobhájí loňské stříbro a budou chybět v Lize mistrů, v které se letos dostali jako první český klub až do finále. Teprve podruhé v klubové historii Sparta prohrála sérii 0:4 na zápasy, předtím takto hladce vypadla v roce 2008 ve čtvrtfinále s Libercem.

Do sestavy Komety se oproti pátečnímu duelu vrátil uzdravený útočník Martin Erat a zařadil se sedmý obránce Trška, naopak chyběli útočníci Káňa a Vondráček. Kouč Sparty Jiří Kalous zamíchal složením všech čtyř útočných formací, nově zařadil do hry Kanaďana Deveauxe a Slováka Kudrnu, naopak nehráli Ihnačák a Klimek.

Kometě vyšel skvěle úvod a po 64 vteřinách se vůbec poprvé v sérii dostala jako první do vedení. Kováčikova rána od modré čáry se odrazila od zadního mantinelu k volnému Haščákovi, který u pravé tyče zamířil do odkryté branky.

Vzápětí mohl zvýšit Vincour, ale Mikuš mu před zakončením sebral puk a ve čtvrté minutě Erat v šanci trefil kotoučem do obličeje Vránu, který musel odstoupit ze hry. Pöpperle kryl Dočekalovu teč Vincourova pokusu.

V sedmé minutě se naopak radovala po rychlé akci Sparta z vyrovnání, když Deveaux vysunul Pecha, který se z pravého kruhu trefil pod Čiliakovu vyrážečku. Pražané pak mohli otočit stav. Brněnského gólmana málem prostřelil Cingel, který pak ztroskotal na Čiliakovi i po parádním průniku.

V 17. minutě udeřila naopak Kometa. Kvapil si vybruslil za levý kruh, ideálně uvolnil před brankou Vojtěcha Němce, který bekhendem překonal Pöpperleho. Za 111 sekund slavili Brňané dvoubrankové vedení. Eminger u levého mantinelu vyhodil puk jen k Haščákovi, po jehož přihrávce Vojtěch Němec překonal sparťanského gólmana blafákem do bekhendu.

Sparta vstoupila do druhého dějství se snahou vrátit se do hry, ale Buchtele v šanci minul a Formanovu střelu z mezikruží kryl Čiliak. Ve 27. minutě zasadil Pražanům další ránu Vojtěch Němec. Zpracoval si Kvapilovu střelu, objel branku a zasunul puk za čáru. Pöpperleho následně vystřídal Novotný.

Pražané byli po předchozím vývoji série zlomení. "Psychika už byla nahlodaná. Šancí jsme měli v sérii spoustu, ale nezvládli jsme to. Dneska to byl první zápas, kdy nám to tam takhle napadalo. Byly to laciné góly, které po těch našich neproměněných šancích asi přijít musely," prohlásil kapitán Jaroslav Hlinka.

Pražané se nedokázali prosadit při Čermákově vyloučení a naopak v oslabení měl možnost Dočekal, který po úniku minul. V 35. minutě pomohla Novotnému při Pechově vyloučení po střele Ondřeje Němce horní tyč a za tři minuty zamířila do břevna Zaťovičova střela.

Sparta na přelomu druhé a třetí třetiny nevyužila 69 sekund trvající přesilovou hru pěti proti třem. Ještě před pauzou kryl Čiliak Pechovu střelu z mezikruží. Brněnský gólman pochytal i sérii střel v pokračujícím oslabení po přestávce a Kometa kráčela za postupem. Domácí ještě neproměnili 20 sekund trvající přesilovou hru pěti proti třem a v pokračující výhodě trefil Hynek Zohorna levou tyč. Snaha Pražanů o korekci skóre už byla ale marná.

"Nejtěžší v celé sérii byl pro nás třetí zápas. Tam se to lámalo. Říkali jsme, že potřebujeme třetí výhru urvat. Jinak by to bylo o něčem jiném. Myslím si, že tato prohra soupeře trochu položila," prohlásil brněnský brankář Marek Čiliak.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 4:1 (3:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Haščák (Kováčik, M. Kvapil), 17. V. Němec (M. Kvapil, Gulaši), 19. V. Němec (Haščák), 27. V. Němec (M. Kvapil) - 7. Pech (Deveaux, Gernát). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Mrkva - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:0.

Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, Trška - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Haščák, V. Němec, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vincour, L. Čermák, Dočekal. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Sparta: Pöpperle (27. F. Novotný) - Piskáček, J. Mikuš, Gernát, Švrček, Eminger, Barinka - Řepík, P. Vrána, Hlaváč - Forman, J. Hlinka, Buchtele - Deveaux, Pech, Kumstát - Uher, Cingel, A. Kudrna. Trenéři: Kalous, Veber a Moták.

Kamil Pokorný (Brno): "Chtěli jsme dneska před domácím publikem udělat poslední krok. Jsme strašně rádi, že se nám to povedlo. V první třetině jsme to výsledkově zvládli výborně, i když se dá říct, že průběh byl vyrovnaný. Potom už jsme se snažili ze všech sil dohrát utkání do vítězného konce. To se nám díky týmovému výkonu a výbornému Markovi Čiliakovi povedlo. Co se týká celé série, je to pro Spartu kruté, ale kluci zaslouží velké poděkování, jak ji zvládli. Dodrželi plán a taktiku, které jsme si s trenéry stanovili. Jsem rád, že tomu věřili a přineslo to ovoce v podobě postupu do semifinále. Chtěl bych poděkovat fanouškům, kteří nám pomohli nejen v Praze, ale hlavně doma vytvořili neskutečnou atmosféru. Jsem rád, že jsme jim mohli dát takový dárek."

Jiří Kalous (Sparta): "Chci poblahopřát Kometě k postupu. Série skončila pro nás 0:4 a výsledek hovoří jasně ve prospěch Komety. V celé sérii jsme nezvládli nějaké momenty v utkáních. Byly to především jejich závěry. Také určitou disciplínu, kdy jsme nabídli soupeři přesilovky, v nichž dokázal skórovat. Celkově Kometa postoupila zaslouženě. Provázela nás v průběhu celé série střelecká nemohoucnost. Šance jsme měli, ale nebyli jsme schopní překonat brankáře Čiliaka, který podal famózní výkon."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články