Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Litvínov byl 36 sekund od titulu, Třinec ale nakonec urval vítězství

Třinec – Litvínovští se už pomalu viděli s pohárem pro mistra ligy nad hlavou, nakonec je ale vše jinak. Do konce utkání zbývalo pouhých 36 sekund, když třinecký Tomáš Plíhal vyrovnal na 1:1. Obrovskou šanci měl sice v prodloužení litvínovský Martin Ručinský, ale utkání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů, v nichž se jako jediný prosadil Vladimír Dravecký. Třinec tak snížil stav finálové série na 2:3 a odvrátil konec sezony. Litvínov bude mít další šanci získat premiérový titul v klubové historii v úterý. 

Třinecká radost
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

I v pátém utkání zůstalo všechno při starém a Třinec znovu bezvýsledně dobíjel obranu do soupeře. Dostat se přes litvínovskou defenzivu do jasné příležitosti, to byl pro Oceláře opět skoro neřešitelný problém. Hosté měli v ofenzivě daleko více možností a brzy toho i využili.

Ručinský bekhendem ještě netrefil bránu, ale pak se z nepřehledné situace před Hamerlíkem, kdy kotouč tancoval po brankové čáře, do odraženého puku opřel Gula a druhým gólem v sérii dostal soupeře pod ještě větší existenční tlak. Litvínov pak byl z brejků ještě nebezpečnější. Jánský po geniálním pasu od Kubáta ze sóla na Hamerlíka mířil do tyče, přečíslení tři na dva mohl lépe zakončit i Hanzl.

Převaha Třince v závěru druhé části přerostla do drtivých rozměrů, jenomže se odbývala hlavně v rozích nebo za brankou a strategické prostory před Francouzem Litvínov mistrně čistil. Jen Ciencala se v oslabení dostal s pukem sám před bránu, ale Gula mu v poslední chvíli stihl sáhnout do rány.

Jak Třinci ubýval čas, vadla i jeho převaha. Hosty sice dvojnásobně přestřílel, ale rána, která by Francouze skutečně ohrozila, nepřiletěla. Naopak po tečovaném pokusu Chaloupky kotouč ve 46. minutě plachtil na horní síťku Hamerlíkovy branky. Domácí už v závěru riskovali a měli štěstí, že v 59. minutě soupeř špatně sehrál přečíslení tři na jednoho. Při power play se pak litvínovskému Kubátovi nepodařilo vyhodit puk ze třetiny, ke kotouči se dostal Plíhal, který bekhendem 36 sekund před koncem srovnal a po 174 minutách ukončil Francouzovu neprůstřelnost.

Prodloužení už po necelých dvou minutách mohl ukončit Pavelka, ale jeho rána skončila na horní tyči a v 67. minutě Hamerlík vychytal i stoprocentní šanci Ručinského. Hostující veterán zápas nerozřešil ani v 74. minutě. Situaci posuzoval videorozhodčí, nakonec ale usoudil, že puk o milimetry nepřešel za brankovou čáru. Litvínovský realizační tým situaci prý po zápase studoval v kabině a byl přesvědčený, že gól padl. Sám zakončující Ručinský neměl jasno. "Byla tam taková skrumáž, neviděl jsme to. Jen kluci zvedali ruce. Karel Kubát stál u toho a říkal, že si myslel, že to bylo v bráně," prohlásil Martin Ručinský. 

Během akce Ručinského se ale Třinci zranil Hamerlík a v závěru prodloužení musel přepustit místo v brance Hrubcovi. Prodloužení nakonec vítěze neurčilo a o vítězi rozhodly samostatné nájezdy. Nerozchytaný Hrubec v nich vychytal Hübla, Lukeše i Hanzla, a domácím tak stačila trefa Draveckého, aby ještě prodloužili sezonu.

"Nebylo to jednoduché. I když led přejela rolba, ta kvalita už není taková, protože jsou tu lidi a je teplo. Postavil se mi puk, naznačil jsem střelu příklepem a zaplaťpánbůh to tam spadlo," řekl šťastný střelec vítězné branky Dravecký a ujistil, že tým i v závěru základní hrací doby myslel jen na obrat. "Věřili jsme do poslední minuty, že to tam padne, a nakonec Tomáš Plíhal fantasticky trefil bekhendem. I když to bylo 1:3 na zápasy, tak jsme v žádném případě neskládali zbraně." 

HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0) Branky a nahrávky: 60. Plíhal (Irgl), rozhodující nájezd Dravecký - 11. Gula (Martynek). Rozhodčí: Hejduk, Šír - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 2:3.

Třinec: Hamerlík (74. Hrubec) - Roth, Klesla, Nosek, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Foltýn - Irgl, Klepiš, Dravecký - Orsava, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Ružička - Cienciala, Matuš, Rákos. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Pavlík, Sklenička, Gula, Pavelka - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Jurčík, Piroš, M. Hořava ml. Trenéři: Rulík a M. Hořava st. 

Václav Varaďa (Třinec): "Jsme nesmírně rádi, že jsme tu sérii prodloužili dál a vynutili si pokračování v Litvínově. Dnešní utkání z naší strany nebylo ani tak o herní kvalitě jako o bojovnosti a urputnosti. Musíme kluky pochválit, ale samozřejmě, že se k nám přiklonilo sportovní štěstí."

Radim Rulík (Litvínov): "My jsme měli moře šancí, bohužel jsme je neproměnili a jeden gól nakonec nestačil. Šance na to, abychom ten zápas zvládli, jsme měli. Pokud jde o neuznaný gól v prodloužení, trošku mě zarazilo, že ten chránič na konstrukci branky je upevněný tak, že puk se tam do brány nemůže dostat. Podle mě jsou branky, míněno brankové konstrukce, neregulérní." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články