Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta vymazala Liberec, při vítězném obratu trestala v přesilovkách

Liberec – Severočeši nezvládli taktickou bitvu se Spartou a podlehli Pražanům 1:3. Sparťané nepustili domácí celek prakticky k ničemu, Bílí Tygři se zmohli pouze na 14 střel na branku. Domácí Vantuch sice otevřel skóre, ale Sparta třemi góly v řadě duel otočila, přičemž dvakrát zužitkovala přesilovou hru. Pražané tak stáhli manko na Liberec na rozdíl čtyř bodů, navíc mají zápas k dobru.

Utkání Liberec - Sparta
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Aktivněji začali zápas Pražané. Již ve třetí minutě je mohl poslat do vedení Mikuš, Will si však připsal první ostrý zákrok. Na druhé straně měl velkou šanci osamocený Jelínek, jeho střela ale skončila těsně vedle Pöpperleho branky.

Možnost první přesilové hry v utkání dostali Tygři, naložili s ní však velmi špatně. Domácí to ale příliš nemrzelo, protože vzápětí se střelou přes obránce prosadil Vantuch a otevřel tak skóre utkání.

Druhou branku mohl přidat z brejku Svačina, se svým blafákem ale neuspěl. Přesilovou hru si zahráli po faulu Šimka také Pražané. Do úniku se ale dostal liberecký Jelínek, Pöpperle vytáhl skvělý zákrok. Ihned z protiútoku pak po krásné Vránově přihrávce vyrovnal Hlinka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Liberec - Sparta Praha

"Měli jsme štěstí, soupeř nám ujel a mohl jít do dvoubrankového vedení, ale podržel nás Tomáš Pöpperle. Z protiútoku se nám pak povedlo vyrovnat, Petr Vrána mě krásně našel a já jsem jen nastavil hokejku," popsal svou vyrovnávací trefu kapitán Sparty Jaroslav Hlinka.

Do vedení mohl hosty poslat v úvodu druhého dějství Mikuš, ani nadvakrát ale Willa nepřekonal. Na opačné straně se do šance tlačil Šimek, byl však faulován. Ani druhou početní výhodu Tygři nehráli dobře a Sparta se v poklidu ubránila.

V polovině zápasu se za domácí obranou objevil Forman, tváří v tvář Willovi ale neuspěl. Sparta poté převzala iniciativu a byla lepším týmem. Ve 36. minutě šla i do vedení. Willa překonal střelou na zadní tyč Cingel. "Sparta nás ve druhé třetině přehrávala, byla aktivnější a důraznější v soubojích. My jsme byli všude o krok pozadu a soupeř šel zaslouženě do vedení," uznal domácí obránce Radim Šimek.

Ideální příležitost na vyrovnání měli Severočeši ve dvojnásobné početní výhodě, až na střelu Bulíře ale nic nevymysleli. "Přesilovky se nám vůbec nedařily, nedokázali jsme se udržet na kotouči v pásmu a vypracovat si nějakou šanci. Sparta dvě přesilovky využila, což rozhodlo. Nám chyběla jednoduchost a přímočarost," řekl Michal Bulíř.

Do třetí třetiny vstoupily oba týmy aktivně, do gólové šance se však nedostal ani jeden z nich. Vyrovnání pak měl nejdříve na hokejce Ševc, Pöpperle famózně zasáhl. V další stoprocentní šanci poté selhal také Radivojevič.

V 53. minutě pak byl vyloučen domácí Ševc a hosté v přesilovce opět trestali. Černoch nadvakrát dotlačil puk za Willova záda a přiblížil Spartu k výhře. Bílí Tygři museli dohánět dvougólové manko, a tak sáhl trenér Pešán ke hře bez brankáře již čtyři minuty před koncem třetí části. Ani tento risk ale domácím nevyšel a Sparta tak i podruhé v sezoně na ledě Liberce vyhrála.

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Vantuch (J. Vlach, Jánošík) - 19. J. Hlinka (P. Vrána), 36. Cingel (Gernát), 55. Černoch. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Hejduk - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 7309.

Liberec: Will - Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Derner, Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Svačina, Bulíř, Radivojevič - J. Stránský, Bližňák, Bartovič - Ordoš, Vantuch, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Sparta: Pöpperle - Piskáček, J. Mikuš, Švrček, Kalina, Nedomlel, Gernát, Barinka, Eminger - Klimek, P. Vrána, J. Hlinka - Komárek, Cingel, Uher - Forman, Ihnacak, Kumstát - Martin Procházka, Černoch, Havel. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Filip Pešán (Liberec): "Po celý zápas jsme tahali za kratší konec, Sparta byla lepším týmem. Scházel nám lepší pohyb a větší důraz. Zejména ve druhé třetině nás Sparta přehrávala a mohla odskočit na větší gólový rozdíl. Ve třetí třetině jsme si vypracovali nějaké šance, bohužel proti takovému soupeři, jako je Sparta, je musíme proměnit. Soupeř vyhrál zaslouženě."

Zdeněk Moták (Sparta): "Podali jsme velmi dobrý, bojovný a koncentrovaný výkon. Měli jsme dobrý pohyb, byli jsme důrazní a proměnili šance. Myslím si, že jsme byli aktivnější a zaslouženě si odvážíme tři body."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články