Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Sparta musí v přípravě restaurovat útok, Boleslav načíná novou éru

Praha – Hokejisté Sparty se zařadili k extraligovým celkům, které poprvé v přípravě na novou sezonu vyjely na led. V holešovické Tipsport Aréně se sešel s výjimkou obránce Michala Barinky kompletní tým. Pražané se poprvé představili s dvojicí trenérů Jiřím Weberem a Jiřím Kalousem. Ten bude plnit také roli sportovního manažera.

Petr Vrána a Martin Gernát
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Byl to úvodní trénink a ty se nijak neliší od těch v jiných týmech. Začalo to dobře, nebyl žádný zádrhel," řekl Kalous.

Sparta po stříbrné sezoně prodloužila smlouvu s veteránem Jaroslavem Hlinkou. Přišla ale o výraznou palebnou sílu v osobách útočníků Daniela Přibyla, který odešel do Calgary, nebo Roberta Sabioliče, mířícího do Vladivostoku. Nahradit je mají Brian Ihnacák nebo velká posila ze Švédska Petr Vrána. Dalšími novými tvářemi jsou Dominik Uher (Wilkes-Barre/Scranton Penguins/AHL) a mezi beky Martin Gerhát (San Diego Gulls/AHL) a Richard Nedomlel (Swift Current/WHL).

Je nám líto, video expirovalo.
Sparťané skočili na led pod dozorem nových koučů

"Musíme je nahradit, ať už je to kdokoli, ale ti kluci byli výborní hráči. Nebude to jednoduché, ale máme hráče, kteří to mohou zvládnout," podotkl Vrána. I přes výrazné změny v útočné ose mužstva má Sparta ty nejvyšší cíle. "Kluci v posledních sezonách hráli výborně. Jestli se ta práce dělala dobře a dělat se bude i dál, šance je vždycky," dodal Vrána.

Boleslav načíná éru po Davidu Výborném

Také hokejisté Mladé Boleslavi dnes poprvé po dovolené vyjeli na led a otevřeli druhou fázi letní přípravy na nový extraligový ročník. Středočeši se v extraligových vodách budou nově pohybovat bez dlouholetého kapitána týmu a jedné z největších postav českého hokeje Davida Výborného.

Na ledě prozatím scházela čerstvá posila týmu, gólman Tuomas Tarkki. Zkušený Fin se má k mužstvu připojit v pondělí a ve dvojici s Janem Lukášem se následně pokusí nahradit Davida Ritticha, který bude zkoušet štěstí v Calgary. "Kromě brankáře Tarkkiho chyběli jen Jan Holub, který je po lékařském zákroku, a Jakub Klepiš, jenž se k týmu připojí ještě o něco později. Jinak jsme kompletní," uvedl po tréninku hlavní kouč František Výborný.

Společně s kolegou Marianem Jelínkem pracují s poměrně dost pozměněným kádrem, v němž scházejí také další gólman Martin Růžička, zadáci Václav Kočí a Martin Rýgl a útočníci Michal Bárta, Radim Hruška, Richard Jarůšek, Tomáš Klimenta a Jiří Rys. Nahradit je mají forvardi Petr Vampola z mistrovského Liberce, Jakub Orsava (Třinec), Tomáš Pospíšil z Chomutova, Dominik Volek (Sparta) a Lukáš Žejdl, jenž se do klubu vrací na další hostování z Třince. Posilami jsou i mladí útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman.

Obranu pomohou kromě dua nově příchozích mužů s maskou vyztužit zadáci Jan Hanzlík z Komety Brno, David Štich s Tomášem Pastorem z Vítkovic, David Skočovský z Ústí nad Labem a také Daniel Krejčí, který naposledy působil ve Zvolenu.

Kometa zahájila přípravu zatím bez hvězdných posil

Bez hvězdných posil začali přípravu na ledě také hokejisté Komety Brno. První trénink byl povinný jen pro hráče do šestadvaceti let, naplno se začne kompletní kádr připravovat až v neděli. Na led proto zatím nevyjeli noví hráči v týmu Ondřej Němec, Martin Erat, Marek Kvapil a Martin Zaťovič ani kapitán mužstva Leoš Čermák.

Brňané mají na programu do konce týdne jednofázové tréninky, od neděle se budou připravovat dvoufázově. První duel sehrají už v pátek 29. července v Třebíči. Před zahájením extraligy mají naplánováno jedenáct zápasů. Čeká je i souboj s Chabarovskem a v Dolomiten Cupu se střetnou s Norimberkem a jedním z dvojice Klagenfurt–Augsburg. "Výběr soupeřů v přípravě se nám podařil, čekají nás kvalitní zápasy," řekl hlavní trenér Libor Zábranský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články