Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bitvu mezi sousedy v tabulce ovládl Zlín, zdolal Plzeň 3:1

Zlín - Hokejisté Zlína dokázali dvěma rychlými góly otočit průběh utkání a vyhráli na domácím ledě nad Plzní 3:1. Oplatili tak Západočechům porážku z prvního vzájemného zápasu v sezoně. Na výhře Zlína v 18. kole extraligy se brankou a asistencí na vítěznou branku podílel lotyšský reprezentant Roberts Bukarts.

Hokejisté Zlína se radují ze vstřelené branky
zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Zraněními zdecemovaný zlínský tým se od úvodního vhazování soustředil na pečlivou obranu středního pásma a aktivnější domácí se obtížně prosazovali směrem dopředu. Až v deváté minutě zblízka nebezpečně dorážel Hrnka. Nápor Indiánů vrcholil při přesilové hře ve 13. minutě, kdy Lev před prázdnou brankou trefil jen pravou tyč a volej Kubalíka skvěle zastavil gólman Kašík.

"Petr Kodýtek se mi to snažil přistrčit a já se snažil trefit ten skákající puk co nejrychleji. Zasáhl jsem ho patkou čepele a bohužel to šlo od tyčky ven. Kdyby tam bylo trochu víc štěstíčka, tak mohlo utkání vypadat úplně jinak," komentoval svoji promarněnou gólovou příležitost útočník Jakub Lev.

Poté po pěkné individuální akci zakončil Lev nad a necelé dvě minuty před koncem první třetiny udeřilo na druhé straně, když Machovského překvapil nenápadnou střelou od modré čáry Vlach. Vzápětí mohl odpovědět Blaťákem v úniku faulovaný Frühauf, trestné střílení však slovenský bek neproměnil.

"Měl to být gól. Je to ode mě stejná chyba jako gól zavinit. Kdyby to bylo po první třetině 1:1, tak by podle mého utkání skončilo jinak. Věděl jsem, že je jejich gólman dobrý dole. Chtěl jsem mu naznačit a dát to nahoru. On to ale vytěsnil mimo," litoval nevyužité šance na vyrovnání Peter Frühauf. Na začátku prostřední části hosté sice promarnili dlouhou přesilovku pět na tři, ale ve 25. minutě využil zaváhání domácích ve středním pásmu Holík, který při přečíslení dvou na jednoho uspěl povedenou bekhendovou kličkou.

Indiáni ve snaze o snížení nepříznivého stavu 0:2 až příliš otevřeli hru a o 136 vteřin později inkasovali potřetí, když se z prostoru mezi kruhy přesně trefil nekrytý Bukarts. Domácím nepomohly ani změny ve složení útoků, od další pohromy je však uchránil ve 36. minutě Machovský skvělým zákrokem proti šanci Vlacha. Za chvíli zaváhání Kotvana při rozehrávce potrestal trefou na 1:3 Kubalík, který si tak připsal desátou trefu v sezoně.

Zlín díky výhře poskočil na desáté místo, Plzeň zůstává dvanáctá

"Víme, jakým stylem se Zlín prezentuje. Nenastoupili jsme do zápasu tak, jak jsme chtěli. Oni se dostali do vedení a pak se zatáhli. My jsme to doháněli a hráli pořád do plných. Prosazovali jsme se přes ně hodně těžko a nezvládli jsme to otočit," popsal Frühauf průběh zápasu. Záhy po zahájení závěrečné třetiny však mohl hosty uklidnit Holík, Machovského ale tváří v tvář neprostřelil. Domácí se sice tlačili dopředu, ovšem gólové příležitosti si nevypracovali ani během početní výhody. Hosté pozorně bránili a vyráželi do brejků. V 50. minutě svůj únik sice nevyužil Vlach, přesto Zlínští hráči přečkali i závěrečnou power play a udrželi své vedení.

Hosté se tak posunuli na 10. místo tabulky, Plzeň je i nadále dvanáctá. "Hodně důležitý byl pro nás vedoucí gól na konci první třetiny, protože Plzeň tam předtím měla i šanci do prázdné branky. My jsme dali naopak trochu šťastný a laciný gól, který nám pomohl zvýšit naši bojovnost a nasazení," našel důležitý moment zápasu asistent zlínského trenéra Juraj Jurík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Plzeň - Zlín

Domácí se sice tlačili dopředu, ovšem gólové příležitosti si nevypracovali ani během početní výhody. Hosté pozorně bránili a vyráželi do brejků. V 50. minutě svůj únik sice nevyužil Vlach, přesto Zlínští přečkali i závěrečnou power play a udrželi své vedení. Hosté se tak posunuli na 10. místo tabulky, Plzeň je i nadále dvanáctá.

18. kolo hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň - PSG Zlín 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 38. D. Kubalík - 19. Roman Vlach (Honejsek), 25. P. Holík (Bukarts), 27. Bukarts. Rozhodčí: Hradil, Hejduk - Flegl, Polonyi. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 4108.

Plzeň: Machovský - Čerešňák, Kvasnička, Kadlec, D. Sklenička, Frühauf, Pulpán - Kratěna, Kracík, D. Kubalík - Indrák, Kodýtek, Lev - Johnson, Preisinger, T. Svoboda - Vondráček, Koreis, Hrnka, od 28. navíc Vracovský. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka - Bukarts, P. Holík, Říčka - Honejsek, Roman Vlach, Kubiš - J. Ondráček, Podešva, Veselý - Gago. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a R. Hrazdira.

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Nedělali jsme na ledě nic z toho, co jsme si naplánovali. Výkonem jsme se vrátili o čtyři týdny zpět. V dnešním hokeji rozhoduje úsilí a to tam od začátku dnes od nás nebylo. Místo nadržení na hokej jsme působili laxním dojmem a konečným výsledkem jsme za to byli potrestáni. Chtěli jsme hrát jinak a s větším entuziasmem, ale vedoucí gól Zlína z ničeho nás zřejmě poznamenal na zbytek utkání."

Juraj Jurík (Zlín): "Na předzápasové přípravě jsme hráčům zdůrazňovali, že potřebujeme mít dobrý pohyb, důraz před oběma brankami a musíme se vyvarovat individuálních chyb. Ve sportu je potřeba i štěstí, nám se všechno tohle dnes sešlo dohromady a zaslouženě si odvážíme tři body. Hodně důležitý byl pro nás vedoucí gól na konci první třetiny, protože Plzeň předtím měla i šanci do prázdné branky. My jsme dali naopak trochu šťastný a laciný gól, který nám pomohl zvýšit naši bojovnost a nasazení."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy