Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Třinec v derby udolal Vítkovice a pokračuje ve vítězné vlně

Třinec - Oceláři si po pátečním vítězství nad druhým Litvínovem připsali další výhru. Tentokrát vydřeli vítězství 2:1 nad Vítkovicemi a další reprezentační přestávku stráví s náskokem na prvním místě tabulky. Moravskoslezské derby rozhodl před vyprodanou halou ve 38. minutě Jakub Orsava a byl to už jedenáctý gól Ocelářů v oslabení v sezoně. U obou branek asistoval Martin Adamský. Domácí si tak připsali čtvrté vítězství v řadě.

Utkání Třinec - Vítkovice
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Ve vítkovické sestavě nezůstal před derby kámen na kameni. Ale i bez zraněných útočníků Burgera s Hunou a s trojlístkem Pastor, Šenkeřík, Hlinka, který za jedenáct zápasů pod koučem Svozilem dostal vůbec poprvé důvěru, se hosté na ledě lídra nedali zatlačit.

Celoplošnou obranou minimalizovali největší přednosti Ocelářů, nepropadali ve středním pásmu a soupeře nepustili do jediného přečíslení. Po Burgerovi převzal automaticky roli tahouna Olesz a už v deváté minutě korunoval zdařilé sólo ještě lepší střelou, kterou mezi nohama couvajícího beka Matyáše umístil vedle Hrubcovy pravačky.

Vítkovická taktika tím stála na ještě pevnějších základech. A mohlo být pro hosty ještě líp, kdyby ve 22. minutě Káňa ze sóla propasíroval puk za Hrubce. Třinec marně až zoufale hledal zbraň, jak prolomit soupeřovu defenzívu. Až se ujala jedna z přesilovek. Kolem gólu Adamského bylo ve 24. minutě hodně vzruchu a diskuzí: domácí útočník ho po rychlé kombinaci s Hrňou dal do posunuté branky, ale rozhodčí nakonec po dvojité konzultaci s kolegou u videa trefu uznali.


Hosté si naprosto rovnocenný souboj v poli zpackali hodně nepovedenými přesilovkami, které odehráli bez tlaku, kombinace i střelby a zmatečnou rozehrávkou ještě několikrát zavařili Dolejšovi. Série čtyř mizerně sehraných přesil vyvrcholila v 38. minutě, když Adamský ujel Svobodovi a Orsava jeho přihrávku pohotově sklepl do sítě.

Ani obrat s hosty nezamával a v závěru byli ještě aktivnější. Ostravané se natahovali po vyrovnání deset minut před koncem. Při hře pět na čtyři přišpendlili Oceláře před Hrubce, ale Svačina ranou bez přípravy těsně minul a hosté neúčelně kombinovali i v době, kdy v domácím kvartetu ještě Rufer ztratil hůl.

Přestože Vítkovičtí byli v samém závěru už výrazně lepší, do rivala bušili bez efektu. Třicet sekund před koncem hosté zkusili i power play, ale Hrubce už neohrozili. Vítkovice tak nakonec zůstaly bez bodu, byť na střely na bránu vyhrály 36:25. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Třinec - Vítkovice

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Steel 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Adamský (Hrňa, Klepiš), 38. Orsava (Adamský, Galvas) - 9. Olesz. Rozhodčí: Mikula, Polák - Frodl, Charvát. Vyloučení: 9:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5 200 (vyprodáno).

Třinec: Hrubec - Matyáš, Klesla, Galvas, Linhart, Hrabal, M. Doudera - Hrňa, Kreps, Orsava - Dravecký, Polanský, Adamský - Klepiš, Matuš, Rákos - Ciencala, Kindl, Rufer. Trenéři: Kalous a Varaďa.
Vítkovice: Dolejš - Čerešňák, Hrbas, Kovář, Stehlík, Zíb, Malec, Pastor, Šenkeřík - T. Svoboda, M. Hlinka, Olesz - Vandas, Húževka, J. Káňa I - Szturc, Roman, Svačina - Kucsera, Kolouch, E. Němec. Trenéři: Svozil a Petr.

Václav Varaďa (Třinec): "Zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Myslím, že ještě v půlce první třetiny jsme měli více ze hry, pak jsme ale dostali nešťastnou branku a od druhé třetiny hrály Vítkovice lépe. Měly více brankových příležitostí, nás podržel brankář Hrubec. I v třetí třetině jsem tahali za kratší konec. Asi si Vítkovice zasloužily bodový zisk. I když jsme nehráli dobře, o to více si ceníme tří bodů."
Jakub Petr (Vítkovice): "Hráče musíme znovu pochválit za to, jak zápas zvládli takticky. Plánu jsme se drželi velmi precizně. Dali jsme úvodní gól a měli jsme několik přečíslení i brejků, které jsme ale nezakončili. A to byl asi jeden z klíčových momentů. Pak následný faul a vyrovnání. Budu se zase opakovat jako v minulých utkáních. Soupeře jsme výrazně přestříleli, ale je to podobná situace jako v předchozích venkovních utkáních. Produktivita je žalostná a to je možná ještě slabé slovo." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články