Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta neudržela vedení a Plzeň srovnala semifinále na 2:2

Plzeň - Hokejisté Plzně porazili ve čtvrtém semifinále play-off extraligy Spartu 2:1 a vyrovnali v sérii na 2:2 na zápasy. Pražané sice ještě po druhé třetině vedli zásluhou trefy Miroslava Formana, ale Indiáni ve třetí části kontrovali Miroslavem Indrákem a poté rozhodl v přesilovce kapitán Ondřej Kratěna. Pátý duel je na programu ve středu od 18:20 v Praze. 

Hostující Sparta měla v první třetině výraznou střeleckou převahu, ale Plzeň, do jejíž sestavy se vrátili Bližňák s Preisingerem, jí jinak byla zcela vyrovnaným sokem. Tuhý boj o každý metr, v němž nebylo moc prostoru na pohledné ofenzivní akce, zcela odpovídal důležitosti zápasu, v němž sparťané hráli o mečbol, zatímco domácí toužili sérii vyrovnat.

Komplikací pro hosty byla brzká ztráta útočníka Přibyla. Nejproduktivnější hráč týmu odkulhal do šaten se zraněným kolenem. Šancí bylo poskrovnu. V té největší vychytal domácí gólman Machovský v první přesilovce zápasu Hlaváče. Stejnou možnost měla poté i Plzeň, ale ani ta bezbrankovým stavem nepohnula.

Po půlminutě hry z druhé třetiny se do velké šance dostal Kubalík, jenže nedokázal zblízka překonat Pöpperleho. Ve 23. minutě zkusil štěstí při vyloučení Lva bekhendem Forman, Machovský byl na místě. V polovině zápasu neprotlačila Sparta kotouč za Machovského v přesilovce, ale brzy ji hrála znovu a po krásné kombinaci ji poslal do vedení zakončující Forman.

Na konci 37. minuty - opět při přesilovce - pálil Polášek z mezikruží, jenže Machovského lapačka byla dostatečně rychlá. Vzápětí se Machovský vyznamenal proti Hamiltonovi, na druhé straně neuspěl už v plném počtu proti Pöpperlemu Kubalík. "V prvních dvou třetinách jsme měli střeleckou převahu, ale nebyl tam patřičný důraz, zaclonění nebo šikovnost v zakončení. Situace k tomu, abychom v utkání odskočili o dva góly, tam byly," litoval kouč poražených Josef Jandač.

Třetí dějství přineslo během pár vteřin velmi důležité okamžiky před oběma gólmany. Machovský nejprve chytil Hlinkův pokus a následně fantastickým zákrokem pravým betonem uchránil svou branku před pohromou po Formanově dorážce. Vzápětí na druhé straně nestačil Pöpperle na Indrákovu teč po nahození Moravčíka a bylo vyrovnáno. "Michal to dobře nahodil a já čekal, jestli mě trefí. Povedlo se. Šťastný, ale důležitý gól; 'Machy' to tam výborně vychytal a my jsme toho dokázali využít," popsal Indrák.

Domácí mohl poslat do vedení Hollweg, ale Pöpperle mu sebral radost betonem. Ve 49. minutě musel Piskáček kvůli sekání zasednout k již vyloučenému Hlaváčovi a Pražany čekalo 57 vteřin pouze ve třech proti pěti. Hosté se statečně bránili, jenže v následné klasické přesilovce natáhl na modré čáře ke střele Kratěna a trefil se parádně pod horní tyč.

Západočeši měli v 55. minutě příležitost odskočit, Sparta však oslabení po Poláškově vyloučení ustála. Necelou minutu před koncem to hosté zkusili s hrou bez brankáře, na prodloužení ale nedosáhli. Vteřinu před koncem ještě minul prázdnou branku Jeřábek, ale to domácím fanouškům, kteří stejně jako v sobotu vyprodali hlediště s kapacitou 8236 diváků, nijak nevadilo. "Naši fanoušci jsou pro nás šestým hráčem na ledě, moc si to tady užíváme," uvedl Indrák.

Semifinále play-off hokejové extraligy - 4. zápas: HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 41. Indrák (Moravčík), 50. Kratěna (Kadlec) - 35. Forman (Kumstát, Pech). Rozhodčí: Hejduk, Hodek - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 8236 (vyprodáno). Stav série: 2:2.

Plzeň: Machovský - Moravčík, Jeřábek, Kadlec, M. Špaček, Kubka, Pulpán - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Johnson - Lev, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Čajkovský, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Netík, Dragoun, Hlaváč - Hamilton, A. Kudrna, Sabolič. Trenéři: Jandač a Moták.

Hlasy trenérů po čtvrtém utkání semifinále play-off hokejové extraligy HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha:

Michal Straka (Plzeň): "Ve druhé třetině jsme hráli moc oslabení, byla tam snad čtyři za sebou. Dostali jsme pak gól a prohrávali 0:1, ale myslím, že pak rozhodla ta třetí třetina, kdy Sparta na jejím začátku mohla jít do dvoubrankového vedení, což bychom už asi těžko otáčeli. Byl tam vynikající zákrok od gólmana Matěje Machovského, hned z protiútoku přišel gól na 1:1. To nás nastartovalo a zápas pak rozhodla přesilovka. Pro nás hrozně důležitý zápas, vrátili jsme se díky němu do hry."

Josef Jandač (Sparta): "Bylo to zase bojovné utkání. Poté, co jsme šli do vedení, jsme měli několik situací k tomu, abychom ho navýšili. I v tom prvním střídání, než jsme inkasovali první gól, tak měl Míra Forman velkou šanci. Ta kdyby tam propadla, tak by to utkání bylo možná jiné, ale poté, co se hra otočila a dostalo se to k nám, tak jsme dostali gól na 1:1. Pak rozhodla přesilovka soupeře. Ustáli jsme tam ještě oslabení tři na pět, ale čtyři na pět se nám už ubránit nepodařilo, což rozhodlo."


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články