Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Šťastný Kubalík: Pořád jsem měl v hlavě, že nám nikdo nepomůže

Praha - Pod tlakem pronásledovatelů potřebovala Plzeň v posledním utkání na Spartě bodovat, aby si zajistila jistotu účasti v play-off bez ohledu na výsledky soupeřů. Kritický moment sezony Západočeši ustáli i přes fakt, že v první polovině duelu proti Pražanům tahali za kratší konec. Nakonec si však v závěrečné třetině vybojovali potřebný bod a v nájezdech přidali i ten bonusový. Škoda se tak může těšit na předkolo proti Vítkovicím.

Slavící Dominik Kubalík z Plzně
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Věděli jsme, v jaké jsme situaci a co potřebujeme, takže hlavně začátek byl nervózní. Zejména první třetina, v té nás Sparta jasně přehrávala a jen díky (brankáři) Matějovi (Machovskému) jsme zůstali ve hře. Pak jsme to ze sebe shodili, začali jsme hrát a bod jsme nakonec vydřeli," oddechl si kapitán Západočechů Ondřej Kratěna.

Plzeň se sice v O2 areně dostala v páté minutě do vedení, ale poté hru ovládli Pražané a zápas otočili. "Sparta mohla odskočit minimálně o dva tři góly. Byli jsem svázáni tíhou zápasu. Díky bohu to z nás trošku spadlo a začali jsme hrát. I když to nebyl nejlepší výkon," řekl útočník Dominik Kubalík, jenž také chválil gólmana Machovského, který si připsal celkem 33 zákroků. Osmnáct z nich v první třetině.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha - Plzeň

Hosté se do hry dostali až ve třetí části, kdy nejprve nevyužili 79 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři, ale poté skórovali v klasické početní výhodě. "S přesilovkami trochu bojujeme. Nakonec nám ale jedna vyšla a udržela nás ve hře," řekl Kratěna. "Když jsme dali druhý gól, tak jsem věřil, že to nějak ukopeme a zvládneme," přiznal Kubalík.

Když zápas skončil 2:2 po normální hrací době, začali se všichni hráči i trenéři a další členové realizačního týmu na plzeňské střídačce radovat. "Najednou bylo na střídačce 25 kamenů a všichni jsme byli veselí," usmíval se Kubalík, jenž se s 29 góly stal nejlepším střelcem soutěže. "Nechci říct, že prodloužení už pak nikdo neřešil, ale už se jen dohrávalo. Jsem rád, že jsme dokázali, že tam patříme," řekl klíčový útočník Plzně.

I v prodloužení a nájezdech ale měli hosté o co hrát. Druhý bod jim zajistil posun na deváté místo tabulky před Mladou Boleslav. "Věděli jsme, že když uděláme druhý bod, tak můžeme být devátí a dopadlo to dobře. Osobně jsem ale průběžné výsledky nesledoval. V komerčních přestávkách jsem měl ruce v dlaních a nekoukal jsem na to. Pořád jsem měl v hlavě, že nám nikdo nepomůže a že musíme sami. Ani nevím, zda zápasy hrály pro nás nebo ne a nepotřebovali jsme pomoc," řekl Kubalík.

"Loni se nám dařilo jako týmu a dávali jsme hodně gólů. Tentokrát to bylo trochu jiné. Začátek nebyl podle našich představ a osm bodů v první čtvrtině byla prostě tragédie," poukázal Kubalík na nevydařený vstup Plzně do sezony.

Z individuálního pohledu to ale bylo podobné, dokonce se prosazoval více. "Cítil jsem se ale dost podobně. Góly jsem dával převážně v přesilovkách a ze stejných pozic, jako v minulém ročníku. Za všechno ale vděčím zejména klukům. Ať jsem hrál v útoku s kýmkoliv, všichni mě hledali a vycházelo nám to," řekl jedenadvacetiletý útočník, jenž se prosadil i do reprezentace.

S ohledem na týmové nezdary byla ale sezona náročnější. "Minulý rok jsem byl v laufu po celou dobu. Letos to bylo psychicky náročné. Jsme ale v předkole a věřím, že by z toho mohla být dobrá sezona. Stejně jako to říkal Kuba Klepiš," přirovnal Kubalík plzeňskou situaci k Mladé Boleslavi. Středočechům se také dlouho moc nedařilo, ale nakonec do play-off postoupili. "Začínáme novou kapitolu, už můžeme jít jenom nahoru," dodal Kubalík před pondělním startem série předkola play-off proti Vítkovicím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články