Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Černošek: Kolektivní smlouva je v českém hokeji stále hudbou budoucnosti

Praha - Zájmy českých hokejistů působících v domácích profesionálních soutěžích už čtvrtým rokem hájí nezisková organizace Česká asociace hokejistů (CAIHP). Zatímco předešlé dva pokusy o založení hráčských odborů v tuzemsku ztroskotaly, současný projekt už sdružuje většinu extraligových hráčů. V řadě ohledů je ale CAIHP i po třech letech téměř na začátku, v profesionálních soutěžích třeba stále neexistují kolektivní smlouvy.

Sport
zdroj: ČT4

V zámořské NHL vedení soutěže pravidelně vyjednává s představiteli hráčských "odborů" NHLPA o podobě kolektivní smlouvy. V českém prostředí nic podobného zatím nefunguje. "Zatím je to hudba budoucnosti. NHL je v tomhle ohledu dál nejen historicky, ale i právním postavením samotné hráčské organizace," říká Černošek.

Stejně jako v zámoří jsou i v Česku jedním z témat hráčských odborů povinné odvody hráčů do penzijních fondů. "Jako asociace si myslíme, že i u nás by měli hráči mít možnost odvádět si peníze do nějakých fondů. Protože jsem přesvědčen o tom, že na konci kariéry by byli rádi, kdyby měli něco naspořeno. Takhle už to funguje nejen v NHL, ale třeba i ve Švédsku a Finsku. Ale zatím je to v jednání," vysvětluje Černošek.

Je nám líto, video expirovalo.
Černošek: Brzo bychom chtěli mít v asociaci i většinu hráčů první ligy

Členy asociace je nyní už většina hokejistů nejvyšší soutěže a přibývat začíná i hráčů z první ligy. "V současnosti máme v asociaci asi 90 procent hráčů extraligy. Začínají se nám sami hlásit i hráči z WSM ligy a rádi bychom jich do konce sezony měli také většinu u nás," objasňuje předseda CAIHP.

Jedním z projektů, na které CAIHP v současností cílí, je program Sport a škola. Jeho cílem je ulehčit aktivním hráčům studium trenérské licence. "Vyjednáváme s ČSLH otevřenější podmínky pro získávání trenérských licencí. Pokud má aktivní hráč zájem studovat, tak by měl s ohledem na náplň své práce být minimálně časově zohledněn třeba v termínech seminářů, které svaz vypisuje. V tomto směru jsme na dobré cestě," věří Černošek.

Hráčská asociace se momentálně nejvíce věnuje formulaci současných hráčských smluv. Především s ohledem na debaty ohledně nového zákona o sportu, jehož koncept připravuje MŠMT. "Ve spolupráci s hokejovým svazem i APK pracujeme na tom, aby se postavení profesionálního hokejisty narovnalo a abychom předešli problémům, které by mohly ovlivnit hráče, nebo případně i kluby," tvrdí Černošek.

Téma nabralo na aktuálnosti po nedávném rozhodnutí krajského soudu v Českých Budějovicích, který na případu Davida Lafaty potvrdil, že fotbalisté nevykonávají živnostenskou činnost, ale tzv. svobodné povolání, které není daňově tak výhodné. Fotbalista Sparty tak musí za poslední tři roky zaplatit na daních víc než milion korun navíc. Problém se však týká i dalších sportovců v kolektivních odvětvích.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články