Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Sparta vyprovodila Mladou Boleslav nevídaným výpraskem 9:0

Praha - Ačkoli byl po první třetině utkání mezi Spartou a Mladou Boleslaví pouze 1:0, zvrhl se duel v exhibici domácích Pražanů, kteří uštědřili Středočechům vysoký debakl 9:0. Dvě branky vsítil Vrána, na konci utkání skórovali sparťané dokonce dvakrát v oslabení v průběhu 38 sekund zásluhou Černocha s Cingelem. Sparta tak přeskočila Mladou Boleslav na čtvrtém místě tabulky.

Radující se hokejisté Sparty
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Sparta se doma představila v extraligové sezoně teprve potřetí, ale v úterý hrála na vlastním ledě ještě úvodní duel prvního kola play-off Ligy mistrů proti Oulu (1:1). Proti Mladé Boleslavi rozhodla díky třem trefám během 94 sekund mezi 28. a 29. minutou, kdy zvýšila na 4:0. Domácí gólman Filip Novotný udržel při svém druhém startu v sezoně poprvé čisté konto.

"Myslím, že ráz utkání jsme dali ve druhé třetině, kdy jsme je k ničemu moc nepustili. Hráli jsme systémově to, co jsme chtěli. A zachytal nám gólman. Víc než to, že jsme pak přidávali další góly, je důležité, že jsme to zvládli bez obdrženého gólu a uhráli to s nulou," řekl Vrána.

Jako první otestoval exsparťanského brankáře Lukáše domácí Ružička a na druhé straně zahrozil také bývalý hráč Pražanů Látal. Sparta se ubránila po vyloučeních Uhera a Mikuše dokonce 66 sekund ve třech proti pěti, když největší šanci Klepiše zlikvidoval Novotný.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Mladá Boleslav

"Bylo to důležité, protože kdybychom prohrávali třeba 0:1, tak zápas mohl vypadat jinak. Kluci to dobře odbránili," prohlásil Novotný. "Začátek nebyl až takový, jak to vypadalo na konci. Ale dobře jsme to odbránili a pak to, co jsme vystřelili, tak tam spadlo. Zápas jsem si užíval, přišlo dost lidí. Snažil jsem se nedostat gól a nula byla bonbónek," doplnil sparťanský gólman, který udržel nulu v extralize pošesté v kariéře.

Skóre se neměnilo ani při vyloučení hostujícího Musila a domácího Ihnacaka, při kterém pálil tvrdě Hyka. Za Spartu se potom dostali do dobrých šancí Pech a Vrána. Vedení se domácí dočkali necelých osm sekund před koncem úvodního dějství, kdy při Kurkově trestu úspěšně dorážel Pech.

Hned po pauze mohla Sparta zvýšit, ale Lukáš stihnul zasáhnout před Pechem, vyrazil Ružičkovu ránu a uspěl i poté, co se tečovaný puk dostal nejdříve na horní část jeho branky a pak k osamocenému Vránovi. V 25. minutě při hře čtyř proti čtyřem ujel Urban, ale blafák do bekhendu k úspěšné tečce nedotáhnul. Na Lukášově betonu na druhé straně ztroskotal po Pechově přihrávce osamocený Kumstát.

Pak ale Sparta třemi góly v průběhu 94 sekund rozhodla. Nejdříve Hyka nešťastně přihrál na levém kruhu puk přesně na hůl Vrány, který z mezikruží upravil na 2:0. Přesně za minutu si pohrál s obranou Bruslařského klubu slovenský zadák Gernát a zakončil svůj průnik z pravé strany přes střed úspěšně z levého kruhu. Připsal si tak první extraligovou trefu v dresu Sparty.

Rovněž ve 29. minutě z levé strany trefil protější horní roh hostující branky Kudrna a Lukáše vystřídal Tarkki. Finský gólman inkasoval ve 33. minutě, kdy při trestu Trončinského Ružička ideálně uvolnil Ihnacaka a přesouvající se Tarkki neměl proti jeho pohotové ráně šanci.

Sparta zasadila další úder soupeři ve 48. minutě, kdy při Jonákově vyloučení zakončil kombinaci Ihnacaka a Ružičky Vrána, který si připsal druhý gól v utkání a celkově šestý v sezoně. Necelé tři minuty před koncem po chybě Stříteského nabídl Cingel první trefu v domácí nejvyšší soutěži posile z farmy Pittsburghu Uherovi a v závěru se ještě ve vlastním oslabení trefili Černoch a Cingel.

HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav 9:0 (1:0, 4:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 20. Pech (Ružička, Kalina), 28. P. Vrána, 29. Gernát, 29. A. Kudrna, 33. Ihnacak (Ružička), 48. P. Vrána (Ružička, Ihnacak), 58. Uher (Cingel), 59. Černoch (Forman), 60. Cingel. Rozhodčí: Hejduk, Lacina - Gerát, Hynek. Vyloučení: 8:9, navíc Nedomlel - Pastor oba 10 min. Využití: 3:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 5575.

Sparta: M. Novotný - Kalina, Nedomlel, Hrbas, J. Mikuš, Gernát, Piskáček, Eminger, Barinka - P. Vrána, Ihnacak, Ružička - Forman, J. Hlinka, Černoch - Safin, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Mladá Boleslav: Lukáš (29. Tarkki) - Stříteský, Voráček, Kurka, Hanzlík, Pastor, Kučný, Trončinský - Hyka, Musil, Lenc - M. Látal, Klepiš, L. Pabiška - Orsava, Vampola, Žejdl - Ďurač, Urban, Jonák. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Jiří Veber (Sparta Praha): "Neměli jsme dobrý vstup do utkání. Možná se to zlomilo, že jsme nedostali gól v oslabení tří proti pěti. Mladá Boleslav celou první třetinu lépe bruslila a byla lepší. Na začátku druhé třetiny měla samostatný nájezd, který náš gólman chytil. Pak jsme dali góly a zlomilo se to. Za výkon od té druhé třetiny jsme vyhráli zaslouženě."

Marian Jelínek (Mladá Boleslav): "My jsme do zápasu nevstoupili až tak špatně. Byl jsem ze začátku překvapený, že Sparta nebyla až tak aktivní. Měli jsme dokonce přesilovky pět na tři a pět na čtyři, ale tam začal ten náš zmar, který jsme potom projevili. Dál se to těžko hodnotí. Není moc zápasů, kdy se trenér stydí za svou práci, a dneska byl jeden z nich. Teď je plno emocí, ale určitě je tam něco shnilého. Počkal bych na neděli. Jak se říká, každý koberec potřebuje vyprášit. Pokud nám to pomůže, tak je to mužstvo zdravé. Pokud ne a předvedeme výkon s podobným úsilím, tak tady něco shnilého je."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články