Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Sparta přetlačila Liberec 4:3 po nájezdech, Tygrům skončila vítězná série

Praha - Bílí Tygři z Liberce přišli o vítěznou sérii pěti utkání poté, co proti Spartě ztratili vedení po povedeném obratu z 0:2 na 3:2. V závěru srovnal domácí Petr Kumstát a bod navíc přisoudil Pražanům Petr Vrána vítězným nájezdem. Za vítěze se trefili Michal Řepík i nováček Andre Deveaux. Sparta se tak posunula na čtvrté místo, Liberec má na čele pořadí devítibodový náskok na druhý Třinec.

Sparta vedla 2:0 po trefách exlibereckého Michala Řepíka a kanadského útočníka Andreho Deveauxe, který je v týmu na zkoušce. Bílí Tygři díky gólům Vladimíra Svačiny, Jaroslava Vlacha a Petra Jelínka sice otočili stav, ale v 58. minutě vynutil nastavení Petr Kumstát.

"Se Spartou je to vždycky tak, že oba týmy chtějí hrát hokej, být na puku a dávat góly. Pro diváky to musí být atraktivní, protože je tam hodně šancí a hodně protiútoků. Jsou tam emoce od loňského finále a každý zápas je na krev. Bohužel teď byli šťastnější oni," okomentoval atraktivní souboj liberecký útočník Jelínek.

Sparta nastoupila po zařazení Deveauxe s pozměněným složením prvních tří útoků. Do první velké šance se dostal v páté minutě při hře čtyř proti čtyřem Radivojevič. Dostal se do úniku, neprostřelil Pöpperleho a až po pádu libereckého kapitána a jeho srážce s brankářem skončil puk za brankovou čárou. Sudí po poradě s videorozhodčím gól neuznali.

Vzápětí už při plném počtu hráčů na ledě udeřila Sparta. Po Hlinkově přihrávce překonal Willa střelou z mezikruží k levé tyči Řepík. "Spadlo to ze mě. Už jsem se potřeboval trefit. Na začátku to bylo docela zvláštní, znám 95 procent kluků a vyhráli jsme spolu titul. Ale po prvním střídání už to bylo v klidu. Snažil jsem se soustředit už jen na sebe, abychom udělali dobrý výsledek," uvedl Řepík.

Bílí Tygři se pak ubránili při Jelínkově trestu a Sparta zase při Řepíkově vyloučení. V 19. minutě měla Sparta velkou šanci po přečíslení v době, kdy zůstal v útočném pásmu ležet otřesený Vlach, ale Gernát ztroskotal na Willovi.

V druhém dějství nejdříve otestoval Willa Mikuš a v 25. minutě už Pražané zvýšili. Hlinka uvolnil před brankou Deveauxe, který ozdobil svou premiéru gólem. Snížit mohl vzápětí Stránský, který za sparťanskou obranou zpracoval puk rukou a Pöpperle jeho střelu vyrazil. Na druhé straně si Will poradil s Řepíkovým zakončením z pravého kruhu.

V polovině utkání se dočkal Liberec. Bližňák objel branku a naservíroval puk Svačinovi, který jej doklepl z brankoviště do odkryté branky. O minutu a půl později se při hře čtyř proti čtyřem dostal opět Svačina do samostatného úniku, ale na sparťanského gólmana nevyzrál.

Sparta se pak ubránila 26 sekund v oslabení tři proti pěti a v době, kdy hrála ve čtyřech, mohla zvýšit. Cingel oklamal rychlým obratem dva soupeře, udělal kličku i Willovi, ale trefil jen levou tyč prázdné branky. Čtyři sekundy před koncem druhé třetiny bylo vyrovnáno. Lakatoš získal za brankou puk v souboji s Nedomlelem, Bližňák nabil před brankoviště volnému Vlachovi a Pöpperle byl bez šance.

"Dostali jsme dva góly jak přes kopírák. Udělali jsme tam chyby, čtyři sekundy před koncem gól, to se stávat nesmí. Tohle jsou přesně zápasy, které přijdou v play-off a musíme se zlepšit, nedostávat góly," řekl Řepík.

Ve 44. minutě při Bulířově trestu si Deveaux před brankovištěm šikovně přehodil puk na forhend, ale Will stihl puk vyrazit. Po skončení přesilovky na druhé straně Pöpperle vyrazil Pyrochtův pokus i Bulířovu dorážku. Will zase zabránil ve skórování Hlinkovi.

Sparta odolala při Ihnacakově vyloučení, ale v 50. minutě Liberec dovršil obrat. Jelínek po krásném sólu napoprvé o kotouč přišel, ale ten se k němu opět odrazil a nejproduktivnější hráč Bílých Tygrů střelou z úhlu z otočky překonal Pöpperleho.

Přesně dvě minuty před koncem si domácí vynutili prodloužení díky tečované Kumstátově střele. Hned vzápětí ho mohl po Ordošově akci odvrátit Svačina, ale sparťanský gólman byl proti.

Prodloužení plné šancí nerozhodla ani liberecká přesilovka při Gernátově vyloučení a ani pokus o napodobení slavného blafáku Petera Forsberga při úniku navrátilce z trestné lavice. V nájezdech se trefil jako jediný ve druhé sérii Vrána.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Řepík (J. Hlinka, Eminger), 26. Deveaux (J. Hlinka, P. Vrána), 58. Kumstát (J. Mikuš), rozhodující sam. nájezd P. Vrána - 30. Svačina (Bližňák, Ordoš), 40. J. Vlach (Bližňák, Lakatoš), 50. P. Jelínek. Rozhodčí: Hribik, Souček - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 8:6, navíc P. Jelínek (Liberec) 10 min. Bez využití. Diváci: 8566.

Sparta: Pöpperle - Eminger, J. Mikuš, Švrček, Kalina, Gernát, Nedomlel - Řepík, P. Vrána, J. Hlinka - Deveaux, Klimek, Forman - Ihnacak, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Liberec: Will - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Pyrochta, Derner, Plutnar - Svačina, P. Jelínek, Ordoš - Valský, Bulíř, Radivojevič - J. Stránský, Bližňák, Bartovič - Lakatoš, Vantuch, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Zdeněk Moták (Sparta): "Bylo to vysoce kvalitní utkání. Obě mužstva dobře bruslila i dobře střílela, byly tam šance na obou stranách. My jsme po vedení 2:0 začali trošičku ztrácet v osobních soubojích. Byli jsme málo důrazní a z toho rezultoval pro nás nepříjemný stav 2:3. Díkybohu se nám utkání podařilo dovést do remízového stavu. I v prodloužení, kdy jsme hráli oslabení tři proti čtyřem, jsme měli dostatek štěstí k tomu, abychom potom mohli to utkání dovést v nájezdech do vítězného konce. Jsme šťastní, že se nám to dneska podařilo."

Filip Pešán (Liberec): "Zápas byl velmi kvalitní, emotivní a plný neproměněných i proměněných šancí. Byl i plný soubojů, takže v něm bylo všechno, co k hokeji patří. Diváci se bavili. Jsem rád, že se nám podařilo utkání ze stavu 0:2 otočit. V závěru jsme neudrželi těsné vedení tím, že jsme nedostali kotouč z pásma ven tak, jak jsme potřebovali. Soupeř prokázal svoji sílu a my jsme byli v nájezdech nikoliv méně šťastní, ale rozhodně méně zruční."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články