Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sparta je na pokraji vyřazení, Kometa má první mečbol. Litvínov se musí probrat v přesilovkách

Praha - Přestože Sparta ve všech třech duelech série s Kometou vedla, nedokázala dobře rozehrané zápasy dotáhnout do vítězného konce, a tak je jeden z favoritů play-off jen jednu prohru od vyřazení. Hvězdou třetího souboje byl Marcel Haščák, autor tří bodů včetně vítězného gólu v prodloužení. Pražané potřebují uspět, pokud ještě chtějí vrátit sérii do O2 Areny. Přímý přenos utkání Kometa Brno - Sparta Praha sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 16:40.

Martin Zaťovič z brněnské Komety oslavuje gól ve sparťanské brance
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Sparta se pokusí o nemožné, otočit sérii z 0:3 na zápasy

"Neřekl bych, že by měla Kometa fyzicky navrch. Řekneme si, že budeme hrát určitým způsobem, dodržujeme to třetinu, třetinu a půl. Potom jako bychom měli strach o výsledek a přestaneme hrát. Kometa je zkušená a naše výpadky dokáže využít," řekl Vrána po prohře 3:4 v prodloužení.

Sparta vedla rychle 2:0, poté i 3:1, ale druhá polovina duelu patřila stejně jako v O2 Areně Kometě. "Místo abychom hráli v klidu, nechci říci hráli na výsledek, ale udrželi tu samou hru jako v první třetině, tak jsme to pozměnili a nehráli podle našich představ," kroutil hlavou zkušený útočník. Problémem podle něj byly i fauly, po kterých část hráčů vypadla z tempa.

Pražané byli ve složité situaci již před brněnským pokračováním čtvrtfinále, teď jsou na tom ještě hůř. Ze stavu 0:3 v play-off české extraligy ještě žádný celek sérii neotočil. Tým kouče Jiřího Kalouse navíc včetně závěru základní části prohrál popáté v řadě.

"Věděli jsme, že to nebude jednoduché, už když jsme jeli do Brna. Prohrát doma dva zápasy je špatné. Začali jsme opět lépe, ale nezvládli jsme to. Nyní se ukáže, co v nás je. Jestli jsme schopni se s tím porvat. Nastoupit a hrát se stejným systémem," řekl Vrána.

Věří však, že to Sparta dokáže. "V sezoně jsme odehráli spoustu takových zápasů v Lize mistrů, dokázali se zvednout a zahrát dobré zápasy. Věřím, že tu sílu máme," podotkl. Složitost situace ale podle něj stupňuje kvalita Komety. "Je to kvalitní mančaft. Nemůžeme si nic nalhávat, že šli z šestého místa nebo že jsou horší. Je to tým s obrovskými zkušenostmi a spoustou kvalitních hráčů. Nebude to jednoduché. Je to 3:0 a my musíme vyhrát každý zápas," sdělil Vrána.

Klíčem k úspěchu je podle něj i jednoduchost. "Zbytečně si to často zavaříme a Kometa v sérii ukázala, že dokáže naše chyby potrestat. V podstatě každou větší. Jsou produktivní," dodal.

Litvínovu nevycházely přesilovky. Musíme více střílet, burcuje Lukeš

Po prvním vítězném utkání na ledě královéhradeckého Mountfieldu sedla na hráče Litvínova střelecká i herní nepohoda. Za další dva duely série si připsali dohromady pouze 38 střeleckých pokusů mezi tyče a vstřelili jedinou branku. Tak bídně vyhlíží bilance ofenzivních žlutočerných es v čele s Františkem Lukešem, osmým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže v základní části.

Ten sice ve třetí bitvě série dokázal vyrovnat na 1:1, poté už ho však nikdo ze spoluhráčů nenapodobil. "Oni dobře brání modrou čáru a jsou zalezlí v pěti vzadu. Musíme více střílet a chodit do branky. Musíme také více nahazovat po mantinelech a jít si pro ty kotouče, nehrát si s pukem na modré čáře. Oni nám to vždy vypíchnou a mají z toho přečíslení," popsal příčiny neúspěchu Lukeš.

Patrně klíčovým momentem litvínovského neúspěchu byla neproměněná přesilovka pět na tři, která navíc přišla jen chvilku poté, co Jakub Černý nastřelil tyč za zády gólmana hostů Patrika Rybára. Po uzamknutí hradecké trojice před Rybárovým brankovištěm a velkém tlaku ujel po naskočení z trestné lavice Richard Jarůšek a tváří v tvář Jaroslavu Janusovi utkání rozhodl.

"Měli tam štěstí. My jsme dobře kombinovali, ale poté nám to se štěstím vypíchli a z přečíslení dali na 2:1. Přesilovky nám nevycházely, Hradec to hraje jednoduše; vystřelí a hned se jim to odrazí na hokejku, to nám nešlo," dodal nejproduktivnější hráč Vervy v základní části.

Černý mohl být hrdinou okamžiku, kdyby místo brankové konstrukce puk skončil v síti, ale bohužel pro něho měl hostující gólman branku dobře postavenou. "I takový je bohužel hokej. Jak se říká 'nedáš - dostaneš', to opět platilo," řekl Černý a pokračoval v hledání příčin neúspěchu.

"Prohráli jsme si to sami, vítězství jsme jim darovali. Oni byli tentokrát úplně nejvíc hratelní z těch dosavadních tří zápasů, ale bohužel využili brejky a dokázali využít šance," uvedl Černý.

Severočeši ovšem nic nevzdávají. Vlétnou do utkání s odhodláním vyrovnat stav série na 2:2 a vrátit se ještě na svůj stadion, kde diváci dokážou vytvořit velmi bouřlivou atmosféru. "Po zápase to není v kabině usměvavé, ovšem není nic ztraceno. Doufám, že to urveme a skvělí fanoušci nám k tomu pomůžou," dodal odhodlaně Černý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články